Κοντονής: «Δεν θεωρήσαμε ότι ο κομμουνισμός είναι μια εγκληματική
ιδεολογία»
  Τρίτη, 22 Αυγ 2017      14:44      0

Κοντονής: «Δεν θεωρήσαμε ότι ο κομμουνισμός είναι μια εγκληματική ιδεολογία»

Σταθερά στην θέση του για την απόφαση να μην παραστεί η Ελλάδα στο συνέδριο Εσθονικής Προεδρίας της Ε.Ε. σχετικά με τα εγκλήματα από τα κομμουνιστικά καθεστώτα εμφανίστηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής στην ΕΡΤ.

 

«Εμείς ποτέ δεν θεωρήσαμε ότι ο κομμουνισμός είναι μια εγκληματική ιδεολογία όπως ο ναζισμός» είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης και πρόσθεσε πως αν και «δικαίως έχει κατηγορηθεί εκείνο το μοντέλο του κομμουνισμού που παρήγαγε αυταρχικό μοντέλο διακυβέρνησης που παρήγαγε εγκλήματα, ο κομμουνισμός ως ιδεολογία δεν έχει παράξει μόνο αυτό το φαινόμενο».Χαρακτήρισε «σοβαρότατο λάθος να μας κατηγορούν εμάς ως ανανεωτική αριστέρα ότι δίνουμε άλλοθι στα εγκλήματα του σταλινισμού. Ο ΣΥΡΙΖΑ ως συνέχεια των κομμάτων της ανανεωτικής αριστεράς δημιουργήθηκε ως αντίσταση στον δογματικό μαρξισμό που ονομάτισαν σοσιαλισμό στη μαρξιστική ευρώπη» προσθέτοντας ότι «εμείς ποτέ δεν ταυτίσαμε το ΚΚΕ με τους ναζιστές».

Ο κ. Κοντονής απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την απόφαση να μην παραστεί στο συνέδριο είπε ότι «μην νομίζετε ότι δεν με απασχόλησε το να πάω στο συνέδριο. Αλλά δεν κάνουμε δημόσιες σχέσεις μέσα από αυτές τις συναντήσεις. Από τη στιγμή που τα κόμματα στο παρελθόν είχαν μια τέτοια εθνική γραμμή να μην ταυτίσουν τον κομμουνισμό και το ναζισμό».

«Η στάση μας ήταν μια στάση αρχής, εξεπλάγην με τις αντιδράσεις των κομμάτων γιατί συγκρούονται με αυτά που είχαν πει στην Ευρωβουλή» συμπλήρωσε λέγοντας ότι πριν από μερικά χρόνια όλα τα κόμματα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχαν ταχθεί κατά της προσπάθειας εξίσωσης του κομμουνισμού με το ναζισμό.

Δεν υπάρχει θέμα Εξεταστικής

«Δεν υπάρχει θέμα για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τις επικοινωνίες του υπουργού Άμυνας με τον καταδικασμένο στον Κορυδαλλό Γιανουσάκη για το πλοίο με τα ναρκωτικά» δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης και τόνισε ότι ο υπουργός έκανε ό,τι θα έκανε κάθε πολίτης παραπέμποντας τον ισοβίτη να παραδώσει τα στοιχεία, που υποστήριζε πως έχει, στις Αρχές.
Είπε ότι «είναι ψευδές και συκοφαντικό να μιλούν για παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης. Ο υπουργός δεν παρενέβη στους δικαστικούς. Προέτρεψε έναν κρατούμενο να πει αυτά που γνωρίζει γιατί ο ίδιος εξέφρασε αυτή την άποψη και εγγυήθηκε για την ασφάλειά του επειδή ο ίδιος είπε ότι φοβάται για τη ζωή του».

«Όταν μιλάμε για 2 τόνους ηρωίνης, πού είναι το κακό να προτρέψει ένας υπουργός κάποιον να δώσει στοιχεία;» αναρωτήθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης και είπε ότι και ο ίδιος θα έκανε το ίδιο αν τον είχε συναντήσει σε μια επίσκεψη του στις φυλακές και του έλεγε ότι έχει στοιχεία να καταθέσει.

Υπήρχε σχέδιο εμπρηστών στη Ζάκυνθο

Για τις φωτιές στη Ζάκυνθο επέμεινε: «Δεν έχει ερωτηματικό πως υπήρχε σχέδιο εμπρηστών με οικονομικά ή και πολιτικά κίνητρα για την καταπάτηση δασικών εκτάσεων και την πρόκληση κοινωνικής αναταραχής. Τα έζησα από κοντά να ξεσπούν φωτιές ταυτόχρονα και σε αντίθετα γεωγραφικά τμήματα του νησιού… Ο τρόπος που μπήκαν οι φωτιές ήταν επαγγελματικός».
Σε ό,τι αφορά την οικονομία και την τρίτη αξιολόγηση, υπογράμμισε ότι τόσο οι εταίροι όσο και οι οίκοι αξιολόγησης αξιολογούν ότι γίνεται ορθή διαχείριση της κατάστασης και εκτίμησε πως η τρίτη αξιολόγηση θα κλείσει πιο γρήγορα και πιο εύκολα απ’ ό,τι οι προηγούμενες.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ