Δευτέρα, 17 Φεβ 2014      09:11      0

Κλειστά από σήμερα τα πολυϊατρεία- 'Θεούς και δαίμονες' απειλεί ο Άδωνις

«Όποιος δεν παραδίδει δημόσια περιουσία, αναλαμβάνει και την ευθύνη» είπε ο υπουργός Υγείας με αφορμή την κατάληψη στα πολυϊατρεία...

"Πολεμικό" είναι για ακόμα μία φορά το κλίμα στην Υγεία με αφορμή την παράδοση των πολυϊατρείων του ΕΟΠΥΥ. Οι γιατροί δηλώνουν αποφασισμένοι να μην παραδώσουν τα κλειδιά, με τον Αδ.Γεωργιάδη να δηλώνει: «Αν δεν γίνει παράδοση και υπάρξουν καταστροφές ή απώλειες, θα χρεωθούν αυτοί που δεν τα παρέδωσαν».

Ήδη, από νωρίς το πρωί της Δευτέρας οι γιατροί πραγματοποιούν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε πολυϊατρεία του Οργανισμού, όπως στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, τη Νίκαια και τη Δάφνη. Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας γίνονται όμως και εκτός Αθηνών, στην Κρήτη, στη Ζάκυνθο, στην Ξάνθη κι αλλού.

Η διορία, που έχει δώσει η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ για την καταγραφή του υλικού και του εξοπλισμού των Πολυϊατρείων, καθώς και για το σφράγισμά τους, εκπνέει, ενώ σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου, τα πολυϊατρεία θα ανοίξουν σε 30 μέρες ως Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου.

«Αυτός που δεν θα παραδίδει δημόσια περιουσία, θα αναλαμβάνει και την ευθύνη» σημείωσε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας σήμερα στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega».

«Aν κάποιοι νομίζουν ότι θα κάνουν ανταρσία και θα γίνουν ήρωες, μην ονειρεύονται. Δεν θα κάνουμε τίποτα απολύτως. Έχουμε καταγράψει όλα τα μηχανήματα και τα υλικά των πολυιατρείων. Κάθε καταστροφή του ενός ευρώ, θα καταλογισθεί σε αυτόν, που δεν παρέδωσε».

Ο υπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα πολυιατρεία του ΕΟΠΥΥ, θα παραδοθούν σε ποσοστό 99%.

Πάντως ο υπουργός Υγείας ζήτησε να μην εμπλακεί η αστυνομία στις καταλήψεις που πραγματοποιούν από το πρωί οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ σε πολυιατρεία του Οργανισμού.

«Έχω ζητήσει να μην υπάρξει καμία παρέμβαση της αστυνομίας» τόνισε στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΙ ο υπουργός Υγείας, διευκρινίζοντας ότι οι πολίτες στις 30 μέρες που θα παραμείνουν τα πολυιατρεία κλειστά -λόγω της μετατροπής τους σε κέντρα υγείας- θα εξυπηρετούνται με τον τρόπο που εξυπηρετούνταν τους τρεις μήνες της απεργίας.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης είπε ακόμα ότι όσοι γιατροί κλείσουν τα ιατρεία τους και παρουσιαστούν σε έναν μήνα, θα προσκληθούν όλοι στον νέο φορέα, ενώ στα κενά που θα προκύψουν, θα προσληφθούν γιατροί επί συμβάσει.

Διαμαρτυρία σε Ζάκυνθο, Ηράκλειο, Χανιά και Ξάνθη 

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο των πολυιατρείων του ΕΟΠΥΥ στα Χανιά, πραγματοποίησαν σήμερα εργαζόμενοι του Οργανισμού, εκπρόσωποι φορέων και σωματείων της πόλης, μέλη του ΠΑΜΕ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Και στα Χανιά, το πολυιατρείο κλείνει ύστερα από την απόφαση της κυβέρνησης για μετατροπή του ΕΟΠΥΥ σε Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ), με αποτέλεσμα να υπάρχουν αντιδράσεις.

Από νωρίς το πρωί, στην είσοδο των γραφείων είχαν συγκεντρωθεί εργαζόμενοι, οι οποίοι ανάρτησαν πανό με το οποίο εξέφραζαν την αντίθεσή τους στο κλείσιμο του ΕΟΠΠΥ.

Όπως υποστήριξε ο διευθυντής του ΕΟΠΥΥ στα Χανιά Σωτήρης Δρούτσος, «από σήμερα οι ασφαλισμένοι δεν θα μπορούν να έχουν από τον Οργανισμό ιατρικές υπηρεσίες ενώ και με το νέο σύστημα υγείας κάποιες ειδικότητες δεν θα υπάρχουν καθώς για να εργαστεί ιατρός στο ΠΕΔΥ, θα πρέπει να κλείσει το ιδιωτικό του ιατρείο και να είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης».

Οι ασφαλισμένοι, για το χρονικό διάστημα που θα απαιτηθεί ώστε να λειτουργήσει ο νέος φορέας, θα πρέπει να απευθύνονται είτε στο νοσοκομείο και τα κέντρα υγείας των Χανίων, είτε σε ιδιώτες γιατρούς. Όπως ξεκαθάρισε πάντως ο κ. Δρούτσος, το φαρμακείο θα είναι ανοιχτό για να εξυπηρετούνται οι πολίτες.

Στη σημερινή κινητοποίηση συμμετείχαν και διοικητικοί υπάλληλοι του ΙΚΑ, οι οποίοι σε ένδειξη συμπαράστασης πραγματοποίησαν από τις 7:30- 10:30 το πρωί στάση εργασίας.

Διαμαρτυρία μπροστά από το υποκατάστημα του ΙΚΑ στη Ζάκυνθο, πραγματοποιούν εργαζόμενοι και γιατροί του ιδρύματος, μετά την απόφαση για κλείσιμο του πολυιατρείου του ΕΟΠΥΥ.

Η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ έδωσε διορία μέχρι και σήμερα σε όλες τις Περιφερειακές Διευθύνσεις να παραλάβουν τα κτίρια και το πάσης φύσεως υλικό των πολυιατρείων ανά την Ελλάδα, τα οποία εν συνεχεία θα σφραγιστούν. Όπως σε άλλα πολυιατρεία στην υπόλοιπη Ελλάδα έτσι και στη Ζάκυνθο, οι γιατροί του ιδρύματος αποφάσισαν να μην παραδώσουν τα ιατρεία αλλά αντίθετα να οργανώσουν κινητοποιήσεις.

Με την απόφαση για τη σφράγιση των πολυιατρείων, όλο το προσωπικό των μονάδων τίθεται αυτόματα σε διαθεσιμότητα- κινητικότητα ενός μηνός (για ορισμένες κατηγορίες προσωπικού όπως πολύτεκνοι, ανάπηροι κ.ά. η διαδικασία θα είναι 15 ημέρες), που σημαίνει ότι οι μονάδες κλείνουν έως ότου λήξει η περίοδος διαθεσιμότητας.

Σε κατάληψη των πολυιατρείων του ΕΟΠΥΥ στην περιοχή Εσταυρωμένου του Ηρακλείου προχώρησαν επίσης σήμερα μέλη του Εργατικού Κέντρου, της ΑΔΕΔΥ Ηρακλείου, του ΠΑΜΕ, υπάλληλοι του Οργανισμού, συνταξιούχοι και τοπικοί φορείς που διαμαρτύρονται για το προσωρινό κλείσιμο των ιατρείων του ΕΟΠΥΥ.

Λόγω της κατάληψης, οι υπηρεσίες του Οργανισμού δεν λειτουργούν, ενώ οι διαμαρτυρόμενοι ζητούν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους τα πολυατρεία και δηλώνουν αποφασισμένοι να παραμείνουν στον χώρο του ΙΚΑ έως ότου το υπουργείο αποδεχτεί να παραμείνει ο ΕΟΠΥΥ ανοιχτός.

Σε συμβολική κατάληψη του υποκαταστήματος του ΕΟΠΥΥ στην Ξάνθη, προχώρησαν εργαζόμενοι των διοικητικών υπηρεσιών και το ιατρικό προσωπικό, αντιδρώντας στη διάλυση του Οργανισμού μετά από σχετικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας που ψηφίστηκε από τη Βουλή.

Οι εργαζόμενοι του ΕΟΠΥΥ συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο του πρώην ΙΚΑ εκφράζοντας την έντονη δυσαρέσκειά τους στην απόφαση διάλυσης του οργανισμού. Οι εργαζόμενοι τοποθέτησαν πανό στην είσοδο προχωρώντας στην κατάληψη του κτιρίου, ενώ κρατώντας μαύρες σημαίες μοίρασαν ενημερωτικό υλικό στους διερχόμενους πολίτες.

Ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ Ξάνθης Χαράλαμπος Ευστρατίου, σε δηλώσεις του τόνισε ότι «το κλείσιμο του ΕΟΠΥΥ θα επιφέρει περισσότερη επιβάρυνση στην τσέπη των πολιτών οι οποίοι δεν θα μπορούν να εξυπηρετηθούν από γιατρούς του δημοσίου και θα πάνε σε ιδιώτες».

Η πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης Εριφύλη Παπαδοπούλου, υπογράμμισε ότι «η κατάρρευση της δημόσιας υγείας συνεχίζεται. Ο ΕΟΠΥΥ από πάροχος γίνεται πωλητής δημόσιας υγείας που σημαίνει ότι οι συμπολίτες μας θα βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να βρουν την υγεία τους, θα πρέπει να πάνε ή στους ιδιώτες ή στο νοσοκομείο. Το νοσοκομείο δεν θα μπορέσει να ανταπεξέλθει στο βάρος αυτών των εξετάσεων που θα πρέπει να γίνουν. Εμείς θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε και να μην μείνει κανένας συμπολίτης μας χωρίς γιατρό και χωρίς φάρμακα».

Στο μεταξύ, συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν το πρωί εργαζόμενοι του ΕΟΠΥΥ και μέλη του ΠΑΜΕ, έξω από το υποκατάστημα του πρώην ΙΚΑ Αλεξανδρούπολης.

 

 

 

ΣΧΟΛΙΑ