«Κίνημα Αλλαγής» το όνομα του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς
  Τρίτη, 28 Νοέ 2017      15:09      0

«Κίνημα Αλλαγής» το όνομα του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς

Στην πρόταση να ονομαστεί «Κίνημα Αλλαγής» ο νέος φορέας της Κεντροαριστεράς συμφώνησαν η επικεφαλής της ΔΗΣΥ Φώφη Γεννηματά και ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης στη διάρκεια συνάντησης που είχαν σήμερα, Τρίτη, στη Βουλή.

 

Σε ότι αφορά τη συζήτηση στη Βουλή, οι κοινοβουλευτικές ομάδες της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού κινήθηκαν σαν μία στη συζήτηση για την υπόθεση της πώλησης όπλων στη Σαουδική Αραβία. Οχι μόνο αυτό αλλά η Φώφη Γεννηματά δήλωσε ότι εκπροσωπεί και το Ποτάμι όταν προσπάθησε να καταθέσει απόρρητα έγγραφα, ενώ στη συνέχεια έκανε κοινή δήλωση με τον Σταύρο Θεοδωράκη για να καταγγείλουν «την απόπειρα Υπουργών, αλλά και του Προέδρου της Βουλής να αποκρύψουν από τους βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου» τα συγκεκριμένα έγγραφα.

Στο επίπεδο των συμβολισμών ο «νέος φορέας» κέρδισε την διάχυση της εντύπωσης ότι η ΔΗΣΥ και το Ποτάμι ανήκουν πλέον στην ίδια παράταξη και οι αρχηγοί τους συνεννοούνται και συνεργάζονται. Χρειάζονταν τη δημιουργία μιας τέτοιας αίσθησης γιατί την προηγούμενη εβδομάδα στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής οι Β. Κεγκέρογλου-Α. Λοβέρδος (Δημοκρατική Συμπαράταξη) ψήφισαν υπέρ της μη αναβολής της συζήτησης στη Βουλή όπως ζητούσε ο Α. Τσίπρας για να μπορέσει να παραστεί, ενώ ο Σπύρος Δανέλλης (Ποτάμι) ψήφισε υπέρ του αιτήματος του πρωθυπουργού.

Η κόντρα της Φώφης Γεννηματά με τον Νίκο Βούτση λόγω της άρνησης του προέδρου της βουλής να αποδεχθεί την κατάθεση των απόρρητων εγγράφων όταν η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης πήρε το λόγο επί προσωπικού σχολιάστηκε στο περιστύλιο της Βουλής ως προμήνυμα εντάσεων που θα κλιμακωθούν το επόμενο διάστημα. Στην Χαριλάου Τρικούπη έχουν αποφασίσει να αναδεικνύουν οποιαδήποτε γκρίζα ζώνη συνδέεται με τους ΑΝΕΛ, τους οποίους θεωρούν αδύνατο κρίκο της κυβέρνησης και τους οποίους προσδιορίζουν ως «ακροδεξιά απόφυση».

Αυτή η εβδομάδα θα είναι εβδομάδα επαφών για την Φώφη Γεννηματά προκειμένου να συμφωνήσει με τους πρωταγωνιστές στο εγχείρημα συγκρότησης του νέου φορέα τα επόμενα βήματα. Θα συναντήσει τον Γ. Καμίνη, τον Στ. Θεοδωράκη, τον Ν. Ανδρουλάκη και άλλους, ενώ ήδη είναι γνωστό ότι προτίθεται να επισπεύσει τη δημιουργία ενιαίου καθοδηγητικού οργάνου και οργανωτικής επιτροπής του ιδρυτικού συνεδρίου που προγραμματίζεται για την άνοιξη.

Η δημοσκόπηση της Metron Analysis (για ΤΑ ΝΕΑ) που έδειξε την Δημοκρατική Συμπαράταξη να εκτοξεύεται στο 12,5% έχει προκαλέσει ευφορία στο χώρο της Κεντροαριστεράς και ειδικά στο ΠΑΣΟΚ όπου εκτιμούν ότι είναι εφικτή η κατάκτηση διψήφιου εκλογικού ποσοστού που θα φέρει ανατροπή των τωρινών πολιτικών συσχετισμών στο κοινοβούλιο.

ΣΧΟΛΙΑ