Κεντροαριστερά: Ισχυρό προβάδισμα Γεννηματά ενόψει του δεύτερου
γύρου με τον Νίκο Ανδρουλάκη
  Δευτέρα, 13 Νοέ 2017      16:57      0

Κεντροαριστερά: Ισχυρό προβάδισμα Γεννηματά ενόψει του δεύτερου γύρου με τον Νίκο Ανδρουλάκη

Με μεγάλο προβάδισμα έναντι του αντιπάλου της Νίκου Ανδρουλάκη θα διεκδικήσει την αρχηγία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς η Φώφη Γεννηματά στον δεύτερο γύρο που θα διεξαχθεί την Κυριακή 19 Νοεμβρίου. Επί 166.782 ψηφισάντων σε σύνολο 210.505 στην Ελλάδα και το εξωτερικό, πέραν των λευκών και των ακύρων, έλαβαν:

 

Φώφη Γεννηματά 70.679 (42,76%), Νίκος Ανδρουλάκης 41.955 (25,38%), Γιώργος Καμίνης 22.226 (13,45%), Σταύρος Θεοδωράκης 5.603 (9,44%), Γιάννης Μανιάτης 6.979 (4,22%),Γιάννης Ραγκούσης 3.954 (2,39%),Κων/ος Γάτσιος 2.691 (1,63%), Απόστολος Πόντας 890 (0,54%), Δημήτρης Τζιώτης 317 (0,19%). Τα οριστικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν το μεσημέρι.

Οι εκπλήξεις ήταν αλλεπάλληλες: Η συμμετοχή ξεπέρασε κάθε πρόβλεψη (πάνω από 210.000) φτάνοντας στον αριθμό των μισών περίπου ψηφοφόρων για την εκλογή ηγεσίας της ΝΔ. Και ενώ η προεκλογική θεωρία έλεγε ότι η υψηλή συμμετοχή δεν ευνοεί την Φώφη Γεννηματά, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πέτυχε έναν θρίαμβο τον οποίο δεν είχαν προβλέψει ούτε καν όλοι στο επιτελείο της. Οι εκτιμήσεις των ειδικών δεν έπεσαν έξω μόνο ως προς αυτό αλλά και ως προς το ντέρμπυ για τρεις στη δεύτερη θέση (Ανδρουλάκης-Καμίνης-Θεοδωράκης). Συνέβη το ακριβώς αντίθετο, αφού περίπου στο μισό ποσοστό του δεύτερου (του Νίκου Ανδρουλάκη) έφτασε ο τρίτος (Γιώργος Καμίνης), ενώ ο τέταρτος (Σταύρος Θεοδωράκης) βρέθηκε ακόμη πιο κάτω.

Δεν ήταν καθόλου αναμενόμενο ότι πάνω από το 70% των ψηφοφόρων θα επέλεγαν υποψήφιους του ΠΑΣΟΚ, ενώ οι τέσσερις τελευταίοι δεν έφτασαν παρά στο 3 και κάτι όλοι μαζί. Δεν ήταν επίσης αναμενόμενο ότι η διαφορά μεταξύ πρώτου και δεύτερου θα ήταν τόσο μεγάλη ώστε να φαίνεται δύσκολα αναστρέψιμη στον δεύτερο γύρο αφού θα πρέπει να αθροιστούν τα ποσοστά των άλλων υποψήφιων για να καλυφθεί.

Το μεγάλο στοίχημα της επόμενης μέρας είναι η ενότητα του νέου φορέα. Οι πρώτες δηλώσεις που έγιναν από την πλευρά των ηττημένων ήταν ενωτικές και καθησυχαστικές για τη συνέχεια. Η μεγάλη συμμετοχή ασφαλώς και λειτουργεί δεσμευτικά για τους πρωταγωνιστές του εγχειρήματος αλλά μπορεί εύλογα να υποθέσει κανείς ότι οι χαμηλές πτήσεις θα κρατήσουν τον Γ. Καμίνη περισσότερο στο Δήμο παρά στο γίγνεσθαι της κεντροαριστεράς και θα ανακόψουν την ορμή με την οποία μπήκε στην προσπάθεια ο Στ. Θεοδωράκης. Ο Ν. Ανδρουλάκης, αν χάσει στον β γύρο, έχει την ασφάλεια του ευρωκοινοβουλία και τη δυνατότητα (λόγω ηλικίας, είναι 38 ετών) να περιμένει.

Οι σκέψεις να μην γίνει καν δεύτερος γύρος εγκαταλείφθηκαν παρόλο που κυριάρχησαν για αρκετές ώρες, με τον Ν. Ανδρουλάκη να αποφασίζει τελικά να δώσει τη μάχη ζητώντας τη στήριξη Καμίνη-Θεοδωράκη.

To ενδιαφέρον ή το παράδοξο είναι ότι μια υπόθεση διεύρυνσης (με τη συμμετοχή του Ποταμιού κλπ) κατέληξε ενδοΠΑΣΟΚική (η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εναντίον του πρώην γραμματέα).

Συνεργάτες της Φ. Γεννηματά σημειώνουν ότι εκείνη άνοιξε το παιχνίδι της κεντροαριστεράς και ο κόσμος της το ανταπέδωσε. Θεωρούν ότι δικαιώνεται και ότι θα έχει τη δυνατότητα να ξεδιπλώσει το σχέδιό της για την ανασυγκρότηση του χώρου μέχρι το τέλος. Αντίπαλοί της προβλέπουν ότι το πράγμα θα παραμείνει μικρό, 6-7% και τίποτα παραπάνω ακριβώς επειδή θα είναι στενά ΠΑΣΟΚικό.

Στην ΝΔ θεωρούν ότι η μεγάλη συμμετοχή αποτυπώνει διάθεση αντικυβερνητικού ξεσπάσματος, ενώ στον ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν αδιαφορία παρόλο που παρακολουθούν προσεκτικά τις εξελίξεις στον όμορο χώρο. Ο ευρωβουλευτής Δ. Παπαδημούλης, πάντως, μπήκε δυναμικά στο σχολιασμό υποστηρίζοντας ότι “Το αποτέλεσμα δείχνει ότι ο νέος φορέας είναι ΠΑΣΟΚplus κ συνιστά ήττα όσων ήθελαν ανοιχτά την σύμπραξη με την ΝΔ. Η κεντροαριστερά δεν μπορεί να είναι αντί-αριστερά…”.

 

ΣΧΟΛΙΑ