«Καταπέλτης» Παυλόπουλος κατά του προκλητικού Ερντογάν: «Η συνθήκη
της Λωζάννης δεν αμφισβητείται»
  Πέμπτη, 7 Δεκ 2017      14:58      0

«Καταπέλτης» Παυλόπουλος κατά του προκλητικού Ερντογάν: «Η συνθήκη της Λωζάννης δεν αμφισβητείται»

Η συνθήκη της Λωζάνης είναι αδιαπραγμάτευτη διεμήνυσε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας στον Τούρκο ομόλογο του κατά τη διάρκεια τηες συνάντησης τους στο Προεδρικο Μέγαρο. Ο Προκόπης Παυλόπουλος αναφερόμενος στις εμπρηστικές δηλώσεις που έκανε ο Ταγίπ Ερντογάν λίγες ώρες πριν την επίσημη επίσκεψη του στη Ελλαδά είπε ότι η εν λόγω συνθήκη δεν χρήζει ούτε αναθεώρησης  ούτε επικαιροποίησης και τόνισε:«Η Ελλάδα ευνοεί την ευρωπαϊκή προοπτική και άλλων χωρών, αλλά με προϋποθέσεις σεβασμού του διεθνούς δικαίου και κεκτημένου»

 

Από την πλευρά του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αμφισβήτησε και πάλι της συνθήκη της Λωζάνης αναφέροντας ότι στόχος της Τουρκικής πλευράς είναι να βρεθεί μια βιώσιμη λύση.

«Είναι αυτονόητο ότι για να πετύχουμε αυτούς τους στόχους και να είναι η επίσκεψη ιστορική, αυτό λόγω της ιστορίας της Ελλάδας και της ιδιότητάς της του μέλου της ΕΕ πρέπει να είναι σεβαστό το σύνολο του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της ΕΕ από κάθε υποψήφιο μέλος της ΕΕ. Για να μείνω στο διεθνές δίκαιο, γυρίζω πίσω στην εποχή της επίσκεψης που οργανώθηκε από τον Βενιζέλο, τον Ατατούρκ και τον Ινονού, αποφασίσθηκε η βαση της φιλίας μας, που είναι η Συνθήκη της Λωζάνης. Η Συνθήκη είναι αδιαπραγμάτευτη. Δεν χρειάζεται ούτε διαπραγμάτευση, ούτε αλλαγές, δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες», είπε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος απαντώντας  στις προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν. «Η Ελλάδα ευνοεί την ευρωπαϊκή προοπτική και άλλων χωρών, αλλά με προϋποθέσεις σεβασμού του διεθνούς δικαίου και κεκτημένου. Οι χώρες που θέλουν να είναι μέλη της ΕΕ πρέπει να σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των μειονοτήτων. Ξέρετε πόσο εμείς θέλουμε να λυθεί το Κυπριακό και ζητούμε το σεβασμό των διεθνών συνθηκών. Εδώ είμαστε να φτάσουμε σε μια λύση που είναι ευκταία, αλλά με τους όρους και τις προϋποθέσεις που ταιριάζουν σε μια χώρα μέλος της ΕΕ», πρόσθεσε ο κ.Παυλόπουλος. «Θα αποδείξουμε ότι και τα δύο κράτη με βάση την ιστορία, μπορούν να αναδείξουν τα ιδεώδη που τα διεπνέουν, οι αρχές της Δικαιοσύνης και ο Ανθρωπισμός» συνέχισε ο κ.Παυλόπουλος.

Αμέσως μετά το λόγο πήρε ο Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος είπε:« Πράγματι η σημερινή μέρα ειναι ιστορική. Είναι μεγάλη ευχαρίστηση για μένα να κάνω την πρώτη επίσκεψη μετά τον Τζελάλ Μπαγιάρ. Επιθυμώ επίσης η επίσκεψη να αποτελέσει ένα νέο σημείο καμπής στις σχέσεις των δύο χωρών. Διατυπώσατε αλήθειες και πραγματικότητες ανοιχτά και ξεκάθαρα θα κάνω το ίδιο και γω. Νομίζω ότι στο θέμα της Συνθήκης της Λωζάνης υπάρχουν θέματα που δεν κατανοούνται σωστά. Είναι συμφωνία που υπογράφτηκε πριν από 94 χρόνια, όχι μόνο ανάμεσά μας, αλλά ανάμεσα σε 11 χώρες. Αλλαξαν πολλά σ’ αυτά τα χρόνια και ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα. Είπατε ότι στη Συνθήκη χαρακτηρίζεται μουσουλμανική μειονότητα στην Ελλάδα, αλλά ταυτόχρονα και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, υπάρχει η αναφορά Τουρκικά. Και θέλω να αναφερθώ ακόμη σε ένα θέμα, ότι πρέπει να διερευνήσουμε προσεκτικά τις ανάγκες διαβίωσης των ανθρώπων εκεί».
Στη συνέχεια ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι«μπορούν οι άνθρωποι να ασκήσουν τη θρησκεία τους με βάση της Συνθήκη της Λωζάνης, Υπάρχει προσπάθεια να διορίζονται από το κράτος οι μουφτήδες. Στην Τουρκία ο Πατριάρχης δεν είναι διορισμένος, εκλέγεται. Σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάνης η επιτροπή που τον εκλέγει προβλέπει συγκεκριμένο αριθμό μελών με τουρκική ιθαγένεια. Εμείς κάνουμε ό,τι προβλέπεται. Στη Δυτική Θράκη δεν μπορούν να εκλέγουν τον αρχιμουφτή τους. Δεν εφαρμόζεται η Συνθήκη της Λωζάνης. πρέπει να αποδείξουμε στον τόπο αυτό ότι είναι σε ισχύ η Συνθήκη της Λωζάνης. Το συζητήσαμε με τους κ.Σημίτη, Καραμανλή, Παπανδρέου, το ίδιο κάνουμε με τον κ.Τσίπρα τώρα, αλλά δεν μπορούμε να πάρουμε κάποιο αποτέλεσμα».
Κι ο Ταγίπ Ερντογάν συνέχισε:« Αν κοιτάξουμε την οικονομική πτυχή του θέματος στη Δυτική Θράκη οι άνθρωποι είναι φτωχότεροι. Στη Δυτική Θράκη δεν μπορούν να χωνέψουν ούτε τη λεξη ‘τουρκική». Εγώ είμαι της άποψης ότι πρέπει να ξεπεράσουμε αυτά τα πράγματα. Οταν μιλάω για επικαιροποίηση εννοώ ακριβώς αυτά τα θέματα. Υπάρχουν και προβλήματα στρατιωτικά. Οταν αποχωρήσατε από το ΝΑΤΟ σας στηρίξαμε για να ξαναγίνετε. Αν είχαμε εμποδίσει εμείς, δεν θα είχατε ενταχθεί ξανά. Δεν το αξιολογήσαμε έτσι. Σας είδαμε σαν γείτονες, το ίδιο κάνουμε και σήμερα. Το ίδιο ισχύει και για το Κυπριακό. Ημουν μέλος των συνομιλιών, είμαστε και εμείς, όπως εσείς εγγυήτρια χώρα και ήμουν παρών στις συνομιλίες με τον Κόφι Ανάν. Στο αποτέλεσμα εκείνων των συνομιλιών έπρεπε να βρεθεί λύση, αλλά δυστυχώς δεν εφαρμόσθηκαν ποτέ. Δεν τηρούνται και οι υποσχέσεις που δίνει η ΕΕ. Δεν έθεσε σε εφαρμογή καμία υπόσχεση που έδωσε στον οικονομικό τομέα, ακόμη και σήμερα. Εμείς τηρούμε τη δέσμευσή μας σε όλα αυτά τα θέματα. Ο στόχος μας είναι να βρεθεί δίκαιη και βιώσιμη λύση. Το ίδιο να πράξουμε και στο Αιγαίο. Υπάρχουν διάφορα θέματα που αναφέρονται στη Συνθήκη της Λωζάνης, έχουν αλλάξει πολλά στα 94 χρόνια, πρέπει να κάνουμε αυτά που είναι άμεσα. Αν το εξετάσουμε και οι δύο πλευρές θα αποδεχθούν ότι πρέπει να αλλάξουν πράγματα. Το θέμα της προστασίας των δικαιωμάτων των ομογενών μας στη Δυτική Θράκη είναι ύψιστη προτεραιότητα για μας. Επιθύμησα να κάνω επίσκεψη στη Δυτική Θράκη, δυστυχώς κάποιοι ενοχλούνται και προκαλούν προβοκάτσια, αναρτήθηκαν διάφορες αφίσες, χαράχθηκαν σύμβολα στις πόρτες. Σε κάθε κοινωνία υπάρχουν και τα συν και τα πλην, αλλά πρέπει να μην ξεχάσουμε ότι ένας Πρόεδρος της Δημοκρατίας επέδειξε το θάρρος να κάνει αυτή την επίσκεψη και τα αρνητικά στοιχεία πρέπει να τεθούν υπό έλεγχο. Μπορούμε να τα συζητήσουμε όλα αναλυτικά στη συνέχεια. Η επιθυμία μου είναι η επίσκεψη να έχει θετικά αποτελέσματα. Πρέπει να εντατικοποιήσουμε τις σχέσεις μας σε όλους τομείς -οικονομικό, στρατιωτικό, τουρισμό. Πρέπει να εστιάσουμε στο θέμα αυτό. Πρέπει να συνεχίσουμε τη στήριξη που δίνουμε στη συνεργασία των δύο χωρών. Πρέπει να κοιτάξουμε στο γεμάτο μέρος του ποτηριού για να ενισχύσουμε τις μεταξύ μας σχέσεις και πιστεύω ότι η επίσκεψη αυτή θα κοιτάξουμε μπροστά».

Ο κ.Παυλόπουλος απατώντας στον κ . Ερντογάν του αναφέρε ότι δεν είναι εκτελεστικός πρόεδρος όπως εκείνος κι ότι η κυβέρνηση θα απαντήσει σε όσα αναφέρθηκε. Τόνισε όμως ότι «αν αποφεύγαμε ορισμένους όρους, θα αποφεύγαμε και παρερμηνείες»,
Ο Τούρκος Πρόεδρος από την πλευρά του είπε: «Δεν είμαι καθηγητής Νομικής, αλλά ξέρω το Δίκαιο. Υπάρχει αναφορά στον όρο επικαιροποίηση και εμείς αυτό επικαλούμαστε. Αναφέρθηκα σ’ αυτά τα θέματα γιατί το κάνατε εσείς. Αλλιώς θα τα συζητούσα με τον κ.Τσίπρα. Οπως και να έχει τα συζητήσαμε εσείς εκ μέρους της Ελλάδας και εγώ εκ μέρους της Τουρκίας. Και στην Τουρκία υπήρχαν προβλήματα γι’ αυτό προβήκαμε σε αλλαγές. με τις εκλογές που θα γίνουν το 2019 θα κάνουμε αλλαγή συστήματος διακυβέρνησης στη χώρα μας. Και αυτό είναι το πρώτο βήμα μιας νέα διαδικασίας που ξεκινά στην Τουρκία».

 

Το πρόγραμμα του Τούρκου Προέδρου.

Πέμπτη
10:30
Άφιξη του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας και της συζύγου του, στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος.

Υποδοχή από τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης.
Ανεπίσημη τελετή υποδοχής.
11:30
Κατάθεση στεφάνου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Τουρκίας στο «Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη».

11:45
Άφιξη στο Προεδρικό Μέγαρο.
Υποδοχή από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τη σύζυγό του Βλασία Παυλοπούλου.
Επίσημη τελετή υποδοχής.
Ανάκρουση Εθνικών Ύμνων.
Επιθεώρηση τιμητικού αγήματος.
Παρουσίαση των δύο Αντιπροσωπειών.

12:00
Κατ΄ιδίαν συνάντηση των δύο Προέδρων.

12:40
Διευρυμένες συνομιλίες των δύο Αντιπροσωπειών.

13:30
Άφιξη του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν και της συνοδεύουσας αντιπροσωπείας στο Μέγαρο Μαξίμου. Υποδοχή από τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Αλέξη Τσίπρα.
Ιδιαίτερη συνάντηση.

14:50
Δηλώσεις στον Τύπο.

16:30
Συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας κ. Recep Tayyip Erdoğan με τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, Αρχηγό της Μείζονος Αντιπολίτευσης.

19:25
Άφιξη του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας και της συζύγου του στο Προεδρικό Μέγαρο.
Υποδοχή από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τη σύζυγό του Βλασία Παυλοπούλου.
Υπογραφή Βιβλίου Επισκεπτών από τον ξένο επίσημο και τη σύζυγό του.

19:30
Επίσημο δείπνο.

Παρασκευή
11:15
Άφιξη του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας κ. Recep Tayyip Erdoğan και της συζύγου του, καθώς και της συνοδεύουσας αντιπροσωπείας στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης «Δημόκριτος».
Υποδοχή από τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών κ. Γεώργιο Κατρούγκαλο και τον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Ιωάννη Αμανατίδη, εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης.

12:10
Αφιξη στην Κομοτηνή. Επίσκεψη στο «Kirmahalle Cammi» από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

13:30-15:00
Γεύμα στο ξενοδοχείο «Chris and Eve Mansion».

16:00
Αναχώρηση του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας Ερντογάν και της συζύγου του, καθώς και της συνοδεύουσας αντιπροσωπείας, με ειδική πτήση.

ΣΧΟΛΙΑ