«Καμία απόφαση για Ρωσία στη Σύνοδο Κορυφής»
  Τετάρτη, 19 Οκτ 2016      19:02      0

«Καμία απόφαση για Ρωσία στη Σύνοδο Κορυφής»

«Η επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας για τις ενέργειές της στη Συρία παραμένει μία επιλογή, όμως οι ηγέτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν αναμένεται να λάβουν καμία απόφαση στη Σύνοδο Κορυφής», ανέφερε υψηλόβαθμος Γερμανός αξιωματούχος.

Σύμφωνα με την πηγή αυτή, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, είπε πως δεν θα ληφθούν αποφάσεις για τη Ρωσία στη Σύνοδο Κορυφής που διεξάγεται την Τετάρτη και την Πέμπτη.

"Αυτό σημαίνει ότι καμία επιλογή δεν αποσύρεται από το τραπέζι. Οι κυρώσεις είναι μία από τις επιλογές. Αναμένουμε ότι θα παραμείνουν στο τραπέζι μετά τη Σύνοδο", πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να παραταθεί η κατάπαυση του πυρός στο ανατολικό Χαλέπι, στις συζητήσεις που θα έχει με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, και την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, στο Βερολίνο.

"Την ώρα που μιλάμε, συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί. Είναι αλήθεια ότι ανακοινώθηκε μια εκεχειρία και έχουν περάσει 24 ώρες.

Θα κάνω τα πάντα, σε συνεργασία με την καγκελάριο Μέρκελ, ώστε να παραταθεί η εκεχειρία" είπε ο Γάλλος πρόεδρος αφού συναντήθηκε με εκπροσώπους των ανταρτοκρατούμενων συνοικιών του Χαλεπιού.

Ο Ολάντ, που την περασμένη εβδομάδα αρνήθηκε να συναντηθεί με τον Πούτιν στο Παρίσι παρά μόνο αν θα περιλαμβανόταν στο πρόγραμμα των συζητήσεων και η Συρία, θα συναντηθεί με τους ηγέτες της Ρωσίας και της Γαλλίας για να συζητήσουν το θέμα της Ουκρανίας.

Συμφώνησαν όμως να εξετάσουν ξεχωριστά και την κατάσταση στη Συρία.

«Πολλά λόγια, όχι πολλές πράξεις»

Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου του ανταρτοκρατούμενου Χαλεπιού, Μπρίτα Χάγκι Χάσαν, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ολάντ, είπε ότι η Ευρώπη έχει πει πολλά για τη σωτηρία της πόλης αλλά στην πράξη έχει κάνει ελάχιστα.

"Συζητήσαμε για το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μια μεγάλη δύναμη αλλά υπήρξαν πολλά λόγια, πολλή συμπάθεια αλλά όχι πολλές πράξεις.

Η ΕΕ, ως μεγάλη δύναμη, βρίσκεται στην τρίτη θέση πίσω από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, η οποία βοηθά το καθεστώς με όλες τις δυνάμεις της για να σφαγιάσει τον συριακό λαό", υποστήριξε.

ΣΧΟΛΙΑ