Κακοκαιρία: Χείμαρρος «έπνιξε» χωριό – Βίντεο-ντοκουμέντο
  Πέμπτη, 3 Οκτ 2019      22:14      0

Κακοκαιρία: Χείμαρρος «έπνιξε» χωριό – Βίντεο-ντοκουμέντο

Με έντονες βροχοπτώσεις, ακόμα και στην Αττική, ξεκίνησε από την Πέμπτη το κύμα κακοκαιρίας που θα πλήξει ολόκληρη τη χώρα τα επόμενα 24ωρα.

Ορμητικός χείμαρρος σάρωσε τα πάντα στο χωριό Λεσίνι της Αιτωλοακαρνανίας, πάνω από 12.000 κεραυνοί έπεσαν σε περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, ενώ υδροστρόβιλοι έκαναν την εμφάνισή τους ανοικτά της Ηλείας.

Η κακοκαιρία θα συνεχιστεί και την Παρασκευή σε όλη τη χώρα.

Την ίδια ώρα, οι κάτοικοι σε Μάνδρα και Μάτι τρέμουν στο ενδεχόμενο ισχυρών βροχοπτώσεων, καθώς τα αντιπλημμυρικά έργα δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί.

 

Από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha:

Κακοκαιρία: Μαύρα σύννεφα πάνω από την Αθήνα – «Άνοιξαν» οι ουρανοί

Η κακοκαιρία «επισκέφτηκε» και την Αθήνα, καθώς ισχυρή καταιγίδα «χτύπησε» αρκετές περιοχές της πρωτεύουσας, λίγο μετά τις 16:00 το απόγευμα.

Από αργά το απόγευμα τα φαινόμενα θα υποχωρήσουν για να επιστρέψουν και πάλι αύριο Παρασκευή όπου από τις απογευματινές ώρες και μετά υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να εκδηλωθούν ισχυρές καταιγίδες στην Αθήνα με έμφαση τα βόρεια και δυτικά.

Από τις νυκτερινές ώρες της Πέμπτης προς Παρασκευή νέο μέτωπο ισχυρών βροχών και καταιγίδων (συνοδεία τοπικών χαλαζοπτώσεων) θα «σαρώσει» τη χώρα από τα βορειοδυτικά, αργά κινούμενο κατά διάρκεια της Παρασκευής προς τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Το μέτωπο αναμένεται να επηρεάσει τις περισσότερες περιοχές της χώρας, ενώ μετά τη διέλευσή του η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση.

Στις περιοχές που θα επηρεαστούν από έντονα φαινόμενα συμπεριλαμβάνονται ο νομός και η πόλη της Θεσσαλονίκης (κατά τη διάρκεια της νύχτας προς Παρασκευή), καθώς επίσης ο νομός Αττικής και η πόλη της Αθήνας (τις μεσημεριανές ώρες της Παρασκευής).

 
To shelf cloud

Τα πρωινά προγνωστικά στοιχεία, δεν έδιναν την πιθανότητα εκδήλωσης καταιγίδας για την περιοχή της Αττικής.

Παρόλα αυτά, με τη βοήθεια του συστήματος ανίχνευσης κεραυνών «ΖΕΥΣ», δορυφορικών εικόνων και προϊόντων, επίγειων καμερών, και μετεωρολογικών σταθμών που έχει στη διάθεσή του το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / meteo.gr, καταφέραμε να εντοπίσουμε και να παρακολουθήσουμε την απρόσμενη εξέλιξη και να ενημερώσαμε το συντομότερο δυνατό για την επερχόμενη καταιγίδα.

Στο βίντεο που ακολουθεί παρουσιάζεται η εξέλιξη της καταιγίδας αυτής από την μετεωρολογική κάμερα που βρίσκεται εγκατεστημένη στις εγκαταστάσεις του ΕΑΑ στην Πεντέλη.

Κατά τη διάρκεια της μεσημεριανής καταιγίδας, στον ουρανό της Αττικής εμφανίστηκε το εντυπωσιακό σύννεφο, με την ονομασία shelf cloud.

Το σύννεφο βρίσκεται στα άκρα ενός καταιγιδοφόρου νέφους και προηγείται χρονικά μίας ισχυρής καταιγίδας ή μιας γραμμής ισχυρών καταιγίδων.

Η παρουσία του συνοδεύεται από θυελλώδεις ανέμους, ενώ αργότερα εκδηλώνεται η ισχυρή καταιγίδα.

Το εντυπωσιακό σύννεφο έγινε ορατό σε αρκετές περιοχές της Αθήνας, όπως αποτυπώθηκε από φωτογραφίες στο Παλαιό Φάληρο (Κική Φιλοξενίδη) και στην Αθήνα (Φίλιππος Καλποδινός), αντίστοιχα.

 

ΣΧΟΛΙΑ