Ισλανδία: Πρώτο στις δημοσκοπήσεις το Κόμμα των Πειρατών!
  Παρασκευή, 21 Οκτ 2016      18:32      0

Ισλανδία: Πρώτο στις δημοσκοπήσεις το Κόμμα των Πειρατών!

Το ισλανδικό Κόμμα των Πειρατών, ένας σχηματισμός διαμαρτυρίας, έρχεται πρώτο στην πρόθεση ψήφου ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 29ης Οκτωβρίου, στήθος με στήθος με τους Συντηρητικούς, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε σήμερα στην εφημερίδα Morgunbladid.

Η χώρα οργανώνει πρόωρες εκλογές στις οποίες αναμένεται ότι θα ανανεωθεί σε μεγάλο βαθμό το Κοινοβούλιό της και η σημαντικά απαξιωμένη πολιτική τάξη της, αλλά των οποίων η έκβασή είναι πολύ αβέβαιη.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση αυτή, που πραγματοποιήθηκε από τις 14 μέχρι τις 19 Οκτωβρίου από το τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Ρέικιαβικ, οι Πειρατές, με 22,6% των προθέσεων ψήφου, και το Κόμμα της Ανεξαρτησίας (δεξιά, μέλος του κυβερνητικού συνασπισμού), με 21,1%, θα εξέλεγαν καθένα από 15 βουλευτές.

Τα κόμματα αυτά, τα οποία αποκλείουν το ενδεχόμενο να συγκυβερνήσουν, βρίσκονται αμφότερα, βάσει των αποτελεσμάτων της δημοσκόπησης, μακριά από την απόλυτη πλειοψηφία των 32 εδρών στο ισλανδικό κοινοβούλιο.

Ακολουθεί σε όχι μεγάλη απόσταση των Κίνημα Αριστεράς-Πρασίνων με 18,6%, δηλαδή 13 έδρες, ενώ τα άλλα κόμματα κερδίζουν μόνο από 4 ως 6 έδρες το καθένα, σύμφωνα με τις προβολές:

Το Κόμμα της Προόδου (κυβερνών κεντροδεξιό) με 9,1%, Αναγέννηση (κεντροδεξιό) με 8,8%, οι σοσιαλδημοκράτες με 6,5% και το Ακτινοβόλο Μέλλον (κεντρώο) με 6%.

Ο «μεγάλος άγνωστος»

Η επίδοση του Κόμματος των Πειρατών, το οποίο είχε φτάσει το 43% τον Απρίλιο κατά την κορύφωση της κρίσης των Panama Papers – δημοσιογραφική έρευνα που έδειξε ότι 600 Ισλανδοί είχαν συμφέροντα σε φορολογικούς παραδείσους – είναι ένας «μεγάλος άγνωστος» αυτών των εκλογών.

«Θα ήταν ευτυχείς με 15%. Η εκλογική βάση τους είναι οι πιο νέοι και λιγότερο πιθανό να πάνε στις κάλπες ψηφοφόροι», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Εϊρικούρ Μπέργκμαν, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο πανεπιστήμιο του Μπιφρόστ.

Το κόμμα αυτό, το οποίο δημιουργήθηκε το 2012 και την επόμενη χρονιά κέρδισε τρεις βουλευτικές έδρες, υποστηρίζει τη διαφάνεια στη δημόσια ζωή, τη μεταρρύθμιση των θεσμών, περισσότερη άμεση δημοκρατία, τον αγώνα κατά της διαφθοράς και τις ατομικές ελευθερίες.

ΣΧΟΛΙΑ