Ημερίδα για τον καρκίνο του προστάτη και όχι μόνο
  Παρασκευή, 10 Μάρ 2017      21:13      0

Ημερίδα για τον καρκίνο του προστάτη και όχι μόνο

Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών- Εθελοντών- Φίλων- Ιατρών «Κ.Ε.Φ.Ι.» Αθηνών διοργανώνει επιστημονική ημερίδα, την Τρίτη 14 Μαρτίου, 17:00-21:00, στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων (Ρηγίλλης 1, Αθήνα – ΑΙΘΟΥΣΑ «ΤΕΡΨΙΧΟΡΗ»), με είσοδο ελεύθερη για το κοινό.

Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο συχνότερος καρκίνος στους άντρες και η δεύτερη σε συχνότητα αιτία θανάτου από καρκίνο (μετά τον καρκίνο του πνεύμονα) στους άντρες.

Η έγκαιρη διάγνωση όμως είναι εφικτή, αρκεί κάθε άντρας να ευαισθητοποιηθεί γι’ αυτό. Και αυτό, γιατί η πάθηση δεν δίνει κανένα σύμπτωμα στα αρχικά στάδια, όπου η νόσος είναι αντιμετωπίσιμη.

Έτσι, η διάγνωση γίνεται μόνο με τον ετήσιο προληπτικό έλεγχο.

Η ουροδόχος κύστη είναι ένα κοίλο όργανο στο κάτω μέρος της κοιλιάς, στο οποίο μαζεύονται τα ούρα.

Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης είναι το δεύτερο πιο συχνό νεόπλασμα του ουροποιογεννητικού συστήματος.

Στους άντρες, η ανάπτυξη είναι τέσσερις φορές συχνότερη από ό,τι στις γυναίκες. Η πιο συχνή μορφή του είναι το καρκίνωμα από μεταβατικό επιθήλιο και εξορμάται από το τοίχωμα της κύστης.

Ο καρκίνος του νεφρού ή νεφροκυτταρικό καρκίνωμα είναι η τρίτη συχνότερη κακοήθεια του ουροποιητικού συστήματος.

Εμφανίζεται συχνότερα σε άντρες, συνήθως στην έκτη και έβδομη δεκαετία της ζωής.

Ενότητες

Η ημερίδα θα ξεκινήσει με καλωσόρισμα & χαιρετισμό της Ζωής Γραμματόγλου, προέδρου Δ.Σ. Συλλόγου Καρκινοπαθών– Εθελοντών– Φίλων- Ιατρών «Κ.Ε.Φ.Ι.» Αθηνών & μέλους Δ.Σ. Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου– ΕΛΛ.Ο.Κ.

Η πρώτη επιστημονική ενότητα θα αρχίσει με τον Θεόδωρο Καλογερόπουλο, χειρουργό ουρολόγο FEBU, επιμελητή Β’ Ουρολογικού Τμήματος Α.Ο.Ν.Α. «Αγ. Σάββας», με θέμα ομιλίας «Η Πρόληψη & Αντιμετώπιση των Καρκίνων του Ουροποιογεννητικού Συστήματος από την σκοπιά του Χειρουργού Ουρολόγου», τη σκυτάλη θα λάβει ο Ευάγγελος Μπουρνάκης, παθολόγος ογκολόγος, επιστημονικός συνεργάτης Ογκολογικής Μονάδας Β' Πανεπιστημιακής Χειρουργικής Κλινικής, "ΑΡΕΤΑΙΕΙΟ" Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αθηνών, συνεργάτης "ΙΑΣΩ General”, ο οποίος θα αναφερθεί στις εξελίξεις στη θεραπευτική, τις σύγχρονες προσεγγίσεις και την ανάπτυξη των βιοδεικτών αναφορικά με τον μεταστατικό καρκίνο του ουροποιητικού.

Θα ακολουθήσει η ομιλία του κ. Γεώργιου Λύπα, παθολόγου ογκολόγου, αναπληρωτή διευθυντή Α’ Ογκολογικής Κλινικής & υπεύθυνου Μονάδας Γενετικής Ογκολογίας νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ, με θέμα «Ανοσοθεραπεία των Νεοπλασμάτων του Ουροποιητικού Συστήματος» και  θα ολοκληρωθεί με τον Γεώργιο Πισσάκα, ακτινοθεραπευτή ογκολόγο, συντονιστή διευθυντή Ακτινοθεραπευτικού Ογκολογικού Τμήματος, Νοσοκομείο "Αλεξάνδρα", ο οποίος θα αναφερθεί στον ρόλο της Ακτινοθεραπείας στον καρκίνο του ουροποιογεννητικού συστήματος.

Η δεύτερη επιστημονική ενότητα θα ξεκινήσει με τον Ευθύμιο Β. Γκότση, κλινικό διαιτολόγο BSc, MSc, διευθυντή Διαιτολογικού Τμήματος 401ΓΣΝΑ, ο οποίος θα αναφερθεί στη διατροφική υποστήριξη των ασθενών με καρκίνο του ουρογεννητικού, την πρόληψη & θεραπεία, θα ακολουθήσει η  Μαρία Κοκολάκη, διευθύντρια αναισθησιολόγος, Ιατρείο Πόνου, Γενικό Νοσοκομείο Αττικής «ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ», η οποία θα αναφερθεί στην ανακουφιστική φροντίδα των ασθενών με καρκίνους ουροποιογεννητικού συστήματος, θα ολοκληρωθεί με την παρουσία ασθενούς, ο οποίος θα μοιραστεί την προσωπική του εμπειρία και θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.

ΣΧΟΛΙΑ