Η «νίκη-εφιάλτης» για την Μέρκελ, η «μαύρη μέρα» για το SPD και ο
πολιτικός σεισμός με τους ακροδεξιούς
  Δευτέρα, 25 Σεπ 2017      15:11      0

Η «νίκη-εφιάλτης» για την Μέρκελ, η «μαύρη μέρα» για το SPD και ο πολιτικός σεισμός με τους ακροδεξιούς

Διαπραγμάτευση πολλών εβδομάδων για τον σχηματισμό κυβέρνησης προοιωνίζεται το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών, με την επόμενη μέρα να διαγράφεται δύσκολη με βασικότερο χαρακτηριστικό την είσοδο του ακροδεξιού κόμματος στην γερμανική βουλή για πρώτη φορά μετά το β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

 

Οι ιστορικά χαμηλές επιδόσεις για το CDU/CSU αλλά και τους Σοσιαλιστές του Σουλτς δεν σήμανε μόνο το τέλος του μεγάλου συνασπισμού στη Γερμανία αλλά το σημαντικότερο χτύπησε το καμπανάκι για την ακολουθούμενη πολιτική που οδήγησε το AfD, το ακροδεξιό κόμμα και σύμφωνα με κάποιους αναλυτές νεοναζιστικό, να φιγουράρει στην τρίτη θέση με ένα ποσοστό 12,6% από 4,7% που προκαλεί ανησυχία σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Η επόμενη μέρα προδιαγράφεται δύσκολη, καταρχάς σε επίπεδο σχηματισμού νέας κυβέρνησης η οποία εκτιμάται ότι θα απαιτήσει διαπραγματεύσεις πολλών εβδομάδων. Οι Φιλελεύθεροι που μπήκαν θριαμβευτικά στη Βουλή εμφανίζονται έτοιμοι να συμμετέχουν ενώ οι Πράσινοι το σκέφτονται αλλά αναμένεται να δεχτούν αφόρητες πιέσεις καθώς μια άρνηση θα προκαλούσε επαναληπτικές εκλογές κάτι που δεν είναι σύνηθες στην γερμανική πολιτική σκηνή.

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής, τα τελικά αποτελέσματα έχουν ως εξής:
CDU/CSU 33% (2013:41,5%), SPD 20,5% (25,7%), AfD 12,6% (4,7%), FDP 10,7% (4,8%), Αριστερά 9,2% (8,6%), Πράσινοι 8,9% (8,4%).


Προβολή εικόνας στο Twitter
Η συμμετοχή ξεπέρασε το 75%, ενώ το νέο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο θα απαρτίζεται από 700 βουλευτές, που είναι και αριθμός-ρεκόρ στις 19 κοινοβουλευτικές περιόδους ως τώρα.

«Ο μεγάλος συνασπισμός καταψηφίστηκε», δήλωσε ο Μάρτιν Σουλτς πολύ γρήγορα χθες βράδυ και απέκλεισε το ενδεχόμενο το SPD να συμμετάσχει και πάλι στην κυβέρνηση. «Θα πάμε στην αντιπολίτευση για να ανασυνταχθούμε», είπε και μάλιστα ανέθεσε ήδη την προεδρία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας στην Αντρέα Νάλες, καθώς ο ίδιος θα αναλάβει την ανασυγκρότηση του κόμματος. Αν δεν πρόκειται για διαπραγματευτική στρατηγική και οι Σοσιαλδημοκράτες μείνουν πράγματι εκτός κυβέρνησης, η μόνη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης είναι πλέον ο συνασπισμός «Τζαμάικα» (από τα χρώματα των κομμάτων, μαύρο για το CDU, κίτρινο για τους Φιλελεύθερους, πράσινο για τους Πράσινους) αν και η συνύπαρξη Πρασίνων και FDP δεν αναμένεται ούτε να συμφωνηθεί ούτε να εξελιχθεί απολύτως αναίμακτα. Οι αρχηγοί θέτουν ήδη τους όρους τους, ενώ ο ηγέτης του FDP Κρίστιαν Λίντνερ επιτέθηκε στον κ. Σουλτς για την σπουδή του να αυτοεξαιρεθεί από την επόμενη κυβέρνηση, αποποιούμενος, όπως είπε, τις ευθύνες του.

«Νίκη – εφιάλτης για την Μέρκελ» και «Μαύρη μέρα για το SPD» είναι οι τίτλοι δημοσιευμάτων της Bild για τα δύο κόμματα. «Το τίμημα της επιτυχίας», είδε το περιοδικό Der Spiegel για την Καγκελάριο, ενώ σε άλλο δημοσίευμά του έκανε λόγο για μια «Νέα Γερμανία μετά τις εκλογές». «Με τα κλάματα δεν αλλάζει τίποτα», έχει τίτλο η Süddeutsche Zeitung, η οποία χαρακτηρίζει την είσοδο της AfD στη Βουλή «ιστορικό βήμα προς τα πίσω» και σημειώνει ότι «αυτό που έρχεται δεν είναι τίποτα λιγότερο από μια δοκιμασία για την δημοκρατία μας». «Το τίμημα που πρέπει να πληρώσει η κυρία Μέρκελ», είναι ο τίτλος της εφημερίδας Die Welt, ενώ ο υπότιτλος γράφει: «Καταστροφή για την Χριστιανική Ένωση». «Ο απολογισμός», γράφει στο ίδιο κλίμα η Handelsblatt και σημειώνει ότι η κυρία Μέρκελ δεν χρειάζεται απλώς νέο κυβερνητικό εταίρο, αλλά νέα πολιτική. «Τα όρια της Μερκελικής κανονικότητας», είναι ο τίτλος στον ιστότοπο της Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Η Αγκελα Μέρκελ πάντως απέρριψε κάθε συζήτηση για σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας δηλώνοντας αισιόδοξη για σχηματισμό σταθερής κυβέρνησης μέχρι τα Χριστούγεννα.

Μιλώντας στον «Κύκλο του Βερολίνου» ή «Κύκλο των Ελεφάντων», την τηλεοπτική συζήτηση που διοργανώνεται μετά τις εκλογές με καλεσμένους τους επικεφαλής των κομμάτων, η Μέρκελ σημείωσε ότι το γερμανικό κοινοβουλευτικό σύστημα διαφέρει από εκείνο χωρών που έχουν παράδοση σε κυβερνήσεις μειοψηφίας, και τόνισε ότι δεν αντιλαμβάνεται για ποιον λόγο πρέπει ήδη να κάνει μια τέτοια επιλογή.

Ο ηγέτης των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) δηλώνει ανοικτός σε συνομιλίες με την Άνγκελα Μέρκελ.«Αλλά, χρειαζόμαστε μία αλλαγή πορείας», προειδοποιεί ο Κρίστιαν Λίντνερ

«Τα καταφέραμε. Είμαστε στη Βουλή και θα αλλάξουμε την Γερμανία. Θα την κυνηγήσουμε παντού (ενν. την Α. Μέρκελ) και θα πάρουμε πίσω την Γερμανία και τον λαό της», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της AfD Αλεξάντερ Γκάουλαντ, κάνοντας πολύ κόσμο να ανατριχιάσει.

Οι ψήφοι της AfD, όπως δείχνουν τα στοιχεία της κάλπης, προέρχονταν κυρίως από διαρροές ψηφοφόρων του CDU, του SPD και της Αριστεράς, ενώ περίπου 1,2 εκατομμύρια ψήφοι αφορούν πολίτες οι οποίοι στις προηγούμενες εκλογές δεν είχαν ψηφίσει. «Πρέπει να ξανακερδίσουμε τους ψηφοφόρους της AfD, με καλές λύσεις στα προβλήματα των πολιτών», είπε χθες το βράδυ η κυρία Μέρκελ, αλλά όλοι συμφωνούν ότι θα πρέπει και να διερευνήσει, τι είναι αυτό που σήκωσε τόσο κόσμο από τον «καναπέ». Στην Βαυαρία, το μήνυμα ερμηνεύθηκε ήδη με τον «εύκολο» τρόπο. Στους Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) κόστισε η προσφυγική πολιτική και σημείωσαν την χαμηλότερη επίδοσή τους από το 1949, εκτίμησε ο πρωθυπουργός Χορστ Ζεεχόφερ και σκλήρυνε ήδη από χθες το βράδυ τη ρητορική του για το θέμα.

Η πρώτη ανάγνωση των αποτελεσμάτων και τι σημαίνουν για την Ελλάδα

Η πρώτη ανάγνωση των αποτελεσμάτων υποδεικνύει ότι η επόμενη κυβέρνηση, όποια και αν είναι, θα λοξοκοιτάζει προς τα δεξιά και θα μπει στον πειρασμό να ασκήσει πιο συντηρητική πολιτική, προκειμένου να καθησυχάσει τους φόβους εκείνων που βρήκαν καταφύγιο στην ακραία λαϊκιστική, συχνά ρατσιστική, ρητορική της AfD.

«Δεν είναι όλοι οι ψηφοφόροι τους ακροδεξιοί», έλεγαν και ξανάλεγαν χθες το βράδυ τα στελέχη της κυρίας Μέρκελ, εκφράζοντας περισσότερο ευσεβείς πόθους παρά αντικειμενική πεποίθηση.

Εναλλακτική για την Γερμανία πάντως δημιουργήθηκε το 2013, με αφορμή την κρίση στην Ευρωζώνη και κυρίως το ζήτημα της Ελλάδας. Πήρε μάλιστα το όνομά της από το επιχείρημα που επαναλάμβανε τότε συνεχώς η Καγκελάριος: Δεν υπάρχει εναλλακτική στην πολιτική διάσωσης της Ελλάδας. «Υπάρχει Εναλλακτική», απάντησαν τότε οι ιδρυτές του κόμματος, το οποίο έκτοτε διασπάστηκε, για να «καβαλήσει» κατόπιν το προσφυγικό κύμα και να εκμεταλλευτεί την ανασφάλεια και τον φόβο των πολιτών, με αποκορύφωμα το χθεσινό αποτέλεσμα.

Παράλληλα τo κόμμα των φιλελευθέρων, εφόσον συμμετάσχει στον κυβερνητικό σχηματισμό, αναμένεται να έχει σε στενή παρακολούθηση την Αθήνα ως προς το αν εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις. Αφετέρου, το δεύτερο «καυτό» ζήτημα για την Ελλάδα είναι το μεταναστευτικό.

Ο ενδεχόμενος κυβερνητικός συνασπισμός θα φέρει δύσκολες αποφάσεις για την Ελλάδα και μόνη ελπίδα φωτός είναι η συμμετοχή των πρασίνων.

ΣΧΟΛΙΑ