Η νέα πρόταση για το ασφαλιστικό
  Δευτέρα, 25 Ιαν 2016      19:16      0

Η νέα πρόταση για το ασφαλιστικό

Γ. Κατρούγκαλος: Όχι πια μόνον οι μισθωτοί, όχι πλέον οι φτωχότεροι...

Σε άρθρο που δημοσιέυεται στη Ναυτεμπορική ο υπουργός εργασίας Γ.Κατρούγκαλος μιλά για την προσπάθεια διαμόρφωσης ενός δίκαιου ασφαλιστικού συστήματος. Όπως επισημαίνει, η μεταρρύθμιση αυτή, "δεν αυξάνει τα ισχύοντα ποσοστά αναπλήρωσης, αλλά υπολογίζει τις εισφορές στη βάση του πραγματικού εισοδήματος, σε εκτέλεση των βασικών αρχών του νόμου, που είναι και θεμελιώδεις αρχές της Αριστεράς: Ισότητα και κοινωνική Δικαιοσύνη".

Σκοπός της κυβέρνησης είναι η στήριξη των αδύναμων κοινωνικών ομάδων, παρουσιάζοντας ως μεγάλους νικητές τις μεταρρύθμισης τους έχοντες εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ.

Χαρακτηριστικά αναφέρει "...το νέο σύστημα είναι κοινωνικά μεροληπτικό υπέρ των αδυνάμων, με έντονα στοιχεία αναδιανομής. Όσοι έχουν εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι της μεταρρύθμισης και αυτό αφορά και στις εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών".

Ωστόσο, "και οι δικαιότεροι κανόνες επιδέχονται διόρθωση για να μην καταλήγουν σε ανεπιεική αποτελέσματα", σημειώνει ο κ.Κατρούγκαλος, προαναγγέλλοντας διορθωτικές παρεμβάσεις στην πρόταση αναμόρφωσης του Ασφαλιστικού.

Οι βελτιώσεις

Στη συνάντηση που είχε  νωρίτερα σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός με τους εκπροσώπους των επιστημόνων, ο Γ.Κατρούγκαλος παρουσίασε αναλυτικά τις νέες του προτάσεις.

Συγκεκριμένα μίλησε για μια περίοδο "χάριτος" όσον αφορά στους νέους επιστήμονες και ελευθέρους επαγγελματίες. Τα πρώτα δύο χρόνια οι νέοι θα πληρώνουν 14% του φορολογητέου εισοδήματός τους για εισφορές και τα επόμενα τρία χρόνια το 17%. "Κόφτης" ακόμη θα αναζητηθεί για τα εισοδήματα έως και 30.000 ευρώ προκειμένου οι αυτοαπασχολούμενοι να πληρώνουν μικρότερες εισφορές.

Οι εκπρόσωποι των επιστημόνων δεν συμφώνησαν με όλα όσα πρότεινε η κυβέρνηση αλλα αναγνώρισαν την ύπαρξη θετικών πλαισίων για συζήτηση. Παρόλα αυτά, όπως φάνηκε, οι κινητοποιήσεις τους πρόκειται να συνεχιστούν κανονικά.

"Η διαπραγμάτευση θα είναι σκληρή αλλά τα μέτρα μας είναι υπέρ της κοινωνίας" σημείωσε ο κ. Κατρούγκαλος, τονίζοντας ότι το νομοσχέδιο θα κατατεθεί το συντομότερο δυνατόν, με την ελπίδα ότι θα ψηφιστεί μέσα στον Φεβρουάριο, ανοίγοντας τον δρόμο για ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

Οι νέες προτάσεις Κατρούγκαλου συνοψίζονται:

Α. ΝΕΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ

1. Για την πρώτη πενταετία άσκησης επαγγέλματος: υπολογισμός των εισφορών στο 80% του μισθού του ανειδίκευτου εργάτη, δηλαδή στα 468 ευρώ, αντί για τα 586 ευρώ.

2. Για τα δύο πρώτα χρόνια άσκησης επαγγέλματος: εισφορά στο 14% αντί για 20%.

3. Για τα επόμενα τρία χρόνια άσκησης επαγγέλματος: Εισφορά στο 17%, αντί για 20%

Β. ΑΝΕΡΓΟΙ

1. Απαλλαγή από υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών για όσους βρίσκονται σε αναστολή άσκησης επαγγέλματος.

2. Οικονομική ενίσχυση ανέργων, μέσω ειδικού λογαριασμού που διαχειρίζεται ο ΟΑΕΔ.

Γ. ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΜΕ «ΜΠΛΟΚΑΚΙ»

Εισφορά 6% αντί για 20%. Το υπόλοιπο της εισφοράς θα καταβάλλεται από τον εργοδότη.

Δ. ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΙΟ ΑΔΥΝΑΜΩΝ

1 Κλιμακωτή αύξηση των εισφορών για τα εισοδήματα από 12.000 ευρώ και επάνω, ώστε οι μικροί και μεσαίοι επαγγελματίες να προστατεύονται από υπερβολικές επιβαρύνσεις.

2. Για εισόδημα έως 12.000, οι εισφορές είναι ήδη χαμηλότερες σε σχέση με ό,τι ισχύει σήμερα.

ΣΧΟΛΙΑ