Η μάχη για τα σύνορα
  Τρίτη, 16 Φεβ 2016      11:03      0

Η μάχη για τα σύνορα

Μία μέρα μετά τη συνάντηση της ομάδας του Βίζεγκραντ* στην Πράγα, ο Πολωνός πολιτικός Ντ. Τουσκ βρίσκεται στην Αθήνα για συνομιλίες με την πολιτική ηγεσία για το κρίσιμο θέμα του προσφυγικού...

Συνάντηση με τον κύριο «the game is over»- κατά κόσμον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ- έχει το πρωί της Τρίτης στο Μέγαρο Μαξίμου ο Αλέξης Τσίπρας, με πρώτο θέμα συζήτησης το προσφυγικό.

Ο Τουσκ ήταν ένας από τους σκληροπυρηνικούς ευρωπαίους «εταίρους» μας, ο οποίος κατά τις δύσκολες διαπραγματεύσεις του καλοκαιριού του 2015 και πριν από την προκήρυξη του δημοψηφίσματος από την ελληνική κυβέρνηση, είχε διαμηνύσει στον Αλέξη Τσίπρα πως το «παιχνίδι τέλειωσε», με τον Έλληνα πρωθυπουργό να απαντά πως «δεν πρέπει να υποτιμούνται οι αντοχές ενός ταπεινωμένου λαού».

Η συνάντηση διεξάγεται λίγα 24ωρα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής (18-19 Φεβρουαρίου) και μία μέρα πριν από το ραντεβού με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και την τριμερή συνάντηση με Μέρκελ και Νταβούτογλου στις Βρυξέλλες.

Για την κυβέρνηση η εβδομάδα που διανύουμε κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική σχετικά με τις εξελίξεις στο προσφυγικό. Στην τριμερή συνάντηση με Μέρκελ και Νταβούτογλου αναμένεται να γίνει μια πρώτη αποτίμηση της εμπλοκής του ΝΑΤΟ στις περιπολίες στο Αιγαίο για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον πρόεδρο της Κομισιόν Γιούνκερ και θα συμμετάσχει και στη δωδεκαμερή μίνι Σύνοδο για το Μεταναστευτικό, όπου κατά πάσα πιθανότητα θα δοθούν και οι κατευθυντήριες γραμμές για τη διαχείριση του προσφυγικού σε επίπεδο ΕΕ.

Οι συζητήσεις διεξάγονται με φόντο τις πιέσεις που ασκούν οι «τέσσερις του Βίζεγκραντ» για κλείσιμο των βόρειων ελληνικών συνόρων.

Ωστόσο η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ δηλώνει ότι τάσσεται υπέρ μιας ευρωπαϊκής λύσης, διαμηνύοντας διά του προέδρου της Γκιόρκι Ιβάνοφ πως τα Σκόπια «δεν έχουν κανένα συμφέρον να επωμισθεί η Ελλάδα όλο το βάρος».

Επίσης, υπέρ της αντιμετώπισης του προσφυγικού με την Ελλάδα εντός της Ζώνης Σένγκεν τάσσονται Βερολίνο και Κομισιόν, με τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να δηλώνει ότι η απάντηση της ΕΕ για την προσφυγική κρίση θα δοθεί σε συνεργασία με την Ελλάδα και όχι κατά της Ελλάδας και τον εκπρόσωπο της γερμανικής κυβέρνησης να κάνει λόγο για «κοινή ευρωπαϊκή λύση», η οποία «δεν προσπερνά καμία ευρωπαϊκή χώρα ούτε είναι σε βάρος ενός μεμονωμένου κράτους-μέλους».

 

*Ομάδα του Βίζεγκραντ: Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία

ΣΧΟΛΙΑ