Η Λίστα Μπόργιανς μυρίζει βρώμικο πολιτικό χρήμα
  Παρασκευή, 11 Δεκ 2015      00:36      0

Η Λίστα Μπόργιανς μυρίζει βρώμικο πολιτικό χρήμα

Προτεραιότητα στους μηδενικούς λογαριασμούς...

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΣΥΜΕΩΝΙΔΗ

 

Τρέμει το φυλλοκάρδι εφοπλιστών, επιχειρηματιών, μεγαλοβιομηχάνων, μεγαλοδημοσιογράφων, ακόμα και πολιτικών, τα ονόματα των οποίων φέρεται να εμφανίζονται στη «λίστα Μπόργιανς», για την οποία η κινητοποίηση των αρμόδιων Αρχών είναι σαφώς πιο έντονη από αυτή που παρατηρήθηκε για τη «λίστα Λαγκάρντ». Υπενθυμίζουμε ότι η «λίστα Μπόργιανς», η οποία δόθηκε από το γερμανικό κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας απευθείας στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών κι από εκεί στους οικονομικούς εισαγγελείς, οι οποίοι ήδη τη διερευνούν, περιλαμβάνει περισσότερες από 10.500 καταθέσεις. Σύμφωνα δε με δημοσιογραφικές πληροφορίες, σε αυτή περιέχονται ονόματα μεγαλοκαταθετών με ποσά συνολικού ύψους 3,9 δις ελβετικών φράγκων (περίπου 3,6 δις ευρώ) για το 2006 και 2,9 δις φράγκων (2,6 δις ευρώ) για το 2008.

Τα «Επίκαιρα» πληροφορούνται από πηγές με άμεση γνώση της διαχείρισης της λίστας ότι οι πιο ύποπτοι λογαριασμοί, στους οποίους και έχει δοθεί προτεραιότητα ως προς τον έλεγχό τους, είναι οι μηδενικοί. Αυτό κατά πάσα πιθανότητα σημαίνει ότι στο παρελθόν, το πρόσφατο ή το πιο μακρινό, πέρασε από αυτούς τους λογαριασμούς πακτωλός χρημάτων, ο οποίος κάθε άλλο παρά αποκλείεται να αφορούσε σε διακίνηση μιζών για σκάνδαλα όπως το παραδικαστικό, τα εξοπλιστικά και η Siemens. Από την άλλη, οι λογαριασμοί οι οποίοι είναι «γεμάτοι» και τώρα μαρτυρούν «παρκαρισμένες» καταθέσεις από τους κατόχους τους. Ο ίδιες πηγές τονίζουν στο περιοδικό μας ότι ελέγχονται παραλλήλως όλες οι λίστες (Λαγκάρντ, Λιχτενστάιν) που έχει στη διάθεσή της η ελληνική Δικαιοσύνη, οι οποίες αξιολογούνται και με βάση άλλα στοιχεία.

Σε αυτό το πλαίσιο, αξιοποιείται και η γερμανική τεχνογνωσία προκειμένου να ξεπεραστούν τα όποια τεχνικής φύσης εμπόδια προκύψουν στην επίπονη πορεία των ελέγχων και των διασταυρώσεων. Ταυτοχρόνως, οι ίδιοι κύκλοι μάς ζητούν να είμαστε επιφυλακτικοί όσον αφορά στις «φωτογραφήσεις» προσώπων που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και να λάβουμε υπόψη ότι όποιος βρίσκεται στη «λίστα Μπόργιανς» δεν είναι απαραιτήτως ένοχος κάποιου φορολογικού ή ποινικού αδικήματος.

 

Περισσότερα στα Επίκαιρα που κυκλοφορούν την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου.

ΣΧΟΛΙΑ