Η Κομισιόν μας απειλεί με έξοδο από τη Σένγκεν σε τρεις μήνες!
  Τετάρτη, 27 Ιαν 2016      16:08      0

Η Κομισιόν μας απειλεί με έξοδο από τη Σένγκεν σε τρεις μήνες!

Το Σώμα των Ευρωπαίων Επιτρόπων εξέτασε  το σχέδιο έκθεσης αξιολόγησης Σένγκεν για την Ελλάδα διαπιστώνοντας σοβαρές  ελλείψεις στους συνοριακούς ελέγχους

Η επιτροπή τονίζει,μάλιστα, ότι αν η Αθήνα δεν καταφέρει να συμμορφωθεί σε διάστημα τριών μηνών τότε δεν αποκλείεται να επιστρέψουμε σε καθεστώς συνοριακών ελεγχών.

 Για όλα φταίει η Ελλάδα.

Το σχέδιο έκθεσης βασίζεται σε αιφνίδιες επιτόπιες επισκέψεις στα ελληνοτουρκικά χερσαία σύνορα, καθώς και στη Χίο και τη Σάμο, το διάστημα του περασμένου  Νοεμβρίου . Η έκθεση συγκεκριμένα εξετάζει  την παρουσία προσωπικού της αστυνομίας και της ακτοφυλακής στις περιοχές που ελέγχθηκαν, την αποτελεσματικότητα της διαδικασίας ταυτοποίησης και καταγραφής, την επιτήρηση των θαλάσσιων συνόρων και τη συνεργασία με τις γειτονικές χώρες.

Αν και η έκθεση  αναγνωρίζει ότι οι ελληνικές αρχές υφίστανται πιέσεις, υπογραμμίζει ότι η διαδικασία ταυτοποίησης και καταγραφής παράτυπων μεταναστών δεν είναι αποτελεσματική. Με βάση αυτές τις διαπιστώσεις καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα αμελεί σοβαρά τις υποχρεώσεις της και ότι υπάρχουν σοβαρές αδυναμίες στη διενέργεια ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα, οι οποίες πρέπει να εξαλειφθούν και να αντιμετωπιστούν από τις ελληνικές αρχές.

 Πως λειτουργεί ο μηχανισμός Αξιολόγησης Σένγκεν

Σύμφωνα με την διαδικασία μόλις εγκριθούν οι συστάσεις της έκθεσης από την Επιτροπή του Συμβουλίου, η Ελλάδα θα πρέπει να υποβάλει σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση των αδυναμιών της. Προκειμένου, μάλιστα, να υλοποιήσουν τις συστάσεις, τα κράτη μέλη μπορούν να υποστηρίζονται από την Επιτροπή, τον Frontex και άλλους φορείς της ΕΕ με πρακτικά και/ή χρηματοδοτικά μέσα.

Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί ενδέχεται να προταθούν στη χώρα μας ειδικά μέτρα μιας και η Ελλάδα κινδυνεύει να  χαρακτηρίστεί ως κράτος μέλος που  "αμελεί σοβαρά τις υποχρεώσεις του στο πλαίσιο των κανόνων Σένγκεν".

Η ανάπτυξη ευρωπαϊκών ομάδων συνοριοφυλάκων, ή η υποβολή στρατηγικού σχεδίου  είναι μόνο μερικές από τις προτάσεις που μπορεί να πέσουν στο τραπέζι της Επιτροπής. Το πιο κρίσιμο για εμάς σενάριο, παρόλα αυτά, έχει να κάνει με τον χρόνο. Συγκεκριμένα το κράτος μέλος, που έχει δεχθεί τις παραπάνω συστάσεις, έχει τρείς μήνες περιθώριο να συμμορφωθεί. Σε περίπτωση που  μετά την παρέλευση  των τριών μηνών, εξακολουθούν να υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις και τα μέτρα δεν επαρκούν για την κατάλληλη αντιμετώπισή τους, η Επιτροπή δύναται να ενεργοποιήσει την εφαρμογήτης διαδικασίας συνοριακών  ελέγχων μέχρι και για δύο έτη.

Δ. Αβραμόπουλος:"Απαιτούνται ουσιαστικές βελτιώσεις"

"Η έκθεση αυτή δείχνει ότι υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις στη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της χώρας" δηλώσε ο Επίτροπος Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων, Δημήτρης Αβραμόπουλος,   συνεχίζοντας "Απαιτούνται ουσιαστικές βελτιώσεις για να διασφαλιστεί η ορθή εφαρμογή της διαδικασίας υποδοχής, καταγραφής, μετεγκατάστασης ή επιστροφής των μεταναστών, ώστε να αποκατασταθεί η κανονική λειτουργία της Συνθήκης Σένγκεν, χωρίς ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα. Αυτός είναι ο απώτερος κοινός μας στόχος."

 

ΣΧΟΛΙΑ