Η Ευρώπη αυξάνει τα μέτρα ασφαλείας μέτα την επίθεση στο Βέλγιο
  Τρίτη, 22 Μάρ 2016      13:32      0
Επιπλέον 1.600 αστυνομικοί στη Γαλλία

Η Ευρώπη αυξάνει τα μέτρα ασφαλείας μέτα την επίθεση στο Βέλγιο

Το διπλό χτύπημα στις Βρυξέλλες έχει  προκαλέσει ένα κύμα σοκ σε ολόκληρη την Ευρώπη, με τους Ευρωπαίους ηγέτες να καταδικάζουν τις επιθέσεις και να αυξάνουν τα μέτρα ασφαλείας στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Τα μέτρα ασφαλείας ξεκινούν από κόμβους μετακινήσεων όπως αεροδρόμια και σιδηροδρομικούς σταθμούς σε μια περίοδο αύξησης τους λόγω και του καθολικού Πάσχα.

Το Παρίσι ήταν το πρώτο που ανέβασε το επίπεδο συναγερμού, με προτεραιότητα το αεροδρόμιο ντε Γκωλ. Σε επιφυλακή  βρίσκεται η Ιταλία, και η Μεγάλη Βρετανία  που συγκαλεί έκτακτη συνεδρίαση ασφαλείας υπό τον πρωθυπουργό.

Στη Γαλλία, ο πρόεδρος Ολάντ και ο πρωθυπουργός Βαλς συγκάλεσαν συνεδρίαση το μεσημέρι με τους υπουργούς Εσωτερικών και Άμυνας για την εξέταση της κατάστασης. Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, Μπ.Καζνέβ, αναπτύσσονται επιπλέον 1.600 αστυνομικοί και μέλη της χωροφυλακής «στα σύνορα και σε συγκοινωνιακές υποδομές».

Το Βέλγιο έχει σχεδόν απομονωθεί με τα σιδηροδρομικά δρομολόγια των Eurostar και Thalys να αναστέλλονται αλλά και τα αεροπλάνα να προσγειώνονται σε αεροδρόμια της Γερμανίας.

Τα μέτρα ασφαλείας ενισχύθηκαν  και στις ευρωπαϊκές υπηρεσίες στο Στρασβούργο. Στην Ολλανδία, ο στρατός ενίσχυσε τα μέτρα ασφαλείας στα αεροδρόμια της χώρας όπως και στα σύνορα - κυρίως προς την βελγική πλευρά. Ο ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε ανέφερε πως η ολλανδική κυβέρνηση «συνιστά να μην γίνουν ταξίδια προς το Βέλγιο» μετά τις επιθέσεις.

Η Γερμανία ανακοίνωσε πως ενισχύει τα μέτρα ασφαλείας σε όλα τα δυτικά της σύνορα (εκτός από το Βέλγιο, και σε Γαλλία, Ολλανδία και Λουξεμβούργο).

Ενισχύθηκαν επίσης τα μέτρα ασφαλείας στα γερμανικά αεροδρόμια και στους σιδηροδρομικούς σταθμούς.

Στην Βρετανία, ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον ανέφερε ότι λίγο μετά τις επιθέσεις συγκάλεσε έκτακτη κυβερνητική σύσκεψη (το λεγόμενο «COBRA») που θα εξετάσει τα γεγονότα στις Βρυξέλλες. Ενισχύθηκαν ήδη τα μέτρα ασφαλείας στο Γκάτγουικ, όπως ανακοίνωσε το αεροδρόμιο.

«Είμαι σοκαρισμένος και ανήσυχος για τα γεγονότα στις Βρυξέλλες, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε» ανέφερε ο Κάμερον.

Στην Ιταλία, η οποία ανησυχεί ιδιαίτερα για επιθέσεις ήδη από το μακελειό στο Παρίσι, διατάχθηκε ήδη αύξηση των μέτρων ασφαλείας σε όλα τα αεροδρόμια της χώρα.

Προτεραιότητα δίνεται στο Fiumicino της Ρώμης, όπου η επιφυλακή αυξήθηκε στο ύψιστο επίπεδο (όντας ενισχυμένη ήδη μετά το Νοέμβριο).

Και η Ρωσία προχωρά σε «επανεξέταση των μέτρων ασφαλείας» στα αεροδρόμια της ρωσικής επικράτειας, όπως ανέφερε ο υπουργός Μεταφορών Μαξίμ Σολόκοφ.

 

ΣΧΟΛΙΑ