Για ισχυρή πολιτική ανατροπή και απονομιμοποίηση της κυβέρνησης
μιλά ο Τσίπρας- Ζητεί εθνικές εκλογές
  Δευτέρα, 26 Μάι 2014      13:20      0

Για ισχυρή πολιτική ανατροπή και απονομιμοποίηση της κυβέρνησης μιλά ο Τσίπρας- Ζητεί εθνικές εκλογές

Τον τόνο της επόμενης πολιτικής περιόδου έδωσε σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας κατά την επίσκεψη του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας...

Με τον αέρα της νίκης στις ευρωεκλογές, αλλά και το προβάδισμα στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζητεί εκ νέου πρόωρες εκλογές και προειδοποιεί τον πρωθυπουργό να μην προχωρήσει στη λήψη νέων μέτρων, αλλά και στον διορισμό νέου διοικητή στην ΤτΕ και νεου επιτρόπου στην ΕΕ.

Εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, έκανε λόγο για ισχυρή πολιτική ανατροπή.

Η ανατροπή αυτή, είπε ο κ. Τσίπρας, δεν προκύπτει μόνο από τις τέσσερις μονάδες της διαφοράς, αλλά και επειδή τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού έχουν απώλεια 11 μονάδων από τα αποτελέσματα του 2012.

Αυτό, είπε, συνιστά πολύ μεγάλη δυσαρμονία ανάμεσα στο εκλογικό σώμα και τη Βουλή και κανείς δεν νομιμοποιείται να προχωρήσει σε κρίσιμες αποφάσεις, που θα δεσμεύσουν τον ελληνικό λαό για τα επόμενα χρόνια και τόνισε ότι η παρούσα βουλή δεν μπορεί να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο κ. Τσίπρας ζήτησε εθνικές εκλογές και κάλεσε τον κ. Σαμαρά «να μην διανοηθεί» να προχωρήσει σε άλλα μέτρα, ενώ με τον ίδιο υψηλό τόνο ζήτησε από τον πρωθυπουργό να «μην διανοηθεί» να διορίσει νέο διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας και επίτροπο στην ΕΕ, χωρίς προηγούμενη συμφωνία.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε αμέσως μετά την έξοδό του από το Προεδρικό Μέγαρο ότι τα αποτελέσματα των εκλογών δημιουργούν ένα νέο τοπίο στη χώρα και πρόσθεσε ότι συντελέστηκε μια ιστορική ανατροπή και δημιουργήθηκε ένας νέος συσχετισμός δύναμης.

Απευθυνόμενος στη συνέχεια στον πρωθυπουργό, ο κ. Τσίπρας είπε ότι στην πολιτική και στη ζωή, καλό είναι ξέρει κανείς να κερδίζει και να χάνει και κάλεσε τον κ. Σαμαρά:

  1. Να μην διανοηθεί να πάρει νέα σκληρά μέτρα που έχει ήδη στο συρτάρι του για περικοπές σε μισθούς, συντάξεις κλπ.
  2. Να μην διανοηθεί να προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις, κυρίως στην ιδιωτικοποίηση του νερού.
  3. Να μην διανοηθεί να προχωρήσει σε εκποιήσεις δημόσιας περιουσίας, παραλιών ή περιοχών- φιλέτων και περιοχών με ιδιαίτερο φυσικό κάλλος.
  4. Να μην διανοηθεί να προχωρήσει στον διορισμό νέου διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και νέου επιτρόπου στην ΕΕ χωρίς συμφωνία και ευρύτερη συναίνεση και να μην λάβει αποφάσεις που θα δεσμεύσουν το μέλλον της χώρας.

Συγχαρητήρια από Παπούλια

«Ήταν μια σημαντική καταγραφή, ιστορική για την Αριστερά και σημαντική ανατροπή του πολιτικού σκηνικού» είπε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, στο σύντομο διάλογο που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μπροστά στις κάμερες, ο οποίος πρόσθεσε: «Είναι μια ωραία μέρα έξω. Καποιοι έλεγαν μέχρι το Σάββατο το βράδυ πως εάν η διαφορά ήταν 2-3 μονάδες θα είχαμε λοιμούς, σεισμούς και καταποντισμούς. Κερδίσαμε με 4 και είναι μια πολύ ωραία μέρα. Ελπίζω να είναι και οι επόμενες διότι η έκφραση της λαϊκής ετυμηγορίας δίνει τη δυνατότητα, για μια ισχυρότερη θέση στην Ευρώπη».

Τόσο ο κ. Παπούλιας όσο και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκαν και στην άνοδο των ακραίων κομμάτων στην Ευρώπη.

Στην παρατήρηση του κ. Κ. Παπούλια ότι τον απασχολεί η έξαρση των ακραίων δυνάμεων στην Ευρώπη, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι θα πρέπει να ληφθεί το μήνυμα ότι ο ευρωσκεπτικισμός έχει αιτίες που τον δημιουργούν και πρέπει να φτιαχτεί μια καλύτερη Ευρώπη για να τον αντιμετωπίσουμε. «Πρέπει» υπογράμμισε ο κ. Παπούλιας.

ΣΧΟΛΙΑ