Φως στην οικονομία - Η επιτυχία Τσίπρα συνθλίβει Μητσοτάκη
-Αντιπολίτευση - Διαπλοκή
  Παρασκευή, 20 Μάι 2016      17:38      0

Φως στην οικονομία - Η επιτυχία Τσίπρα συνθλίβει Μητσοτάκη -Αντιπολίτευση - Διαπλοκή

Το κλείσιμο της αξιολόγησης φέρνει φρέσκο και περισσότερο χρήμα στην αγορά...

ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ

Την ώρα που οι Κασσάνδρες της αξιολόγησης φαίνεται να διαψεύδονται, στην κυβέρνηση στρέφουν πλέον το βλέμμα τους στην επαναφορά στην κανονικότητα, όπως και στο μεγάλο στοίχημα της ανάκαμψης.

Τα μηνύματα του Αλέξη Τσίπρα στο Υπουργικό Συμβούλιο της Τρίτης ήταν σαφή προς όλους τους υπουργούς. Λίγο πριν από τον αναμενόμενο ανασχηματισμό, ο πρωθυπουργός έδωσε το κέλευσμα για άμεση στροφή στην κοινωνία, καθώς η νέα εξάμηνη διαπραγμάτευση έχει προκαλέσει φθορά στο κυβερνητικό προφίλ, ενώ έχει δημιουργήσει μια αδικαιολόγητη εικόνα παράλυσης ακόμα και σε υπουργεία που δεν εμπλέκονταν στην αξιολόγηση, γεγονός που προβληματίζει το Μαξίμου. «Ο κόσμος δεν μας ψήφισε μόνο για να διαπραγματευόμαστε, αλλά και για να κυβερνήσουμε, να προχωρήσουμε σε βαθιές τομές και μεταρρυθμίσεις», σημειώνει στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού.

Τα «γκάζια» του Αλέξη Τσίπρα αποσκοπούν στην άμεση απαγκίστρωση όλων των χαρτοφυλακίων από τη διαπραγματευτική διαδικασία και στην αποκατάσταση της σχέσης της κυβέρνησης με την κοινωνία. «Να βγούμε από τα γραφεία μας στον λαό», φέρεται να είπε κορυφαίος υπουργός κατά τη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου, με τον πρωθυπουργό να απαντά ότι «έχουμε και σύμμαχο τον καιρό». Στη δική του, βέβαια, «πορεία προς τον λαό» ο κ. Τσίπρας γνωρίζει ότι το έδαφος δεν είναι στρωμένο με ροδοπέταλα, καθώς οι μνημονιακές αγκυλώσεις το καθιστούν δύσβατο, πλην όχι απροσπέλαστο. Η πορεία αυτή αναμένεται να ξεκινήσει από τη στροφή των υπουργείων στα προβλήματα της καθημερινότητας του κόσμου και να ολοκληρωθεί με το εξ αναβολής Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, μέχρι τα μέσα Ιουλίου, όπου το κόμμα θα επανακαθορίσει τη σχέση του με τη διευρυμένη κοινωνική του βάση.

Πληροφορίες, μάλιστα, των «Επικαίρων» αναφέρουν ότι από την ερχόμενη κιόλας εβδομάδα υπουργοί ξεκινούν μπαράζ επαφών με τοπικούς και κοινωνικούς φορείς για την επίλυση προβλημάτων που άπτονται της καθημερινότητας, ενώ με το κλείσιμο της αξιολόγησης δρομολογούνται και νέα νομοσχέδια με κοινωνικό πρόσημο από το λεγόμενο «παράλληλο πρόγραμμα».

Αναπτυξιακό «λίφτινγκ»

Παράλληλα, στην κυβέρνηση προσδοκούν ως μάννα εξ ουρανού την εκταμίευση της δόσης του Ιουνίου, καθώς, σύμφωνα με διαβεβαιώσεις στο Eurogroup, «θα είναι πολύ μεγαλύτερη των 5,7 δις ευρώ». Με το πλεονάζον ποσό, το οποίο εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει αρκετά το 1 δις ευρώ, το Δημόσιο αναμένεται να αποπληρώσει ληξιπρόθεσμες οφειλές του προς ιδιώτες με διαδικασίες-εξπρές, δίνοντας σημαντική ανάσα ρευστότητας στην αγορά.

Το κλείσιμο της αξιολόγησης μέχρι τις 24 Μαΐου, μάλιστα, αναμένεται να άρει και το ιδιότυπο νομοθετικό «εμπάργκο» των δανειστών, γεγονός στο οποίο το Μαξίμου ρίχνει μεγάλο βάρος για την αναστροφή του κλίματος. Μόνο τυχαία δεν πρέπει να θεωρείται η παρομοίωση της οικονομίας από τον Αλέξη Τσίπρα με «ελατήριο το οποίο είναι έτοιμο να εκτιναχθεί». Στο Μαξίμου εκτιμούν ότι η έναρξη της συζήτησης για το χρέος, σε συνδυασμό με νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και το νέο τουριστικό ρεκόρ που αναμένεται το καλοκαίρι, θα οδηγήσει σε ένα δημιουργικό σοκ για την οικονομία, επιβεβαιώνοντας το αναπτυξιακό πρόσημο στο β’ εξάμηνο και πιθανότατα υπερβαίνοντας και τις προβλέψεις της Eurostat.

Ως εκ τούτου, οι συναρμόδιοι υπουργοί έχουν ήδη πάρει «γραμμή» από το Μαξίμου να έχουν έτοιμα όλα τα νομοσχέδια που βρίσκονταν «παγωμένα» λόγω της διαπραγμάτευσης, προκειμένου να ενισχύσουν το σοκ στην οικονομία. Αιχμή του δόρατος δεν είναι άλλη από τον αναπτυξιακό νόμο, ο οποίος έχει ήδη τεθεί προς διαβούλευση και αναμένεται το προσεχές διάστημα να έρθει προς ψήφιση στη Βουλή. Χαρακτηριστικό του είναι ότι δεν περιορίζεται σε έργα που αφορούν σε τουρισμό και ενέργεια, αλλά ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην κοινωνική οικονομία και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Παρά πόδα βρίσκονται δε και τα νομοσχέδια για την πάταξη του λαθρεμπορίου καπνού και καυσίμων, καθώς και για την οικειοθελή αποκάλυψη καταθέσεων στο εξωτερικό, που μπορούν άμεσα να γεμίσουν «ζεστό» χρήμα τον κρατικό κορβανά. Για το τελευταίο, μάλιστα, όλες οι πληροφορίες που φτάνουν στο Μαξίμου από τα εισαγγελικά γραφεία είναι άκρως ενθαρρυντικές, καθώς οι καταθέτες από τις λίστες στη μεγάλη τους πλειονότητα ζητούν την ένταξή τους.

Κινητήριος μοχλός στις προσπάθειες για οικονομική ανάκαμψη θεωρούνται, τέλος, τόσο η προσέλκυση επενδύσεων και τα μηνύματα που έχει λάβει μέχρι στιγμής ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Παππάς, ο οποίος βρίσκεται στις ΗΠΑ για επαφές με μεγάλα επενδυτικά σχήματα, όσο και η επανεκκίνηση των μεγάλων έργων υποδομής που έχει ήδη βάλει μπροστά ο Χρήστος Σπίρτζης, μια και μπορούν να ενισχύσουν τις προοπτικές, να δημιουργήσουν άμεσες θέσεις εργασίας και ταυτοχρόνως να γλιτώσουν τα δημόσια ταμεία από εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ αποζημιώσεων.

Tεύχος 340

ΣΧΟΛΙΑ