Ευ.Τσακαλώτος: Θα έχουμε πρόβλημα εάν μας καθυστερήσει το ΔΝΤ
  Τρίτη, 19 Ιαν 2016      18:30      0

Ευ.Τσακαλώτος: Θα έχουμε πρόβλημα εάν μας καθυστερήσει το ΔΝΤ

«Δεν έχουμε πρόβλημα να είναι το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, αλλά έχουμε πρόβλημα με το αν θέλει να καθυστερήσει τη διαδικασία»...

 

Αυτά είπε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. Η έντονη παραφιλολογία των τελευταίων ημερών σε σχέση με την καθυστέρηση της αξιολόγησης λόγω διαφωνιών, έκανε τον ίδιο να απαντήσει, τονίζοντας πως η πρόταση της Ελλάδας δεν έχει ακόμη εξεταστεί από τους θεσμούς.

Συγκεκριμένα, πηγές ήθελαν το ΔΝΤ να διαφωνεί με κάποιες παραμέτρους του ασφαλιστικού που προτείνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό, όμως, δεν επιβεβαιώθηκε μετά και την έκκληση του Ευ. Τσακαλώτου στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για ξεκαθάρισμα της θέσης του. 

Όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομικών «κατάλαβα από δημοσίευμα του CNN ότι το ΔΝΤ δεν έχει διαμορφώσει άποψη για την πρότασή μας γιατί δεν την έχουν αξιολογήσει». «Οι σχέσεις μας με το ΔΝΤ είναι ξεκάθαρες. Έχουμε ισχυρή θέληση να τελειώνουμε γρήγορα. Αυτή θα είναι η συζήτηση όταν θα έρθουν εδώ. Θα μας πουν αν το σχέδιο είναι βιώσιμο ή όχι. Θα τους ακούσουμε και θα γίνουν αντιπροτάσεις».

Στο πλαίσιο αυτών των δηλώσεων, ο Ευ. Τσακαλώτος, βρήκε την ευκαιρία να ενημερώσει την επιτροπή για τα όσα συζήτησε με τους ομολόγους του στην ευρωπαϊκή του περιοδεία τονίζοντας τη σημασία που έχει ο χρόνος για την ελληνική πλευρά. «Τους είπα ότι για εμάς ο χρόνος έχει σημασία για τη μετατροπή του φαύλου κύκλου σε ενάρετου για μεταρρυθμιστικούς και πολιτικούς λόγους και για την αντιμετώπιση της μεταρρυθμιστικής κόπωσης».

Η αισιοδοξία του για την πορεία των διαπραγματεύσεων είναι εμφανής με τον ίδιο να λέει χαρακτηριστικά «μου δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι έχω να κάνω με ανθρώπους που ψάχνουν λύση και όχι να δημιουργήσουν προβλήματα».

Η Ευρώπη φαίνεται θετική απέναντι στις προσπάθειες της Ελλάδας, με το μόνο πρόβλημα να εμφανίζεται από την πλευρά του ΔΝΤ. Το ΔΝΤ, όπως τονίζει, «δεν έδειξε με ένταση την κατανόησή του ότι ο χρόνος είναι σημαντικός σε σχέση με την ένταση που το εξέφρασαν οι άλλοι θεσμοί».

Η αντιπολίτευση πάντως δεν εμφανίστηκε τόσο αισιόδοξη για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Η Ντόρα Μπακογιάννη, μάλιστα, έθεσε ερώτηση σχετικά με τις διαρροές για την ανάγκη του ΔΝΤ να δει χειροπιαστά αποτελέσματα από το ασφαλιστικό ώστε να προχωρήσει την αξιολόγηση. Στο ίδιο κλίμα, ο Μ. Βορίδης σχολίασε: «Δεν συμμερίζομαι την αισιοδοξία του κ. Τσακαλώτου υπό την έννοια ότι δεν ξέρω αν τα πάτε τόσο καλά στην Ευρώπη, αλλά στους αγρότες και στους ελεύθερους επαγγελματίες μεγάλη ευτυχία, χαρά και αρμονία δεν υπάρχει, όπως θα έχετε διαπιστώσει από το εύρος των κινητοποιήσεων».

Σε όλα αυτά ο υπουργός απάντησε ψύχραιμα και μια δόση χιούμορ λέγοντας ότι «οι αισιόδοξοι κι απαισιόδοξοι έχουν την ίδια πιθανότητα να κάνουν λάθος. Απλώς οι αισιόδοξοι περνάνε καλύτερα –και δεν νομίζω ότι παρουσίασα τόσο αισιόδοξη εικόνα».

ΣΧΟΛΙΑ