Εύθραυστη η συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν
  Παρασκευή, 17 Ιούλ 2015      00:43      0

Εύθραυστη η συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν

Αντιδράσεις σε ΗΠΑ και Μέση Ανατολή...

ΤΟΥ ΑΡΗ ΧΑΤΖΗΣΤΕΦΑΝΟΥ

 

«Υπάρχουν ορισμένες χαρακτηριστικές ομοιότητες μεταξύ της συμφωνίας στην οποία κατέληξε η ελληνική κυβέρνηση με τους δανειστές και αυτής στην οποία κατέληξε η Ουάσιγκτον για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν», υποστήριζε πριν από μερικά εικοσιτετράωρα ο Tyler Durden (ψευδώνυμο διαφορετικών αναλυτών στο περίφημο οικονομικό μπλογκ ZeroHedge). «Και οι δύο μπορεί να τιναχτούν στον αέρα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, ενώ και στις δύο η κυβέρνηση (Αθήνας και Ουάσιγκτον) θα αντιμετωπίσει σοβαρότατα προβλήματα για να τις επιβάλει στο εσωτερικό».

Ο Tyler Durden αναφερόταν, φυσικά, στη θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσε στο Κογκρέσο, αλλά και σε αρκετούς συμμάχους των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, η λεγόμενη συμφωνία των Έξι και της Τεχεράνης, που θα ελέγχει το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν με αντάλλαγμα τη σταδιακή άρση των κυρώσεων εναντίον του. Εν συντομία, η συμφωνία περιλαμβάνει:

α) περιορισμό του εμπλουτισμού ουρανίου ώστε να διασφαλιστεί ότι ο χρόνος που χρειάζεται για τον εμπλουτισμό ουρανίου με σκοπό την κατασκευή ατομικού όπλου θα είναι τουλάχιστον ένα έτος·

β) ενίσχυση των επιθεωρήσεων από τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενεργείας, η οποία θα μπορεί να επαληθεύει μέσω των επιθεωρήσεων τη λειτουργία των ιρανικών συσκευών φυγοκέντρησης για περίοδο είκοσι ετών·

γ) περιορισμό της παραγωγής πλουτωνίου·

δ) άρση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί από τις ΗΠΑ και την ΕΕ στον χρηματοπιστωτικό τομέα και στους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών του Ιράν μετά το 2016·

ε) εμπάργκο για άλλα οχτώ χρόνια στην εισαγωγή από το Ιράν ευαίσθητων υλικών που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στο ιρανικό βαλλιστικό πρόγραμμα.

Είναι προφανές ότι οι αντιδράσεις στο εσωτερικό των ΗΠΑ εκφράζουν μεγάλο τμήμα του πολιτικού, οικονομικού αλλά και στρατιωτικού κατεστημένου, που τα τελευταία χρόνια ζητά κλιμάκωση της αντιπαράθεσης με την Τεχεράνη, έχοντας φτάσει στο σημείο να προτείνει ακόμη και στρατιωτική επέμβαση. Πρόκειται για τμήματα της οικονομικής ελίτ στενά συνδεδεμένα με το ισραηλινό λόμπι αλλά και με τη Σαουδική Αραβία – δύο χώρες που επηρεάζουν άμεσα και μεγάλο αριθμό γερουσιαστών στο Κογκρέσο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την ίδια ώρα Τελ Αβίβ και Ριάντ καταδίκαζαν ανοιχτά τη συμφωνία, υποστηρίζοντας ότι δεν επαρκεί για τον τερματισμό του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν και πως σύντομα θα οδηγήσει σε κούρσα εξοπλισμών στην περιοχή. Πρόκειται, φυσικά, για τα κροκοδείλια δάκρυα της μοναδικής χώρας που αποδεδειγμένα διαθέτει πυρηνικά όπλα στη Μέση Ανατολή (Ισραήλ) και μιας ακόμη τοπικής υπερδύναμης που εξοπλίζει και χρηματοδοτεί τζιχαντιστές σε κάθε γωνιά του πλανήτη (Σαουδική Αραβία).

 

Περισσότερα στα Επίκαιρα που κυκλοφορούν εκτάκτως την Παρασκευή 17 Ιουλίου στην ειδική τιμή των 2 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ