Επίθεση Γεωργιάδη σε Κυρίτση, Αρβανίτη και ΣΥΡΙΖΑ
  Τρίτη, 26 Νοέ 2013      11:11      0

Επίθεση Γεωργιάδη σε Κυρίτση, Αρβανίτη και ΣΥΡΙΖΑ

Mία ημέρα πριν από την ψήφιση στη Βουλή τροπολογίας που αποσκοπεί στη μείωση των τιμών των φαρμάκων...

Κλιμακώνεται η σύγκρουση του υπουργού Υγείας με τον ΣΥΡΙΖΑ, μία ημέρα πριν από την ψήφιση στη Βουλή τροπολογίας που αποσκοπεί στη μείωση των τιμών των φαρμάκων στην ελληνική αγορά.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Γεωργιάδης κατηγόρησε ευθέως την αξιωματική αντιπολίτευση για διαπλοκή με τις φαρμακευτικές βιομηχανίες, λέγοντας πως ο διευθυντής του ραδιοσταθμού του ΣΥΡΙΖΑ «Στο Κόκκινο», Κώστας Αρβανίτης, έχει παραδεχθεί «πως έχουν ανοίξει νταραβέρι» με τις φαρμακοβιομηχανίε

«Το πόσα πήρε ο σταθμός πάνω ή κάτω από το τραπέζι είναι άλλο θέμα», σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης.

«Σας πιάσαμε στα πράσα» συμπλήρωσε ο υπουργός Υγείας, απευθυνόμενος στον Γιώργο Κυρίτση από την εφημερίδα «Αυγή».

«Σας κατηγορώ πως κάνετε αντιπολίτευση, κάνοντας παπαγαλία τις ανακοινώσεις της φαρμακοβιομηχανίας» συνέχισε ο κ. Γεωργιάδης, καταγγέλλοντας πως η αξιωματική αντιπολίτευση υιοθετεί τυφλά τις θέσεις της ένωσης φαρμακοβιομηχανιών.

Για «στοιχείο υποκρισίας» στην τοποθέτηση του κ. Γεωργιάδη έκανε λόγο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός, κατηγορώντας τον υπουργό Υγείας πως η παρέμβαση που γίνεται στις τιμές μέσω της επίμαχης τροπολογίας είναι «επιλεκτική» και αφορά «πρωτίστως τα γενόσημα», υπό τις πιέσεις και της Ευρώπης.

Το τρίπτυχο της κυβερνητικής πολιτικής

Στο μεταξύ, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης παρουσίασε, μέσω του ΣΚΑΪ, μία ημέρα πριν την ψήφιση στη Βουλή τροπολογίας που αποσκοπεί στη μείωση των τιμών των φαρμάκων, το τρίπτυχο της κυβερνητικής πολιτικής αναφορικά με τις σχεδιαζόμενες αλλαγές στην αγορά φαρμάκων.

Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε την ανάγκη αύξησης της διείσδυσης των γενόσημων φαρμάκων, αλλά και την ταυτόχρονη μείωση της τιμής τους προς όφελος του καταναλωτή. Σημείωσε πως η διείσδυση των γενοσήμων στην ελληνική αγορά αγγίζει μόλις το 20% των συνολικών πωλήσεων, αντιστοιχώντας παράλληλα στο 20% της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης.

Η εν λόγω αναλογία 1 προς 1, συνέχισε, είναι σαφώς δυσμενέστερη για τον πολίτη σε σχέση με την αναλογία που επικρατεί σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη, όπου τα γενόσημα αποτελούν πολύ μεγαλύτερο μέρος των πωλούμενων φαρμάκων, αλλά αναλογικά αντιστοιχούν σε σαφώς μικρότερο μέρος της δαπάνης.

Ο υπουργός Υγείας υπογράμμισε πως η επικρατούσα κατάσταση στην Ελλάδα οφείλεται στις μεγάλες διαφορές τιμών που υπάρχουν μεταξύ των γενοσήμων φαρμάκων στη χώρα μας και σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές.

Η αύξηση της διείσδυσης των γενόσημων θα επιτευχθεί με την προσφορά κινήτρων σε φαρμακοποιούς και ιατρούς, κίνητρα που, όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας, συνιστούν τους άλλους δύο πυλώνες της κυβερνητικής πολιτικής.

Τόνισε ωστόσο πως στόχος της κυβέρνησης δεν είναι να «γκρεμίσουμε» την τιμή, καθώς υπάρχει κατανόηση για την ποιοτική και ασφαλή παραγωγή των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών.

Προσέθεσε ωστόσο πως θα πρέπει, καθώς θα τονώνονται οι πωλήσεις των γενόσημων στην ελληνική αγορά, να μειώνονται παράλληλα και οι τιμές, προς όφελος των φορολογούμενων αλλά και των Ταμείων.

Σχολίασε μάλιστα πως είναι διετεθειμένος να πάει στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ και να εξηγήσει κάθε άρθρο της επίμαχης τροπολογίας.

ΣΧΟΛΙΑ