Επίσκεψη Μπαν Κι Μουν στη Λέσβο με μήνυμα στους απέναντι
  Παρασκευή, 17 Ιούν 2016      00:01      0

Επίσκεψη Μπαν Κι Μουν στη Λέσβο με μήνυμα στους απέναντι

Μετακινήσεις πληθυσμών: Η μεγάλη πρόκληση για Ελλάδα, ΕΕ και ΟΗΕ...

του Νότη Μαριά*

Με αφορμή τη σημαντική επίσκεψη του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, κ. Μπαν Κι Μουν, στην πατρίδα μας για το Προσφυγικό, θα πρέπει να επισημάνουμε γι’ άλλη μια φορά ότι στο πρώτο μισό του αιώνα που διανύουμε θα γνωρίσουμε πρωτοφανείς μετακινήσεις πληθυσμών, όχι μόνο λόγω πολεμικών συγκρούσεων, αλλά και λόγω της φτώχειας, των ανισοτήτων και, βεβαίως, της κλιματικής αλλαγής. Η αντιμετώπισή τους, λοιπόν, πρέπει να αποτελέσει την κύρια κοινή προσπάθεια του ΟΗΕ αλλά και των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για πολλά χρόνια.

Μεταναστευτικές ροές και κλιματικοί πρόσφυγες

Οι ιμπεριαλιστικές παρεμβάσεις στο όνομα της δήθεν υποστήριξης της ειρήνης διαλύουν χώρες, καταδικάζουν κοινωνίες ολόκληρες στην υπανάπτυξη, εξαφανίζουν έθνη και λαούς. Αυτές οι επιθετικές ενέργειες κάποιου μικρού αριθμού χωρών της Δύσης όχι μόνο θα πρέπει να καταδικαστούν αυστηρά και να σταματήσουν οριστικά, αλλά θα πρέπει επίσης οι χώρες αυτές να αναλάβουν τις ευθύνες τους, φιλοξενώντας στο δικό τους έδαφος τους χιλιάδες πρόσφυγες που δημιούργησαν.

Από την άλλη πλευρά, η κλιματική αλλαγή πρέπει να αντιμετωπιστεί σοβαρά και επειγόντως, διότι θα έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία εκατομμυρίων κλιματικών προσφύγων. Σε πρόσφατη Έκθεση, που έγινε στο πλαίσιο των εργασιών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, υπολογίζεται ότι ήδη μεταξύ 2008 και 2013 οι κλιματικοί πρόσφυγες ανέρχονταν σε 166 εκατομμύρια ψυχές. Αυτοί οι άνθρωποι, σε αντίθεση με τους οικονομικούς μετανάστες ή ακόμα και με τους πολιτικούς πρόσφυγες, έχουν μετακινηθεί λόγω της καταστροφής του περιβάλλοντος όπου διαβιούν. Καταστροφής που πολλές φορές είναι μη αναστρέψιμη. Αυτό το γεγονός καθιστά τη συζήτηση γύρω από την αναγνώριση των κλιματικών προσφύγων ιδιαίτερα δύσκολη και συνάμα επιτακτική, καθώς τα προβλήματα θα διογκώνονται διαρκώς χωρίς την κατάλληλη αντιμετώπιση, ενώ ήδη ο ΟΗΕ εκτιμά ότι ο αριθμός των κλιματικών προσφύγων υπερβαίνει τον αριθμό των πολιτικών προσφύγων.

 

Περισσότερα στα Επίκαιρα που κυκλοφορούν την Παρασκευή 17 Ιουνίου.

ΣΧΟΛΙΑ