Επικίνδυνες εξομοιώσεις και «αδειάσματα»...
  Πέμπτη, 7 Σεπ 2017      12:23      0

Επικίνδυνες εξομοιώσεις και «αδειάσματα»...

Όταν, το 2009, υιοθετήθηκε ψήφισμα από το Ευρωκοινοβούλιο με το οποίο εξισωνόταν ο ναζισμός με τον κομμουνισμό, τα πράγματα έγιναν πιο ξεκάθαρα για τον ολισθηρό δρόμο που έχει πάρει η ιθύνουσα πολιτική τάξη πολλών ευρωπαϊκών κρατών σε συγκεκριμένα ζητήματα που αφορούν στην ιστορική μνήμη. Το εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι ότι στην υιοθέτηση του ψηφίσματος πρωτοστάτησαν οι Γερμανοί ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος αλλά και της Σοσιαλιστικής Ομάδας, με την υποστήριξη των Φιλελεύθερων, των Πρασίνων και μελών της Ομάδας των εθνικιστών - ευρωσκεπτικιστών. Το ψήφισμα τελικά υιοθετήθηκε με 553 ψήφους υπέρ και 44 κατά. Προς τιμήν τους, τα ελληνικά κόμματα που εκπροσωπούνταν εκείνη την εποχή στο Ευρωκοινοβούλιο δεν υπερψήφισαν.

 

Οι καιροί όμως έχουν αλλάξει. Όταν ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, αρνήθηκε να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις που είχε ετοιμάσει η εσθονική προεδρία της ΕΕ για την 23η Αυγούστου ως «ευρωπαϊκή ημέρα μνήμης των θυμάτων του ναζισμού και του κομμουνισμού», ξέσπασε «εμφύλιος» από επίσημες ανακοινώσεις των κομμάτων και «ανταλλαγές πυρών» στο διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η Νέα Δημοκρατία, διά επίσημων εκπροσώπων της και με αιχμή του δόρατος τον αντιπρόεδρό της Άδωνι Γεωργιάδη, ξεσπάθωσε κατά των «νοσταλγών του Στάλιν», αποσιωπώντας ότι ο ίδιος τη χρονιά του ψηφίσματος στην Ευρωβουλή τραγουδούσε σε «γκεμπελικούς» ρυθμούς. Μάλιστα, μετά την υπενθύμιση του γεγονότος από τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη, προσπάθησε να τα μαζέψει με αστήριχτους ισχυρισμούς. Την ίδια στιγμή, νουνεχείς βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης διαφοροποιούνταν από την επίσημη γραμμή, σεβόμενοι τη διαχρονική στάση του κόμματός τους.

Το πιο ενδιαφέρον όμως είναι ότι διαφορετική στάση υπήρξε και στο ΠΑΣΟΚ. Ο πρώην πρόεδρος του κόμματος, που φαίνεται ότι κλείνει όλο και περισσότερο το μάτι στον Κυριάκο Μητσοτάκη, Ευάγγελος Βενιζέλος μίλησε για «ιδεολογικό πρόσημο» σχετικά με την απόφαση Κοντονή, όταν ο ίδιος το 2006 τασσόταν κατά της εξομοίωσης ναζισμού- κομμουνισμού. Ούτε και ο έτερος συνταγματολόγος και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με αριστερό παρελθόν, Ανδρέας Λοβέρδος, έχασε όμως την ευκαιρία να κατηγορήσει την κυβέρνηση, αποδεχόμενος, εμμέσως πλην σαφώς, το πνεύμα του συνεδρίου.

Τελικά, οι εταίροι μας στην ΕΕ «άδειασαν» με τη στάση τους όλους αυτούς που διολισθαίνουν σε αυτές τις ανιστόρητες εξομοιώσεις. Μόλις οκτώ κράτη-μέλη συμμετείχαν στην «ημέρα μνήμης» της Εσθονίας, καταδεικνύοντας ότι οι σοβαρές χώρες τηρούν τα βασικά προσχήματα, σε αντίθεση με τους εγχώριους ασκόπως αντιπολιτευόμενους.

Όσον αφορά στην ουσία του ζητήματος, ο κομμουνισμός επ’ ουδενί μπορεί να εξισωθεί με τον ναζισμό. Ο πρώτος έχει βάση του τον ουτοπικό ανθρωπισμό, ενώ ο δεύτερος τον ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία σε ό,τι βαφτίζεται κατώτερο. Τα καθεστώτα του υπαρκτού σοσιαλισμού και αυταρχικά υπήρξαν και στρέβλωσαν τη σοσιαλιστική - κομμουνιστική ιδεολογία. Τη σταλινική περίοδο συντελέστηκαν πολιτικά εγκλήματα που αμαυρώνουν την εικόνα τους. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να διαγράψει τον ρόλο της ΕΣΣΔ στον αντιφασιστικό αγώνα και τη συμβολή του Κόκκινου Στρατού στη νίκη κατά του ναζισμού. Όπως επίσης κανείς δεν μπορεί να διαγράψει το γεγονός ότι η κομμουνιστική ιδεολογία ενέπνευσε την αντίσταση των ευρωπαϊκών λαών και τον αντιαποικιακό αγώνα. Ούτε, βέβαια, το ότι από τα κομμουνιστικά κόμματα προήλθαν σημαντικοί στοχαστές και πολιτικοί που έδωσαν και ηγήθηκαν αγώνων κατά των ολοκληρωτισμών...

 

ΣΧΟΛΙΑ