ΕΟΦ: Οι καταγγελίες για ελλείψεις φαρμάκων δεν εξυπηρετούν το
δημόσιο συμφέρον
  Τρίτη, 22 Μάρ 2016      18:04      0
Απάντηση στα δημοσιεύματα

ΕΟΦ: Οι καταγγελίες για ελλείψεις φαρμάκων δεν εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον

Για δημοσιεύματα που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα μιλά ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων τονίζοντας ότι η αποτροπή ελλείψεων φαρμάκων δεν αποτελεί ρεαλιστική προσέγγιση…

Οι παράγοντες που επηρεάζουν τη διαθεσιμότητα των φαρμάκων είναι ποικίλοι εξηγεί ο ΕΟΦ. Η έλλειψη μπορεί να οφείλεται  σε προβλήματα παραγωγής ή ποιότητας, απρόβλεπτη αύξηση της ζήτησης, παράλληλο εμπόριο, και άλλες παραμέτρους που δεν είναι πάντοτε εφικτό να προβλεφθούν.

«Η δημοσίευση καταλόγων με 100 και πλέον προϊόντα με την επισήμανση ότι βρίσκονται σε μόνιμη έλλειψη ή περιορισμό διάθεσης δεν εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον. Αντίθετα δημιουργεί σύγχυση και αποπροσανατολισμό από τις πραγματικές ελλείψεις και την εξεύρεση λύσης για την αντιμετώπισή τους», υπογραμμίζει ο ΕΟΦ και καλεί όλους τους επαγγελματίες της υγείας σε εποικοδομητική επικοινωνία.

Όπως σημειώνει, γίνεται αναφορά σε προϊόντα των οποίων η κυκλοφορία έχει διακοπεί ή είναι μηδενική (όπως Betrimine Sirop, Difend Sol, Efemoline, Epaxal, Melocalm κ.ά.), ενώ επανέρχεται σταθερά το θέμα της έλλειψης συγκεκριμένων εμβολίων για τα οποία υπάρχει ήδη ενημέρωση για την πανευρωπαϊκή διάσταση του προβλήματος (όπως Tetravac, Infanrix Tetra, Infanrix Ipv Hib, Pentavac).

 

ΣΧΟΛΙΑ