Εντολή Τσίπρα: Να περάσουν όλα τα μέτρα
  Πέμπτη, 3 Δεκ 2015      00:19      0

Εντολή Τσίπρα: Να περάσουν όλα τα μέτρα

Κρίνεται το μέλλον της κυβέρνησης - Αβεβαιότητα για την Κοινοβουλευτική Ομάδα...

 ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΣΙΟΥΤΗ

 

Πεπεισμένος ότι τα μέτρα, όσο σκληρά κι αν είναι, πρέπει να περάσουν φέρεται ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος δεν επιθυμεί να βρεθεί ξανά σε σκηνικό ρήξης με τους δανειστές. Την πεποίθηση αυτή μοιράζονται πλέον όλο και περισσότερα κυβερνητικά στελέχη, τα οποία θεωρούν την εφαρμογή του Μνημονίου αναπόφευκτη. Όσο για τους Ευρωπαίους, μπορεί να έχουν ρίξει τους τόνους δημοσίως, έχουν, ωστόσο, καταστήσει σαφές ότι δεν υπάρχει περίπτωση χαλάρωσης του προγράμματος. Στόχος, λοιπόν, της κυβέρνησης είναι να έχουν περάσει όλα τα μέτρα μέχρι την άνοιξη, να εισπράξουν όλο το κόστος τώρα, στην αρχή, κι από κει και πέρα ελπίζουν να ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση, με την έναρξη της συζήτησης για το χρέος.

Δύο μήνες μετά την επανεκλογή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, το δίλημμα «Μνημόνιο ή Grexit» μοιάζει να έχει πείσει πλέον τους περισσότερους και, καθώς η έξοδος από την Ευρωζώνη δεν είναι αποδεκτή, έχουν αποφασίσει ότι θα πιουν το πικρό ποτήρι του τρίτου Μνημονίου. Αυτό που τους προβληματίζει είναι πώς και με ποιους θα το περάσουν, ώστε να βγουν όσο το δυνατόν πιο αλώβητοι.

Όλο αυτό το διάστημα γίνονται υπόγειες διεργασίες προς πάσα κατεύθυνση προκειμένου τα μέτρα αυτά να έχουν την ευρύτερη δυνατή πολιτική νομιμοποίηση. Το Μέγαρο Μαξίμου από τη μια εμφανίζεται αισιόδοξο, υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν «μαξιλαράκια» κι ότι η κυβερνητική πλειοψηφία ενδέχεται να διευρυνθεί, από την άλλη όμως δεν θέλει να καθησυχάσει τους βουλευτές της συμπολίτευσης ότι τα μέτρα θα περάσουν άνετα, μην τυχόν και τους μπουν ιδέες. Γι’ αυτό κάποιοι προτείνουν να διατηρηθεί αυτή η αβεβαιότητα μέχρι τη μέρα της ψηφοφορίας κι εκεί αν χρειαστεί να εμφανιστούν την τελευταία στιγμή οι «μπαλαντέρ» – εφόσον, βεβαίως, εξασφαλιστούν πρώτα.

Προβληματισμός υπήρχε μέχρι πρότινος και για το αν θα περάσουν τα πάντα μέσα στην επόμενη περίοδο –κάποιοι θεωρούν ότι οι γιορτές προσφέρονται για κάτι τέτοιο και εισηγούνται προς αυτή την κατεύθυνση– ή αν θα σπάσουν το δεύτερο πακέτο σε δύο μέρη, αφήνοντας κάποια μέτρα για μετά τις γιορτές. Το να πάνε όμως πριν από την ψήφιση του αγροτικού οι βουλευτές της επαρχίας στις περιφέρειές τους, όπου θεωρείται δεδομένο ότι θα τους ασκηθούν πιέσεις, είναι κάτι που προβληματίζει έντονα το Μαξίμου.

Η κυβέρνηση Τσίπρα έχει βρεθεί ξαφνικά στα βαθιά και η διαχείριση όλων όσων έχει να αντιμετωπίσει μοιάζει βουνό. Η οικονομική κρίση, το προσφυγικό, η ισλαμική τρομοκρατία και οι συνέπειές της για τα κράτη-μέλη της ΕΕ, τα ζητήματα που σχετίζονται με τα σύνορα και τη φύλαξή τους, καθώς και η ένταση στην περιοχή μετά και τη ρωσοτουρκική διένεξη είναι παραπάνω από αρκετά για να προκαλέσουν ακόμα και πανικό.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον η κυβέρνηση πρέπει να μειώσει τις συντάξεις, να αυξήσει τους φόρους στους αγρότες, να καθιερώσει το ενιαίο μισθολόγιο, που σημαίνει μειώσεις για τους μισθούς των περισσότερων δημοσίων υπαλλήλων αλλά και να φέρει νόμους που δεν μπόρεσαν να περάσουν ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος, όπως αυτοί για τις ομαδικές απολύσεις, για τον συνδικαλισμό, για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, για την απελευθέρωση των επαγγελμάτων και πολλά ακόμα αντιδημοφιλή μέτρα.

 

Περισσότερα στα Επίκαιρα που κυκλοφορούν εκτάκτως την Πέμπτη 03 Νοεμβρίου.

ΣΧΟΛΙΑ