Ένταση κατά τη κατάθεση Σαλμά στην Εξεταστική για την Υγεία –
Απειλές για μηνύσεις
  Πέμπτη, 14 Σεπ 2017      14:08      0

Ένταση κατά τη κατάθεση Σαλμά στην Εξεταστική για την Υγεία – Απειλές για μηνύσεις

Σε αποκαλύψεις προχώρησε χθες ο υποδιοικητής του ΕΟΠΥΥ για τα πεπραγμένα του πρώην αν. υπουργού Υγείας, Μάριου Σαλμά, και του πρώην υπουργού Υγείας, Μάκη Βορίδη, για μεθοδεύσεις στη διεκπεραίωση των υπερκοστολογημένων αρθροσκοπήσεων διαγνωστικού χαρακτήρα που προκάλεσαν ζημία τουλάχιστον 825.000 ευρώ στο Δημόσιο

Σήμερα καταθέτει ο Μάριος Σαλμάς στην Επιτροπή.

Τον Δεκέμβριο του 2014 ο τότε υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης, υπογράφει μαζί με τον συναρμόδιο αναπληρωτή υπουργό, Λεωνίδα Γρηγοράκο, την εξομοίωση του κόστους της διαγνωστικής αρθροσκόπησης με τα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια, με την εξέταση να φτάνει στο δυσθεώρητο ποσό των 1.500 ευρώ.

Η υπουργική απόφαση δεν δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ, ενώ δεν τηρήθηκε το γράμμα του νόμου με την συνυπογραφή λοιπών αρμοδίων υπουργών, καθώς απαιτείται συνυπογραφή των υπουργών Εργασίας και Οικονομικών. Εξ ου και η συγκεκριμένη απόφαση ανακλήθηκε στις 31/8/2017 από το υπ. Υγείας, με τον Αντώνη Μπαλωμενάκη, πρόεδρο της Επιτροπής, να ανακοινώνει αστικές αγωγές για την αποζημίωση του Δημοσίου, με δεδομένο πως προέκυψε ζημία του Δημοσίου κατά τουλάχιστον 1.500 ευρώ.

Το ποσό αυτό προήλθε από τα 550 παραπεμπτικά που έβγαλε ο κ. Σαλμάς για την εν λόγω εξέταση, με την ιατρική πράξη να πραγματοποιείται στο διαγνωστικό κέντρο που συστεγάζεται με το γραφείο του και ανήκει στον γαμπρό και τη σύζυγό του.

Άναψαν τα αίματα

Μέσα σε κλίμα έντασης ξεκίνησε στην Εξεταστική Επιτροπή για την Υγεία της Βουλής η κατάθεση του βουλευτή της ΝΔ, Μάριου Σαλμά.

Τα αίματα άναψαν όταν ο κ.Σαλμάς στην εισηγητική του ομιλία δήλωσε ότι κάθε φορά που θα συκοφαντείται από πρόθεση θα υποβάλλει μήνυση.

«Δεν θα ανεχθώ συκοφαντία», είπε, προκαλώντας την έντονη αντίδραση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρου Λάππα και Αννέτας Καββαδία. «Αυτό το εκλαμβάνω ως απειλή», του είπε σε έντονο ύφος ο κ.Λάππας, ενώ η κ.Καββαδία διερωτήθηκε αν υπάρχει προληπτική λογοκρισία.

«Έχετε δει κανέναν ανακριτή να θυμώνει τόσο πολύ;», σχολίασε από την πλευρά του ο κ.Σαλμάς, προκαλώντας νέο γύρο αντιδράσεων, με τον Σπύρο Λάππα να λέει ότι «και 100 φορές να απειληθώ με μήνυση, το τι θα ρωτάω είναι δικό μου θέμα».

Επί της ουσίας της υπόθεσης ο κ.Σαλμάς, χαρακτήρισε απολύτως ψευδή τον ισχυρισμό ότι ο ΕΟΠΥΥ ζημιώθηκε κατά 850.000 ευρώ από τις εξετάσεις που έγιναν στο συστεγαζόμενο με το δικό του ιατρείο, διαγνωστικό κέντρο, που ανήκε στη σύζυγο και το γαμπρό του. Σημείωσε δε, ότι το ποσό που εισέπραξε το συγκεκριμένο διαγνωστικό κέντρο ανέρχεται σε 276.458,02 ευρώ.

«Ως πολιτικός δεν έχω σχέση με την υπόθεση, ούτε πολιτική ευθύνη», ανέφερε.

ΣΧΟΛΙΑ