Ενημερώθηκαν οι θεσμοί, στην τελική ευθεία το πολυνομοσχέδιο
  Τρίτη, 9 Ιαν 2018      17:08      0
Τα τρία βήματα για την εκταμίευση της δόσης

Ενημερώθηκαν οι θεσμοί, στην τελική ευθεία το πολυνομοσχέδιο

Στη Βουλή κατατίθεται σήμερα το πολυνομοσχέδιο των 600 σελίδων με τα 50 από τα συνολικά 110 προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της γ’ αξιολόγησης. Οι διατάξεις συζητήθηκαν σε τηλεδιάσκεψη με τους θεσμούς.

Η διαπραγματευτική ομάδα της κυβέρνησης, με τη συμμετοχή των υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, αναπληρωτή υπουργού, Γιώργου Χουλιαράκη, Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ, Δημήτρη Λιάκου και του γενικού γραμματέα Συντονισμού της κυβέρνησης Δημήτρη Παπαγιαννάκου ενημέρωσαν τους επικεφαλής των θεσμών μέσω ανακεφαλαίωσης των διατάξεων του νομοσχεδίου.

Σύμφωνα με κυβερνητικό παράγοντα, τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα συμφωνήθηκε να υλοποιηθούν μέσα στο επόμενο δεκαήμερο, έως και τις 18 Ιανουαρίου, με την έκδοση υπουργικών αποφάσεων και εγκυκλίων.

Στις διατάξεις περιλαμβάνονται οι αλλαγές στην προκήρυξη απεργιών από τα πρωτοβάθμια σωματεία (50% συν ένας για τη λήψη απόφασης), οι αλλαγές στα οικογενειακά επιδόματα, διατάξεις με τις οποίες θα ανοίγει ο δρόμος για την πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ αλλά και φορολογικές διατάξεις διαδικαστικού χαρακτήρα.

Κυβερνητική πηγή εξέφρασε αισιοδοξία ότι η τρίτη αξιολόγηση θα κλείσει εγκαίρως και στις αρχές Φεβρουαρίου θα υπάρξει η εκταμίευση της δόσης του ESM, το ύψος της οποίας δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί.

 

Τι έπεται

  • Στις 11 Ιανουαρίου, θα εξεταστεί η πρόοδος στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων από την ομάδα εργασίας της Ευρωομάδας EWG.
  • Την Δευτέρα 15 Ιανουαρίου θα ψηφιστεί με την διαδικασία του επείγοντος (και όχι του κατεπείγοντος) το πολυνομοσχέδιο.
  • Στις 22 Ιανουαρίου συνεδριάζει το Eurogroup το οποίο θα δώσει έγκριση για την ολοκλήρωση της γ’ αξιολόγησης
  • Αρχές Φεβρουαρίου, θα εκταμιευθεί η δόση από τον ESM.

 

Ενημέρωση των βουλευτών

Το απόγευμα ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, ουπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Αλέξης Χαρίτσης, αλλά και η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου συναντώνται με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που μετέχουν στις επιτροπές από τις οποίες θα «περάσει» το πολυνομοσχέδιο. Στόχος του ραντεβού είναι να ενημερωθεί πλήρως η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος.

Οι υπουργοί αναμένεται να απαριθμήσουν στους βουλευτές όλα τα θετικά στοιχεία του πολυνομοσχεδίου, τα οποία απορρέουν από την διαπραγμάτευση της κυβέρνησης για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο υπενθύμισε ότι «μπαίνουμε στη φάση ολοκλήρωσης του τρίτου προγράμματος, του μόνου που ολοκληρώνεται με επιτυχία», αφήνοντας να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση και η χώρα βρίσκονται στο τέλος μιας δύσκολης διαδρομής. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως η αξιολόγηση ολοκληρώθηκε χωρίς δημοσιονομικά μέτρα και ότι «βρισκόμαστε στην τελική ευθεία».

Σε ότι αφορά στο κοινοβουλευτικό πρόγραμμα:

-Τετάρτη (13.00) και Πέμπτη συζητείται στις Επιτροπές της Βουλής.

-Παρασκευή (από τις 10.00) και Δευτέρα (από τις 12.00) συζητείται και ψηφίζεται από την Ολομέλεια.

Παράλληλα άλλαξε ο προγραμματισμός για την συζήτηση των νομοσχεδίων στην Ολομέλεια. Σήμερα συζητείται και ψηφίζεται το νομοσχέδιο για την κατάργηση της σαρίας στη δυτική Θράκη, ενώ το νομοσχέδιο για τις ενεργειακές κοινότητες θα συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου από την Ολομέλεια.

ΣΧΟΛΙΑ