Έναρξη της επαναπροώθησης μεταναστών στην Τουρκία
  Δευτέρα, 4 Απρ 2016      12:12      0

Έναρξη της επαναπροώθησης μεταναστών στην Τουρκία

Στο Δικελί της Τουρκίας έφτασε νωρίς το πρωί το πρώτο επιβατηγό πλοίο που μεταφέρει μετανάστες από την Ελλάδα, βάσει της συμφωνίας ΕΕ - Άγκυρας...

Δεκάδες αστυνομικοί, υπεύθυνοι και μέλη της Ερυθράς Ημισελήνου τους περίμεναν στο λιμάνι. Ακριβώς απέναντι από την προβλήτα που έδεσε το πλοίο, δύο άνθρωποι ξεδίπλωσαν ένα πανό στο οποίο αναγραφόταν «Stop deportation, open borders» (Σταματήστε τις απελάσεις, ανοίξτε τα σύνορα).

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το πλοίο έφτασε στο Δικελί συνοδευόμενο από δύο σκάφη της τουρκικής Ακτοφυλακής, ενώ ένα ελικόπτερο της Αστυνομίας πετούσε πάνω από το λιμάνι.

«Καλά πήγε η πρώτη μέρα των επαναπροωθήσεων. Πρόκειται συνολικά για 202 άτομα, 200 Πακιστανούς και 2 Σύρους οι οποίοι ζήτησαν να γυρίσουν στην Τουρκία γιατί είχαν αφήσει την οικογένεια πίσω. Επαναπροωθήθηκαν 136 από Μυτιλήνη και 66 από Χίο», δήλωσε στον Αlpha 989 ο εκπρόσωπος Τύπου του συντονιστικού για το προσφυγικό, Γιώργος Κυρίτσης.

Η συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής και Τουρκίας προβλέπει την επιστροφή όλων των μεταναστών και προσφύγων, ακόμη κι αυτών που προέρχονται από τη Συρία και οι οποίοι έχουν εισέλθει παράνομα στην Ελλάδα.

Σε αντάλλαγμα η ΕΕ θα δεχτεί χιλιάδες Σύρους πρόσφυγες απευθείας από την Τουρκία, ενώ θα διαθέσει περισσότερα οικονομικά κονδύλια στην Άγκυρα, και καθεστώς μετακίνησης ελεύθερου ταξιδιωτικής βίζας στους Τούρκους, νωρίτερα από την προβλεπόμενη ημερομηνία.

Με ισχυρά μέτρα ασφαλείας

Με «δρακόντεια μέτρα ασφαλείας» ξεκίνησε περί τις 03:00 τα ξημερώματα η μεταφορά των μεταναστών από το χοτ σποτ της Μόριας στο λιμάνι της Μυτιλήνης.

Αρχικά έφτασαν με τα λεωφορεία που θα τους μετέφεραν οι αστυνομικοί, οι οποίοι και χρεώθηκαν τους μετανάστες και τους οδήγησαν στα λεωφορεία, αφού προηγουμένως έγινε εξονυχιστικός σωματικός έλεγχος και έλεγχος των όποιων αποσκευών τους. Περί τις 06:00 άρχισε η επιβίβαση στα πλοία, αφού οι έλεγχοι επαναλήφθηκαν.

Από νωρίς χθες το βράδυ, το λιμάνι της Μυτιλήνης, όπως και ο χώρος του Τελωνείου όπου είχαν δέσει τα καράβια, ήταν κλειστά για οιονδήποτε με εξαίρεση στελέχη των Αρχών Ασφαλείας της Ελλάδας και των Ευρωπαϊκών κρατών αλλά και τους Τούρκους παρατηρητές.

Επιτράπηκε μόνο η είσοδος σε διαπιστευμένους δημοσιογράφους και τηλεοπτικά συνεργεία και εφόσον είχαν εφοδιασθεί σχετική άδεια εισόδου. Και αυτοί παρέμειναν σε ιδιαίτερο χώρο του λιμανιού περίπου 100 μέτρα μακριά από τη διαδικασία της επιβίβασης. Ανάλογη ήταν και η διαδικασία μεταφοράς των 66 στη Χίο από το παλιό χοτ σποτ στα Ταμπάκικα, όπου εκρατούντο.

Την όλη διαδικασία σηματοδότησε ένα γεγονός. Την ώρα που από τη Μυτιλήνη αναχωρούσαν τα πλοία με τους 136 μετανάστες που απελαύνονταν, στο λιμάνι έμπαινε το σκάφος του Λιμενικού Σώματος που μετέφερε 57 νέους πρόσφυγες και μετανάστες που είχε περισυλλέξει από τα ελληνικά θαλάσσια χωρικά ύδατα.

Σημειώνεται επίσης ότι η διαδικασία της απέλασης δεν πραγματοποιήθηκε χωρίς αντιδράσεις. Κι αυτό παρά το ότι η Aστυνομία φρόντισε να πραγματοποιήσει τη διαδικασία πολύ νωρίτερα από την ώρα που είχε ανακοινωθεί.

Έτσι η συγκέντρωση αλληλέγγυων στους πρόσφυγες, εθελοντών και εργαζομένων σε μη κυβερνητικές οργανώσεις, πραγματοποιήθηκε μετά την αναχώρηση των πλοίων με τους μετανάστες που απελάθηκαν. Μετά την αναχώρηση των πλοίων πραγματοποιήθηκε και η εν πλω διαμαρτυρία ομάδων εργαζομένων σε διασωστικές ΜΚΟ, που διαμαρτυρήθηκαν με τα σκάφη τους. Επίσης, αλληλέγγυοι ανήρτησαν, από το μπαλκόνι δωματίου του ξενοδοχείου "Blue Sea", πανό που έγραφε «Turkey is not safe country» («Η Τουρκία δεν είναι ασφαλής χώρα»).ΣΧΟΛΙΑ