Εκτός συζήτησης η «Δημοκρατία του Ίλιντεν» – Επαφές Κοτζιά στην
Ουάσιγκτον
  Τρίτη, 22 Μάι 2018      13:05      0

Εκτός συζήτησης η «Δημοκρατία του Ίλιντεν» – Επαφές Κοτζιά στην Ουάσιγκτον

Συνάντηση με νέο Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας, Τζον Μπόλτον θα έχει ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς ο οποίος συνεχίζει τις κρίσιμες επαφές στην Ουάσιγκτον. Στην ατζέντα θα βρεθούν θέματα στρατηγικού ενδιαφέροντος όπως ενεργειακά, διεύρυνση Βαλκανίων, ονομασία της ΠΓΔΜ, εξοπλιστικά, Σούδα, βάση drones κ.α.

 

Σε ότι αφορά το Σκοπιανό ο Νίκος Κοτζιάς μετά τη συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του αποκάλυψε πώς τέσσερα από τα πέντε ονόματα που πρότεινε ο Μάθιου Νίμιτς αποτελούν τη βάση διαπραγμάτευσης.

Το γεγονός σημαίνει ότι η «Μακεδονία του Ίλιντεν» τίθεται εκτός συζήτησης με τον πιο επίσημο τρόπο.

«Η Ελλάδα έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων» δήλωσε ο κ. Κοτζιάς με νόημα ενώ την Πέμπτη θα συναντηθεί με τον υπουργό εξωτερικών της πΓΔΜ Νικολά Ντιμιτρόφ στη Νέα Υόρκη.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ πήρε μια πρώτη γεύση για τις διαθέσεις της ηγεσίας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφορικά με το Σκοπιανό. Αν και επισήμως, όπως ειπώθηκε, δεν συζητήθηκε στην 20λεπτη συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό ομόλογο του Μάικ Πομπέο, ωστόσο θεωρείται βέβαιο ότι στις δύο επαφές που είχε με τον υφυπουργό Εξωτερικών, Γουές Μίτσελ – εκτός επισήμου προγράμματος το περασμένο Σαββατοκύριακο- εκφράστηκαν οι διαθέσεις της Ουάσιγκτον.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι έδειξαν ενδιαφέρον για την υπόθεση των δύο στρατιωτικών και έχει τη σημασία του ότι η Τουρκία κρατά στις φυλακές της και Αμερικανούς πολίτες.

Ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών έθεσε το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας και εισέπραξε τον σκεπτικισμό των συνομιλητών του.

Ελλάδα και Ηνωμένες Πολιτείες αποφάσισαν την καθιέρωση στρατηγικού διαλόγου μεταξύ τους σε βασικούς τομείς συνεργασίας. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ επαίνεσε την Ελλάδα για τον ηγετικό της ρόλο στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών για την αντιμετώπιση των προκλήσεων στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο. Προσέφερε επίσης σύμφωνα με το State Department συνεχή στήριξη στην οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας και υπογράμμισε τη σημασία που αποδίδουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στο ρόλο τους ως τιμώμενη χώρα στη Διεθνή Έκθεση 2018 Θεσσαλονίκης.

Οι δύο συμφώνησαν να παραμείνουν σε στενή επικοινωνία για αυτά και άλλα διμερή, περιφερειακά και παγκόσμια ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και να συνεργαστούν στενά το επόμενο διάστημα για να εξασφαλίσουν τη σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου.

 
ΣΧΟΛΙΑ