Έκτακτη άσκηση «Πυρπολητής»: Δυναμική απάντηση στην τουρκική
προκλητικότητα
  Πέμπτη, 21 Μάρ 2019      21:47      0

Έκτακτη άσκηση «Πυρπολητής»: Δυναμική απάντηση στην τουρκική προκλητικότητα

Ξεκάθαρο μήνυμα προς την Άγκυρα στέλνει η Αθήνα με την έκτακτη στρατιωτική άσκηση«Πυρπολητής», που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Απαντώντας στο μπαράζ προκλήσεων που προχώρησε σήμερα η Τουρκική Αεροπορία σχεδόν σε ολόκληρο το Αιγαίο, αμέσως μετά τη συνάντηση του Γιώργου Κατρούγκαλου με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Αττάλεια, το ελληνικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας έδωσε εντολή στο ΓΕΕΘΑ να ενεργοποιήσει την «Ομάδα Ταχεία Αντίδρασης Δέλτα».

Πρόκειται για μια διακλαδική δύναμη η οποία στο πλαίσιο τη άσκησης «Πυρπολητής» δοκιμάζεται η χρονική ετοιμότητα των επίλεκτων τμημάτων από όλους τους κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων.

Μάλιστα, σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 με τον Νίκο Χατζηνικολάου, σημειώθηκαν εμπλοκές με ελληνικά οπλισμένα F-16.

Αμέσως μόλις τελείωσε η κοινή συνέντευξη Τύπου ξεκίνησαν οι προκλήσεις.

Περίπου στις 11:45 η πρώτη εμπλοκή σημειώθηκε στη Λήμνο και αμέσως μετά στις 12.00 στη Λέσβο.

Συνολικά 4 οπλισμένα τουρκικά F-16 αναχαιτίστηκαν από τέσσερα ελληνικά οπλισμένα μαχητικά και λίγο αργότερα στις 13:00 και στις 13:30 είχαμε άλλες δύο εμπλοκές, η μία στη Ρόδο και η δεύτερη στο Καστελόριζο.

Εκεί σηκώθηκαν άλλα τέσσερα F-16 οπλισμένα που αναχαίτισαν τα τουρκικά μαχητικά. Είχαμε συνολικά 4 εμπλοκές και 18 παραβιάσεις.

Άμεση είναι η απάντηση της Ελλάδας που με εντολή του αρχηγού ΓΕΕΘΑ πτεράρχου Χρήστου Χριστοδούλου και του υπουργού Άμυνας Ευάγγελου Αποστολάκη ξεκίνησε αιφνιδιαστική άσκηση ετοιμότητας με την κωδική ονομασία “Πυρπολητής” στο Μυρτώο Πέλαγος.

ΣΧΟΛΙΑ