Εξεταστική για την Υγεία από ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ
  Παρασκευή, 31 Μάρ 2017      12:49      0

Εξεταστική για την Υγεία από ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

Η κυβέρνηση κάνει πράξη τη δέσμευσή της για καταπολέμηση της διαφθοράς...

Εξεταστική επιτροπή για τη διερεύνηση σκοτεινών υποθέσεων στον χώρο της Υγείας συγκαλούν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, όπως είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Η δικομματική κυβερνώσα πλειοψηφία σε συνέχεια της πρόσφατης πρωθυπουργικής προαναγγελίας, κατέθεσε στη Βουλή πρόταση για τη σύσταση «εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνηση σκανδάλων στον χώρο της Υγείας κατά τα έτη 1997-2014».

Στην πρότασή τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, με πρώτες τις υπογραφές των κ. Αλ. Τσίπρα και Π.Καμμένου αναφέρουν μεταξύ άλλων: «Κατά την τελευταία εικοσαετία και ιδιαίτερα την περίοδο της οικονομικής κρίσης που η χώρα αντιμετωπίζει σοβαρά δημοσιονομικά προβλήματα, στο χώρο της Υγείας διαμορφώθηκαν ευνοϊκές συνθήκες για να αποκτήσουν τα φαινόμενα της προκλητής ζήτησης , της σπατάλης και της διαφθοράς δομικά χαρακτηριστικά.

Το καθεστώς ανυπαρξίας μηχανισμών ελέγχου, ασυδοσίας και αδιαφανούς διαχείρισης του δημόσιου χρήματος, οργανώθηκε και συντηρήθηκε με την πολιτική ανοχή και ασυλία που προσέφεραν τα κόμματα εξουσίας, τα στελέχη τους και το πελατειακό πολιτικό σύστημα».

Οι υπογράφοντες βουλευτές επικαλούνται «πληθώρα καταγγελιών, δημοσιευμάτων αλλά και πορισμάτων ελέγχου από αρμόδια κρατικά όργανα», και υπό αυτό το πλαίσιο κάνουν λόγο για «κακοδιαχείριση των δημόσιων νοσοκομείων και των εποπτευόμενων από το Υπουργείο Υγείας φορέων, ανορθολογική ανάπτυξη δομών και υπηρεσιών και η συναλλαγή πολιτικών και υπηρεσιακών στελεχών με ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα στον τομέα των προμηθειών και του φαρμάκου».

Ολα αυτά, υποστηρίζουν, οδήγησαν σε «κατασπατάληση και ιδιοποίηση δημόσιων πόρων, οι οποίοι αντί να επενδυθούν στο Σύστημα Υγείας και στην αναβαθμισμένη κάλυψη των υγειονομικών αναγκών των πολιτών, τροφοδότησαν ένα ολόκληρο σύστημα παραοικονομίας και διάχυτης ανομικής συμπεριφοράς».

Υπό το πρίσμα αυτό, αναφέρονται στο ΚΕΕΛΠΝΟ, το Ερρίκος Ντυνάν και το ευρύτερο θέμα της φαρμακευτικής δαπάνης και τις προμήθειες των νοσοκομείων και συμπληρώνουν: «Προτείνουμε τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, προκειμένου να διερευνηθεί το ειδικό ζήτημα δημόσιου ενδιαφέροντος για τη διαφθορά και την κατασπατάληση δημόσιου χρήματος στο χώρο της υγείας κατά τα έτη 1997 έως και 2014».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση θα εισαχθεί στην Ολομέλεια, σε ειδική συνεδρίαση, άμεσα: πριν από τις ολιγοήμερες διακοπές του Πάσχα και πάντως, εν μέσω της κορύφωσης των συζητήσεων με τους Θεσμούς για την ολοκλήρωση της β’ διαπραγμάτευσης που θα συνοδευτεί από την εισαγωγή προς ψήφιση «προαπαιτουμένων, σκληρών δημοσιονομικών μέτρων».

ΣΧΟΛΙΑ