Εκλογές με… υπογραφή Λούλα
  Δευτέρα, 11 Οκτ 2010      12:45      0

Εκλογές με… υπογραφή Λούλα

H χώρα που θα διοργανώσει το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου του 2014 και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016...

αλλάζει τον «καλύτερο πρόεδρο όλων των εποχών» –όπως χαρακτηρίζουν τον Λούλα πολλοί Βραζιλιάνοι– σε μια κρίσιμη στιγμή της πορείας της. Η Βραζιλία πιθανότατα θα εκλέξει στην προεδρία την «αντ’ αυτού» Ντίλμα Ρουσέφ, εκλεκτή του απερχόμενου Λούις Ινιάσιο «Λούλα» ντα Σίλβα, για να συνεχιστεί το πρόγραμμά του. Η κυρία Ρουσέφ τερμάτισε πρώτη στον πρώτο γύρο των εκλογών και, όπως όλα δείχνουν, θα κερδίσει το δεύτερο γύρο στις 31 Οκτωβρίου, καθώς το διακύβευμα στη Βραζιλία είναι ένα: η συνέχιση της πολιτικής Λούλα, που έδωσε κίνητρα να ανθίσει η μεσαία τάξη και παρέκαμψε τη μεγάλη ύφεση. Οι Βραζιλιάνοι ελπίζουν πως η παρακαταθήκη του προέδρου, που αποχωρεί έπειτα από οχτώ χρόνια στην προεδρία, θα είναι τόσο ισχυρή ώστε η χώρα να μην παρεκκλίνει της πορείας της.

Η αλήθεια είναι πως η Ντίλμα Ρουσέφ, η πρώην μαρξίστρια –αν και προέρχεται από μεγαλοαστική οικογένεια, συμμετείχε στον ένοπλο αγώνα κατά της δικτατορίας–, που μετατράπηκε από επαναστάτρια σε πολύ καλή τεχνοκράτισσα στο πλευρό του Λούλα, δεν γέμιζε το μάτι στους «παλαιούς» πολιτικούς. Αυτός είναι ο λόγος που ο κυριότερος αντίπαλός της, Χοσέ Σέρα –με τον οποίο θα αναμετρηθεί στο δεύτερο γύρο των προεδρικών–, δεν έδωσε πολλή σημασία όταν ανακοινώθηκε η υποψηφιότητά της. Ο επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Σέρα, ξεκίνησε την προεκλογική του εκστρατεία πολύ αργά, σίγουρος ότι η Ρουσέφ θα τα παρατήσει. Τελικά, η εκλεκτή του Λούλα έκοψε πρώτη το νήμα και θα κέρδιζε με την πρώτη τις εκλογές, αν δεν ξεσπούσε, παραμονές της ψηφοφορίας, ένα σκάνδαλο στο οποίο είχε αναμειχθεί άμεσος συνεργάτης της. Ο Χοσέ Σέρα συγκέντρωσε το 32,9% (έναντι του 46,9% της Ρουσέφ) των ψήφων και δηλώνει ότι δεν χάνει τις ελπίδες του, γνωρίζοντας πως ρόλο-κλειδί στις επαναληπτικές εκλογές θα έχει η υποψήφια των Πρασίνων, Μαρίνα Σίλβα (κέρδισε 19,3%).

Η 62χρονη Ντίλμα Ρουσέφ, που δεν διστάζει να παραδεχτεί ότι έκανε μπότοξ για να εξαφανίσει τις ρυτίδες, έχει φροντίσει με τον τρόπο της να διαβεβαιώσει τους πολίτες για τη ρεαλιστική προσέγγιση της οικονομίας και για το σεβασμό της στην οικονομία της αγοράς. «Θα ακολουθήσουμε το δρόμο που χάραξε ο Λούλα», ήταν το κεντρικό σύνθημα της προεκλογικής της εκστρατείας. Η υποψήφια του Εργατικού Κόμματος του Λούλα ξεκίνησε την προεκλογική της εκστρατεία με καλύτερες προοπτικές, παίρνοντας αρκετή από τη λάμψη του λαοφιλούς προέδρου της Βραζιλίας. Ωστόσο, στην πορεία, φάνηκε η διαφορά του προέδρου Λούλα ντα Σίλβα από την προστατευόμενή του, που δεν έχει την πείρα αλλά και το πολιτικό εκτόπισμα του Βραζιλιάνου ηγέτη.

 

Η «κληρονομιά» του Λούλα

Από τότε που εξελέγη ο ηγέτης του αριστερού Εργατικού Κόμματος στην προεδρία της Βραζιλίας, περίπου 20 εκατομμύρια Βραζιλιάνοι ξέφυγαν από την απόλυτη φτώχεια. Οι πολίτες θεωρούν τον Λούλα ως σωτήρα των φτωχών και του αποδίδουν την ενίσχυση του προφίλ της χώρας στη διεθνή σκηνή. Η Βραζιλία παίζει το χαρτί της ταχύτατα αναδυόμενης οικονομίας, συνομιλεί και συνεργάζεται με την Κίνα και δηλώνει ισχυρή παρουσία στο G-20.

Ο φτωχός εργάτης μεταλλουργίας, παιδί μεταναστών, εξελίχθηκε σε εξέχουσα φυσιογνωμία του συνδικαλιστικού κινήματος στη Βραζιλία και εξελέγη πριν από οχτώ χρόνια με την υπόσχεση να κάνει ισχυρή τη μεσαία τάξη που είχε χαθεί ανάμεσα στον ακραίο πλούτο και την ακραία φτώχεια που βασίλευαν στη μεγαλύτερη δημοκρατία της Λατινικής Αμερικής. Οι Βραζιλιάνοι εμπιστεύτηκαν τον «άνθρωπό τους», τον επιτυχημένο εργαζόμενο, που ήξερε από φτώχεια και σκληρή δουλειά. Για ορισμένους, πιο ρεαλιστές και λιγότερο ενθουσιώδεις, ο Λούλα απλώς συνέχισε με έξυπνο τρόπο το πρόγραμμα που είχε ξεκινήσει ο προκάτοχός του Φερνάντο Ενρίκε Καρντόσο, ο οποίος είχε βάλει φρένο στον ασυγκράτητο πληθωρισμό.

Ο Λούλα είχε πάντως την εξυπνάδα να αφήσει έξω από την πολιτική του τις αριστερές ιδέες και να ακολουθήσει το μονοπάτι του εφικτού, εφαρμόζοντας μακροοικονομική πολιτική, αντί να «κολλήσει» στις «μικροοικονομικές ανοησίες», όπως υποστηρίζει στον Economist ο Φελίπε Λαμπρέια, που είχε θητεύσει στο υπουργείο Οικονομικών επί Καρντόσο.

Oι επικριτές του Λούλα υπογραμμίζουν ότι ο κεντροαριστερός ηγέτης, που αναδείχθηκε σε σύμβολο, επέτρεψε τη μεγέθυνση του κράτους, επέβαλε την κρατική ισχύ στο φυσικό πλούτο και ενδιαφέρθηκε να ισχυροποιήσει το κόμμα του με τους κατάλληλους ανθρώπους, ώστε να εξασφαλίσει τη συνέχειά του.

 

«Βουνό» τα προβλήματα

Εξάλλου, δεν επένδυσε σε δημόσια έργα και όταν θα έλθουν οι Ολυμπιακοί θα τα βρει μπροστά του ο επόμενος πρόεδρος. Ορισμένοι τονίζουν ότι αν εκλεγεί η Ντίλμα Ρουσέφ, η οποία έχει θητεύσει στο πλευρό του Λούλα επί πολλά χρόνια, ως προσωπάρχης και στη συνέχεια ως υπουργός Ενέργειας, θα αντιμετωπίσει περισσότερα προβλήματα από όσα υπολογίζει. Μπορεί το ποσοστό της φτώχειας να μειώθηκε από 31,8% που ήταν το 1995 στο 15,3% και η Ρουσέφ να παραλαμβάνει μια καλύτερη και ισχυρότερη οικονομικά Βραζιλία από αυτή που παρέλαβε ο Λούλα, αλλά οι καιροί είναι δύσκολοι. Αν η Ρουσέφ συνεχίσει τη γιγάντωση του κράτους, τότε η Βραζιλία, με τις μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις, θα αντιμετωπίσει μεγαλύτερες δυσκολίες. Και όπως διερωτώνται κάποιοι πονηροί: «Αν ο Λούλα προέβλεπε ένα ανθηρό μέλλον, τότε θα είχε αλλάξει το Σύνταγμα και δεν θα είχε προχωρήσει σε τρίτη θητεία, όπως ζητούσαν πολλοί ψηφοφόροι;». 

ΣΧΟΛΙΑ