Έκκληση Μπάιντεν σε Αναστασιάδη - Ακιντζί για την επανάληψη των
διαπραγματεύσεων
  Πέμπτη, 26 Μάι 2016      16:59      0

Έκκληση Μπάιντεν σε Αναστασιάδη - Ακιντζί για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων

Την παρέμβαση του Aμερικανού αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν προκάλεσε η κρίση στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, η οποία ξεκίνησε μετά την παρουσία του Μουσταφά Ακιντζί στο δείπνο που παρέθεσε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Παγκόσμιας Ανθρωπιστικής Συνόδου του OHE...

Ο Μπάιντεν τηλεφώνησε διαδοχικά στον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη και στη συνέχεια στον τουρκοκύπριο ηγέτη για να τους ζητήσει να επαναλάβουν τις συνομιλίες μετά το επεισόδιο της Κωνσταντινούπολης.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, κάλεσε τον κ. Αναστασιάδη «να εκμεταλλευθεί την ευκαιρία για να διαπραγματευθεί μία συμφωνία που θα επανενώνει την Κύπρο ως διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία». Στη συνέχεια ο αντιπρόεδρος τηλεφώνησε στον τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί «για να του διαβιβάσει το ίδιο μήνυμα» και για να προτρέψει τους δύο άνδρες θα επαναλάβουν τις συνομιλίες το συντομότερο δυνατόν.

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος διαβεβαίωσε τις δύο πλευρές «για την αδιάλειπτη υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών» στη διαπραγματευτική διαδικασία.

Ο κ. Αναστασιάδης απάντησε αρνητικά όταν ρωτήθηκε αν θεωρεί ότι στην Κωνσταντινούπολη έπεσε σε «παγίδα», επειδή η Άγκυρα προσκάλεσε τον Ακιντζί στο επίσημο δείπνο των αρχηγών κρατών. «δεν αποδέχομαι η Κυπριακή Δημοκρατία να υποβιβάζεται με τέτοιον τρόπο», σημείωσε.

ΣΧΟΛΙΑ