Εισβολή τρακτέρ στη Θεσσαλονίκη
  Παρασκευή, 26 Φεβ 2016      12:27      0

Εισβολή τρακτέρ στη Θεσσαλονίκη

Συλλαλητήριο των Μακεδόνων αγροτών στην συμπρωτεύουσα, το απόγευμα οι αποφάσεις των μπλόκων της Θεσσαλίας...

Κυκλοφοριακό "έμφραγμα" δημιουργήθηκε στην Θεσσαλονίκη εξαιτίας της εισόδου των τρακτέρ και των αγροτικών οχημάτων, που από νωρίς το πρωί ξεκίνησαν να καταφθάνουν στο κέντρο της πόλης, για να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο, που είχε προγραμματισθεί για τις 11:30.

Παρότι αρχικά οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι στάθμευσαν τα επαγγελματικά τους οχήματα μπροστά στον Λευκό Πύργο, στη συνέχεια συγκεντρώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν έξω από το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης. Κάποιοι εξ αυτών μάλιστα, έδεσαν με μεγάλες αλυσίδες την καγκελόπορτα του υπουργείου και προσπάθησαν να τη ρίξουν με τα τρακτέρ τους, προκαλώντας ένταση. 

Σημειώνεται ότι στη σημερινή κινητοποίηση συμμετέχουν άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα από όλη την Κεντρική Μακεδονία, όπου είναι στημένα περισσότερα από 50 μπλόκα.

Αναλυτικά η κατάσταση στα μπλόκα έχει ως εξής:

Παραμένουν τα μπλόκα των Κοκκινογείων και της Προσοτσάνης στον νομό Δράμας, χωρίς ωστόσο να έχει προγραμματισθεί κάποια κινητοποίηση για σήμερα.

Υπό κατάληξη εξακολουθεί να βρίσκεται η Εγνατία Οδός, στον κόμβο των Κερδυλλίων, στον νομό Σερρών. Δεν προβλέπεται προς το παρόν ανα κλείσει η δίοδος για την παρακαμπτήριο, στην παλαιά εθνικό οδό Θεσσαλονίκης-Καβάλας. Κλειστό είναι και το τελωνείο του Προμαχώνα, που έκλεισε ξανά έπειτα από 24 ώρες, που παρέμεινε ανοιχτό.

Στον νομό Κιλκίς, όπου έχουν στηθεί δύο μπλόκα στα τελωνεία των Ευζώνων και στη Δοϊράνη, στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ, στο πρώτο θα συνεχιστεί και σήμερα ο αποκλεισμός (12:00-15:00 και 20:00-23:00) και στο δεύτερο, η διέλευση θα κλείσει από τις 18:00 έως τις 23:00.

Στα διόδια των Μαλγάρων, που ο δρόμος είναι ανοιχτός, πραγματοποιείται γενική συνέλευση και δεν αποκλείεται να συμμετάσχουν και εκεί αγρότες στην κινητοποίηση της Θεσσαλονίκης.

Σε αποκλεισμό παραμένει για τέταρτη εβδομάδα ο κόμβος του Νησελίου επί της Εγνατίας Οδού στο τμήμα Θεσσαλονίκης-Βέροιας.

Στον νομό Πιερίας, στο Αιγίνιο, οι συμμετέχοντες στο μπλόκο συμμετέχουν στη σημερινή κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη. Οι συνάδελφοί τους, που παραμένουν στην αερογέφυρα Αλεξιάδη στην Κατερίνη συνεδριάζουν το απόγευμα για το τι μέλλει γενέσθαι στο εξής. Η διέλευση στο σημείο είναι ανοικτή.

Το απόγευμα αναμένονται οι αποφάσεις για το μέλλον των κινητοποιήσεων στα δύο μεγαλύτερα μπλόκα της χώρας, στη Νίκαια και στα Τέμπη, ενώ στην Κρήτη, οι αγρότες του οροπεδίου Λασιθίου έχουν προχωρήσει σε αποκλεισμό της εθνικής οδού, ενώ στις 18:30 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί κινητοποίηση στον κόμβο της Φορτέτσας στο Ηράκλειο.

Στην Πελοπόννησο, υντεταγμένα αποχώρησαν το πρωί από το μπλόκο στον κόμβο του Καλού Νερού οι αγρότες της Τριφυλίας, όπως είχαν αποφασίσει την περασμένη Τετάρτη σε συνέλευσή τους στους Γαργαλιάνους.

Την ίδια ώρα, συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα ζητούν και οι κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας, οι οποίοι μάλιστα εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για το γεγονός ότι δεν συμμετείχαν στις δυο συναντήσεις που είχε με αγρότες.

Συγκεκριμένα, σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων και Κτηνοτρόφων Περιφέρειας Θεσσαλίας τονίζεται ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στους κτηνοτρόφους και τους αγρότες, κυρίως σε ότι αφορά στο κόστος παραγωγής.

 

ΣΧΟΛΙΑ