Έφη Αχτσιόγλου: Όπλο στα χέρια των εργαζόμενων το νομοσχέδιο
  Πέμπτη, 7 Σεπ 2017      14:20      0

Έφη Αχτσιόγλου: Όπλο στα χέρια των εργαζόμενων το νομοσχέδιο

Συνεχίζεται στην Ολομέλεια η αντιπαράθεση ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση, με αιχμή το νομοσχέδιο για την προστασία των εργαζόμενων. Η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, υπεραμύνθηκε των ρυθμίσεων ως «όπλα στα χέρια των εργαζόμενων» ενώ ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδηε κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «κοροϊδεύει τον λαό, με χάντρες».

Επίθεση στην αντιπολίτευση εξαπέλυσε και η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου, την οποία κατηγόρησε ότι «διαστρεβλώνει με εντυπωσιακή εμμονή την πραγματικότητα, παρουσιάζοντας ανακριβή στοιχεία για την ανεργία και την απασχόληση».
Στο νομοσχέδιο, εκτός από τα εργασιακά και τα ασφαλιστικά, περιλαμβάνονται διατάξεις που αφορούν την υλοποίηση της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία (διαβαστε αναλυτικά). «Δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα όσα γράφονται», ήταν το σχόλιο που επεφύλασσε η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, όταν προσερχόμενη χτες στη Βουλή ρωτήθηκε από δημοσιογράφους «αν θα υπάρξουν αλλαγές στο νομοσχέδιο λόγω ενστάσεων των δανειστών».

Η απάντηση της υπουργού Εργασίας στην κριτική της ΝΔ

Κατά την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια, ο Άδωνις Γεωργιάδης, αφού ζήτησε από την υπουργό να πληροφορηθεί για τα ποσοστά της αδήλωτης εργασίας σήμερα, «αφού η ΝΔ παρέδωσε 13%», ρώτησε «γιατί κατήργησε το “Άρτεμις” το ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής της αδήλωτης εργασίας». Με αφορμή την ρύθμιση για την απόδοση επιδόματος ανεργίας, για πέντε μήνες, στους απλήρωτους από την εταιρεία τους, εργαζόμενους, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ ρώτησε με ποιους όρους, προϋποθέσεις και κριτήρια θα γίνεται αυτό, ώστε να μην γίνεται κατασπατάληση των πόρων. «Μπορείτε να μας πείτε πώς ακριβώς διασφαλίζετε ότι αυτό το μέτρο δεν θα τύχει καταστρατήγησης και πόσα λεφτά θα κοστίσει;» ρώτησε συγκεκριμένα.

Αναφορικά με την ρύθμιση που προβλέπει την διεκδίκηση των δεδουλευμένων από τους εργαζόμενους, ο κ. Γεωργιάδης υποστήριξε: «Κοροϊδεύετε τον λαό με χάντρες, γιατί βεβαίως και μέχρι σήμερα μπορούσε ο εργαζόμενος να κάνει κάτι αντίστοιχο. Αυτό που κάνετε είναι ότι προσπερνάτε ένα βήμα. Στην πράξη θα σας λατρέψουν οι δικηγόροι».

«Όταν παραλάβαμε, η αδήλωτη εργασία ήταν στο 20%, ενώ το καλοκαίρι του 2013 έπιασε ταβάνι και άγγιξε το 40%. Σήμερα τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν 13%, ενώ το Άρτεμις λειτουργεί κανονικά» απάντησε η κ. Αχτσιόγλου στο πρώτο ερώτημα του αντιπροέδρου της ΝΔ.

«Για το επίδομα ανεργίας επίσης, δεν είστε καλά πληροφορημένος» συνέχισε ως προς το δεύτερο σκέλος των ερωτημάτων του η υπουργός και εξήγησε: «Αυτή τη στιγμή ο άνεργος για να πάρει το επίδομα ανεργίας, θα πρέπει να προσκομίσει στον ΟΑΕΔ πρωτόδικη δικαστική απόφαση που να τον δικαιώνει και μετά παίρνει το επίδομα ανεργίας αναδρομικά.

Αυτό που συμβαίνει με αυτήν την διάταξη είναι μια μεταφορά του κινδύνου. Δεν υπάρχει καμία δημοσιονομική επίπτωση, διότι αυτή τη στιγμή θα πάρει το επίδομα ανεργίας από την πρώτη στιγμή που θα προσκομίσει τη δήλωση και αν η δικαστική απόφαση δεν τον δικαιώσει, θα υποχρεούται να το επιστρέψει αναδρομικά».

Αναφορικά με την διεκδίκηση των δεδουλευμένων, η υπουργός τόνισε: «Εκεί που εσείς βλέπετε δικηγορική ύλη, εμείς βλέπουμε εργαζόμενους που πρέπει να έχουν ένα όπλο στα χέρια τους. Αυτήν την στιγμή, πολύ σπάνια μπορούν να βγάλουν εκτελεστό τίτλο, διαταγή πληρωμής, σε βάρος της περιουσίας του εργοδότη γιατί υπάρχουν άλυτα θέματα στον κώδικα. Με αυτή την ρύθμιση, από την επόμενη μέρα μπορεί να βγάλει διαταγή. Προφανώς οι νομοθεσίες έχουν και την ανακοπή, αυτά είναι πάγιες διαδικασίες».

«Αυτά που λέτε δεν ισχύουν» απάντησε ο κ. Δένδιας και συνεχίζοντας είπε ότι «η ρύθμιση αυτή, είναι ρύθμιση του γονάτου. Θα έπρεπε να έχει νομοτεχνική σοβαρότητα την οποία δεν έχει. Είναι αέρας κοπανιστός».

Ως «παρέμβαση που θα βοηθήσει την καθημερινότητα δεκάδων χιλιάδων εργαζόμενων» χαρακτήρισε την Τετάρτη η υπουργός Εργασίας το νομοσχέδιο για την προστασία των εργαζόμενων, που ψηφίζεται από την Ολομέλεια, απέναντι στην Αντιπολίτευση που εκτίμησε ότι οι ρυθμίσεις είναι αμφίβολης υλοποίησης και έκανε λόγο για επικοινωνιακό παιχνίδι της κυβέρνησης ενόψει της ΔΕΘ, «προπέτασμα καπνού» και «φύλο συκής».

Τα κόμματα πάντως, τοποθετούνται θετικά σε ορισμένες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου και επί της αρχής η ΝΔ, η ΔΗΣΥ, η ΧΑ και το Ποτάμι καταψηφίζουν ενώ το ΚΚΕ και η Ένωση Κεντρώων δηλώνουν «παρών».

Από την πλευρά της η υπουργός Εργασίας, είπε ότι οι βουλευτές οφείλουν να απαντήσουν όταν καλούνται να τοποθετηθούν ή να ψηφίσουν επί του νομοσχεδίου αν βοηθά τον κόσμο της εργασίας και αν πρέπει ή δεν πρέπει να το υποστηρίξουν με την ψήφο τους. Κάλεσε δε ειδικώς την αξιωματική αντιπολίτευση να «μην πετάει την μπάλα στην εξέδρα» και να μιλήσει συγκεκριμένα για τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου. «Η πραγματικότητα σας διαψεύδει», ανέφερε η κ. Αχτσιόγλου και υποστήριξε ότι «η κρίση αποεπένδυσης σημειώθηκε τα ακριβώς προηγούμενα χρόνια, την περίοδο 2009 με 2014». «Το 2016 έχουμε ρεκόρ συμφωνιών χρηματοδότησης προς την Ελλάδα από την ΕΤΕ, οι ξένες άμεσες επενδύσεις το 2016 ανήλθαν 2.9 δισ. σημειώνοντας ρεκόρ εφταετίας και ένα δισ. για το πρώτο τρίμηνο του 2017 και θα είναι καλύτερες στην συνέχεια», τόνισε.

ΣΧΟΛΙΑ