Δυσκολότερο το έργο Αναστασιάδη στη νέα κυπριακή Βουλή
  Δευτέρα, 23 Μάι 2016      14:23      0

Δυσκολότερο το έργο Αναστασιάδη στη νέα κυπριακή Βουλή

Δύσκολο θα είναι το έργο της κυβέρνησης του Νίκου Αναστασιάδη, με τους συσχετισμούς που διαμορφώνονται στη Βουλή μετά τις χθεσινές εκλογές, οι οποίες στιγματίστηκαν από τη μεγάλη αποχή (33%)...

Η προώθηση νομοσχεδίων, κυρίως όσων αφορούν την οικονομία, θα γίνεται μετ' εμποδίων, αφού Δημοκρατικός Συναγερμός και Δημοκρατικό Κόμμα για μια έδρα δεν διαθέτουν, όπως συνέβη στην απελθούσα Βουλή, την πλειοψηφία. 

Επίσης, όλα τα κόμματα στη νέα Βουλή, πλην του ΑΚΕΛ, αντιπολιτεύονται στο Κυπριακό τον πρόεδρο Αναστασιάδη.

Ο ΔΗΣΥ έχασε δύο έδρες, το ΑΚΕΛ τρεις και η ΕΔΕΚ δύο. Συγκεκριμένα, ο ΔΗΣΥ από το 34,8% έπεσε στο 30,68% (18 έδρες στη νέα Βουλή) , το ΑΚΕΛ από το 32,67% συρρικνώθηκε στο 25,67% (16 έδρες) και η ΕΔΕΚ στο 6,18% από 8,93% (τρεις έδρες).

Μικρή ήταν η μείωση για το ΔΗΚΟ, το οποίο πήρε 14,49% σε σύγκριση με 15,76% το 2011 και διατηρεί τις εννέα έδρες. Οι Οικολόγοι αύξησαν την δύναμη τους από 2,21% σε 4,81% και τις έδρες τους από μία σε δύο. Στη νέα Βουλή εισέρχονται η Συμμαχία Πολιτών με 6,01% , η «Αλληλεγγύη» με 5,24% και από τρεις έδρες το κάθε κόμμα και το ακροδεξιό, "αδελφό" κόμμα της Χρυσής Αυγής, Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (ΕΛΑΜ) με 3,71% και δύο έδρες.

Ήδη το αποτέλεσμα των εκλογών προκάλεσε την παραίτηση του δεύτερου αντιπροέδρου της ΕΔΕΚ, Μαρίνου Θεοδώρου, ο οποίος ήταν υποψήφιος στην επαρχία Λευκωσίας. «Επειδή στη ζωή μου έμαθα πάντα ότι τα αξιώματα συνεπάγονται και ευθύνες, αναλαμβάνω το μερίδιο, που μου αναλογεί για την αποτυχία του κόμματος να πείσει για τις θέσεις του και έτσι παραιτούμαι από την θέση του δεύτερου αντιπροέδρου», έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook.

Από τα 56 μέλη της Βουλής τα 28 καταλαμβάνουν για πρώτη φορά βουλευτική έδρα. Επίσης, εξελέγησαν 11 γυναίκες, τέσσερις περισσότερες από το 2011, και δύο δημοσιογράφοι οι Νίκος Κέττηρος με το ΑΚΕΛ και Παύλος Μυλωνάς με τη Συμμαχία Πολιτών.

Η νέα Βουλή θα συνέλθει για πρώτη φορά στις 2 Ιουνίου για να εκλέξει τον πρόεδρό της.

ΣΧΟΛΙΑ