ΔΝΤ: «Να μάθετε να ζείτε με την ύφεση!»
  Παρασκευή, 9 Οκτ 2015      00:41      0

ΔΝΤ: «Να μάθετε να ζείτε με την ύφεση!»

Αποστολή στο Περού- Σύνοδος ΔΝΤ - Παγκόσμιας Τράπεζας...

ΤΟΥ ΛΕΩΝΙΔΑ ΒΑΤΙΚΙΩΤΗ 

Ούτε για μια στιγμή δεν επισκιάστηκε το γιορτινό κλίμα που επικρατεί στην πρωτεύουσα του Περού με αφορμή τη φιλοξενία, από τις 9 ως τις 11 Οκτωβρίου, της ετήσιας συνόδου της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από τις πολλαπλές και αφόρητες πιέσεις που δέχεται η κυβέρνηση της χώρας τις τελευταίες μέρες.

Στο εσωτερικό, συνεχείς κλυδωνισμούς προκαλούν οι εξεγέρσεις των χωρικών που εργάζονται στα μεταλλεία χαλκού. Λιγότερο από δύο εβδομάδες πριν ξεκινήσουν οι εργασίες των δίδυμων του Μπρέτον Γουντς, όπως συχνά αποκαλούνται οι δύο οργανισμοί που εγγυήθηκαν και επέβαλαν τη μεταπολεμική οικονομική τάξη, τουλάχιστον τρεις μεταλλωρύχοι σκοτώθηκαν και πάνω από δεκαεφτά τραυματίστηκαν, όταν η αστυνομία άνοιξε πυρ κατά των εργατών που διαμαρτύρονταν κατά της κινεζικής εταιρείας που αγόρασε το μεταλλείο έναντι 4,7 δις δολαρίων. Από τα πυρά της αστυνομίας δεν γλίτωσε ούτε ασθενοφόρο που προσπάθησε να πλησιάσει τον τόπο του εγκλήματος. Από τις αρχές του χρόνου έχουν σκοτωθεί συνολικά έξι εργάτες στις συγκρούσεις που έχουν επεκταθεί σε όλη τη χώρα, η οποία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός χαλκού στον κόσμο. Η εργατική δυσαρέσκεια συνδέεται ευθέως με την ελεύθερη πτώση των τιμών των πρώτων υλών, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων για την παγκόσμια οικονομία.

Από την άλλη, η κυβέρνηση του Περού –υπόδειγμα εφαρμογής από την εποχή που ήταν στην εξουσία ο δικτάτορας Φουτζιμόρι των νεοφιλελεύθερων δογμάτων στην οικονομία, τα οποία γίνονται εμφανή από την πληθώρα καζίνο στους πιο κεντρικούς δρόμους της Λίμα, την οποία διασχίζουν σαράβαλα λεωφορεία της δεκαετίας του ’50, από τα οποία οι επιβάτες κρέμονται έξω από τις πόρτες σαν τσαμπιά– θα πληρώσει πολύ ακριβά την εμπορική συμφωνία που υπέγραψε πρόσφατα με τις ΗΠΑ. Επικαλούμενα το νέο καθεστώς επίλυσης οικονομικών διαφωνιών, αρπακτικά κεφάλαια που είχαν αγοράσει ομόλογα που η Λίμα εξέδωσε πριν από σαράντα χρόνια και στη συνέχεια αρνήθηκε να εξυπηρετήσει ζητούν τώρα την αποπληρωμή τους! Σε τιμές, μάλιστα, εξωπραγματικές, που θα οδηγήσουν σε παροξυσμό τα δημοσιονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα από την πτώση των τιμών των βασικών εμπορευμάτων, αν τυχόν ικανοποιηθεί το αίτημά τους.

Κανένα απ’ όλα αυτά τα προβλήματα δεν επισκίασε, φυσικά, την επισημότητα των εργασιών της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Όπως κάθε χρόνο, της επίσημης συνόδου προηγήθηκε η έκδοση και παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης του Ταμείου για την παγκόσμια οικονομία, στις σελίδες της οποίας καταγράφονται οι σημαντικότερες εξελίξεις και τάσεις στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον.

Περισσότερα στα Επίκαιρα που κυκλοφορούν την Παρασκευή 09 Οκτωβρίου.

ΣΧΟΛΙΑ