Διχάζει τη Βοσνία η καταδικαστική απόφαση για τον Ράτκο Μλάντιτς
  Πέμπτη, 23 Νοέ 2017      16:33      0

Διχάζει τη Βοσνία η καταδικαστική απόφαση για τον Ράτκο Μλάντιτς

Οι αντιδράσεις στη Βοσνία στο άκουσμα της είδησης της καταδίκης του πρώην αρχηγού των σερβικών δυνάμεων της χώρας, Ράτκο Μλάντιτς, ήταν αντικρουόμενες, όπως διαιρεμένη είναι και η ίδια η χώρα, 20 χρόνια μετά το τέλος του εμφυλίου που ακολούθησε τη διάσπαση της Γιουγκοσλαβίας.

 

Ο πλέον αιμοδιψής πολέμαρχος επί Ευρωπαϊκού εδάφους από την εποχή του Γ’ Ράϊχ, όπως τον χαρακτηρίζουν οι αντίπαλοί του και το μεγαλύτερο μέρος της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης, θα πεθάνει στην φυλακή. Αυτή η ετυμηγορία στη Χάγη ήταν και η αναμενόμενη.

Ανάμεσα στους Βόσνιους μουσουλμάνους η πιο κοινή αντίδραση δεν είναι άλλη από την ανακούφιση για το γεγονός της λήξης της δίκης και για το ότι ο Μλάντιτς έζησε αρκετά -σε αντίθεση με τον Σέρβο ηγέτη Μιλόσεβιτς- ώστε να ακούσει την ετυμηγορία καταδίκης του.

 

Ανάμικτα συναισθήματα 

Ανακούφιση αναμειγμένη με λύπη ή οργή νοιώθουν οι περισσότεροι πολίτες, όπως καταγράφουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Για το ότι η δικαιοσύνη άργησε τόσο, ώστε να μοιάζει «λίγη» στη κλίμακα πόνου και απώλειας.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Sead Numanović, δημοσιογράφος, ανέφερε πως «στο άκουσμα της είδησης για ισόβια, άλλοι ξέσπασαν σε επευφημίες, άλλοι έκλαιγαν με ανακούφιση».

Οι μητέρες περισσότερων των 8.000 αντρών και αγοριών που δολοφονήθηκαν μαζικά στη Σρεμπρένιτσα, σε ένα διάστημα πέντε ημερών κατά το καλοκαίρι του 1995, έχουν κάθε λόγο να καλωσορίσουν την ποινή της ισόβιας κάθειρξης, για τον Μλάντιτς.

Η Nedžiba Salihović, της οποίας ο πατέρας, ο σύζυγος και ο γιος δολοφονήθηκαν εκεί,  αναφώνησε κατά τη μετάδοση της είδησης της ποινής. «Σ’ευχαριστώ Θεέ μου! Ο Μλάντιτς θα πεθάνει στη Χάγη. Είμαι τόσο χαρούμενη που απονεμήθηκε δικαιοσύνη».

Την ίδια ώρα ωστόσο, ο Milorad Dodik, κορυφαίος πολιτικός στο σερβικό τμήμα της χώρας, της Δημοκρατίας της Σέρπσκα, ισχυρίστηκε την Τετάρτη ότι σκοπός της όλης διαδικασίας της Δίκης στη Χάγη είναι η δαιμονοποίηση των Σέρβων.

Κάλεσε μάλιστα τους πολίτες να «σβήσουν δια παντός κάθε αναφορά» των διαδικασιών του Δικαστηρίου από τα σχολικά εγχειρίδια. Τα γεγονότα του εμφυλίου βέβαια έχουν ήδη αγνοηθεί από τη διδακτέα ύλη της χώρας, κατά μεγάλο μέρος.

 

Η επόμενη μέρα

Η αποστολή του Δικαστηρίου στη Χάγη ήταν εν μέρει δικαστική, προφανώς, αλλά είχε ως στόχο και τη προώθηση της συμφιλίωσης στα Βαλκάνια. Φαίνεται να συνέβη όμως το αντίθετο.

Όπως αναφέρει σε άρθρο του στη Guardian o δημοσιογράφος και συγγραφέας Ed Vulliamy, ο Μλάντιτς κατόρθωσε ό,τι ήθελε σε σημαντικό βαθμό: τη δημιουργία ενός βόσνιο-σερβικού κρατιδίου, από το οποίο όλοι σχεδόν οι μη-Σέρβοι έχουν απωθηθεί από το 1995 και στο οποίο μόνο λίγοι τολμηροί επιστρέφουν επισφαλώς,.

Ο Μλάντιτς σύμφωνα με τον Vulliamy, «λατρεύεται» – το πορτρέτο του κοσμεί από καφετέριες μέχρι γραφεία σε Βοσνία και Σερβία και το όνομα του το τραγουδούν σε ποδοσφαιρικούς αγώνες.

Ακόμη και ο εισαγγελέας στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, Serge Brammertz, αναγνώρισε πως «οι συγκρούσεις και οι φρικαλεότητες μπορούν να αποκτήσουν μια δική τους λογική», και η ζωή στη Βοσνία εξελίσσεται. Με περισσότερη διχόνοια. Όλες οι πλευρές βολεύονται στην εύκολη ζώνη του αμοιβαίου μίσους – κατάσταση η οποία, παρεμπιπτόντως, είναι οικονομικά προσοδοφόρα στην πολιτική τάξη που τις κυβερνά, τονίζει ο Vulliamy.

 

Πηγή: neaselida.gr

 

 

ΣΧΟΛΙΑ