Δεν έρχεται η τρόικα - Μήπως έρχεται νέο Μνημόνιο;
  Παρασκευή, 24 Ιαν 2014      12:18      0

Δεν έρχεται η τρόικα - Μήπως έρχεται νέο Μνημόνιο;

Μυστήριο επικρατεί με την έλευση της τρόικας στης Ελλάδα που συνεχώς αναβάλλεται, με το ενδεχόμενο μιας νέας άρνησης να αποδεχθεί τις ελληνικές θέσεις θα οδηγήσουν σε σκλήρυνση της γραμμής της και σε πίεση για την υπογραφή νέου Μνημονίου...

Τα νέα από το μέτωπο της οικονομίας και των μεταρρυθμίσεων δεν είναι καλά. Όπως γράφαμε και χθες αντί οι δείκτες να επιβεβαιώνουν την ύπαρξη μιας έστω και μικρής αχτίδας φωτός στο βάθος του τούνελ, η οικονομία βυθίζεται. Η έρευνα του ΙΜΕ/ΓΣΕΒΕΕ που εκπονήθηλκε σε συνεργασία με την εταιρία Marc και είδε το φως της δημοισιότητας την Πέμπτη 23 Ιανουαρίου, περιγράφει με τον πιο καθαρό τρόπο την κατάσταση. Η βασική πηγή εισοδήματος για το 48,6% των νοικοκυριών προέρχεται από τις συντάξεις, στοιχείο ιδιαίτερα απογοητευτικό για την παραγωγική δυναμική. Οι μισθοί αποτελούν κύρια πηγή εισοδήματος για το 35,9% και τα κέρδη των επιχειρήσεων για το 10,3%.

Σε αυτό το εγχώριο οικονομικό περιβάλλον με το δημόσιο χρέος να αυξάνεται τα "γεράκια" της τρόικας θέλουν να εξασφαλίσουν την σίγουρη εξυπηρέτηση των δανείων που έχουν δοθεί στην Ελλάδα, ενώ την ίδια στιγμή η "ατμομηχανή" της Ευρωζώνης Γερμανία παίζει το ρόλο της "Πυθίας" στο θέμα του "κουρέματος". Χωρίς να θέλουμε να προδικάσουμε τις εξελίξεις αλλά επαναφέροντας στη μνήμη μας αναλογίες του πρόσφατος παρελθόντος ανησυχούμε για επανάληψη του ίδιου έργου με την Ελλάδα στο ρόλο της "Ιφιγένειας".

Το περιοδικό "Επίκαιρα", στο τεύχος 214 στις 21/11/2013, πρώτο απ' όλα τα μέσα δημοσίευσε ανάλυση για το ενδεχόμενο υπογραφής νέου Μνημονίου που θα έφερνε εξελίξεις. Έγραφαν τα "Επίκαιρα": "Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες των «Επικαίρων», οι δανειστές επεξεργάζονται ένα νέο Μνημόνιο, το οποίο θα «αποκαλυφθεί» τον Απρίλιο, οπότε και αναμένεται να ξεκινήσουν ως «πακέτο» η συζήτηση για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού του β’ εξαμήνου του 2014 αλλά και η προκαταρκτική «ζύμωση» για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει κατηγορηματικά ότι «νέα βοήθεια από τους δανειστές δεν ισοδυναμεί με νέα μέτρα» και έχει επανειλημμένα διευκρινίσει ότι σε αυτή την κατεύθυνση «κι εφόσον τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας, έχουν δεσμευτεί να μας στηρίξουν οι εταίροι μας», φαίνεται ότι όλα τα μέχρι πρότινος δεδομένα τίθενται πλέον σε συνολική αναθεώρηση και με όρους που απέχουν από την «πολιτική διαπραγμάτευση» που επιζητά η ελληνική κυβέρνηση".

Δυστυχώς όλα αυτά που περιγράφονται παραπάνω δείχνουν να επιβεβαιώνονται, με την κυβέρνηση να έχει απωλέσει το πλεονέκτημα της Ελληνικής Προεδρίας στην ΕΕ, ως εργαλείο στην πολιτική διαπραγμάτευση, αφού εγκλωβίστηκε στη διαρκή υπαναχώρηση απέναντι στους δανειστές, παρά τις διαβεβαιώσεις του κ. Γιάννη Στουρνάρα για σκληρή διαπραγμάτευση και στους εσωτερικούς πολιτικούς τακτικισμούς με το βλέμμα στις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Το μεγάλο ερώτημα που ενδεχομένως να κληθεί να αντιμετωπίσει ο Αντώνης Σαμαράς και η κυβέρνησή του είναι αν θα κάνει το υψηλού ρίσκου βήμα να προκηρύξει εθνκές εκλογές, έτσι ώστε αν σχηματίσει νέα κυβέρνηση να διαθέτει ελευθερία κινήσεων στο εσωτερικό και επιχειρήματα διαπραγμάτευσης, που γεγονός είναι ότι δεν το έκανε μετά τις εκλογές του 2012, προς τους δανειστές ή θα περιμένει τις ευρωεκλογές, που μετα μέχρι τώρα δημοσκοπικά δεδομένα θα πληγεί τόσο ό ίδιος όσο και το κόμμα της ΝΔ.

Το μόνο σίγουρο πάντως είναι ότι υπάρχουν δύο σταθερές που βρίσκονται διαμετρικά αντίθετα. Η μία είναι η εξαθλίωση της ελληνικής κοινωνίας και η κατάρρευση της αγοράς και η άλλη είναι η εμμονή των δανειστών για την επιβαλλόμενη πολιτική, που όμως ως χώρα έχουμε υπογράψει...

 

 

ΣΧΟΛΙΑ