Debate Κεντροαριστερά: Τα μηνύματα ενότητας και οι αιχμές των
υποψήφιων αρχηγών πριν τις εκλογές
  Τρίτη, 7 Νοέ 2017      14:40      0

Debate Κεντροαριστερά: Τα μηνύματα ενότητας και οι αιχμές των υποψήφιων αρχηγών πριν τις εκλογές

Το απρόβλεπτο ήταν οι πυροβολισμοί έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στη Χαριλάου Τρικούπη μια ώρα πριν από το ντιμπέιτ μεταξύ των υποψηφίων για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς. Το προβλέψιμο ήταν ότι θα εξέπεμπαν μήνυμα ενότητας χωρίς να ανοιχτούν σε πιο ουσιαστική πολιτική συζήτηση.

 

Είχε προηγηθεί γκρίνια για τα «σταυρωμένα» ψηφοδέλτια παλαιοκομματικού τύπου τα οποία ζήτησε με αυστηρότητα να «παγώσουν» ο πρόεδρος της επιτροπής διαδικασιών Ν. Αλιβιζάτος και εναντίον των οποίων καταφέρθηκαν η Φ. Γεννηματά, ο Στ. Θεοδωράκης, ο Ν. Ανδρουλάκης κα, ενώ από την πλευρά του Γ. Καμίνη λεγόταν ότι ο ίδιος δεν υιοθέτησε τέτοια πρακτική (θα μπορούσε όμως κάποιος συνεργάτης του…).

Ηταν αναμενόμενο ότι στην αρχή του ντιμπέιτ οι υποψήφιοι θα καταδίκαζαν  την τρομοκρατική επιθεση και θα επέρριπταν  ευθύνες στην κυβέρνηση και προσωπικά στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Ν.Τόσκα, ζητώντας μάλιστα (οι περισσότεροι) την παραίτησή του μέχρι το βράδυ. Στο παρασκήνιο γίνονται συζητήσεις για το πώς μπορεί η τρομοκρατική ενέργεια να επηρεάσει τις εξελίξεις, δηλαδή να ενθαρρύνει τη συμμετοχή ή όχι.

Είδηση δεν βγήκε, ανατροπή δεν έγινε, έκπληξη δεν προέκυψε και όλα συνεχίζονται στην τελική ευθεία προς τις κάλπες της Κυριακής με τη δυναμική που προϋπήρχε του δεύτερου ντιμπέιτ. Ολοι περίμεναν, στην τελευταία ενότητα των ερωτήσεων από τον έναν υποψήφιο προς τον άλλο, σε ποιον θα απευθυνόταν η Φώφη Γεννηματά, γιατί ως φαβορί για την πρώτη θέση θα έδειχνε ποιον περιμένει στη δεύτερη. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ όμως επέλεξε να κάνει ένα σχόλιο αντί για ερώτηση και επομένως δεν άφηνε να φανούν οι σκέψεις της για τον δυνητικό αντίπαλό της.

Αυτό που έμεινε ήταν ότι όλοι οι υποψήφιοι, απαντώντας σε σχετική ερώτηση,  διαβεβαίωσαν  ότι  ανεξαρτήτως του ποιος θα εκλεγεί αρχηγός  θα στηρίξουν την επόμενη μέρα την ενότητα του νέου φορέα της Δημοκρατικής Παράταξης.

Κατά τα άλλα, ωστόσο, δεν δόθηκε ξεκάθαρη εικόνα για τη φυσιογνωμία και τις μετεκλογικές συνεργασίες του κυοφορούμενου νέου φορέα. Η Φ. Γεννηματά και ο Στ. Θεοδωράκης δέχθηκαν αιχμές για την απόφασή τους να διατηρηθούν ως έχουν τα κόμματά τους και οι κοινοβουλευτικές τους ομάδες, όμως και οι δύο προσπάθησαν να αμβλύνουν τις εντυπώσεις υιοθετώντας ήπιους τόνους.

Η βασική θέση της Φ. Γεννηματά ήταν ότι «θα αναμετρηθούμε στα ίσα με ΝΔ ΚΑΙ ΣΥΡΙΖΑ. Η χώρα προχωρά χωρίς εθνική γραμμή και πρέπει να υπάρξει αλλαγή στο στόχο για πρωτογενή πλεονάσματα, αναδιάρθρωση χρέους κ αλλαγή ρόλου υπερταμείου. Χρειαζόμαστε σχέδιο, το «Ελλάδα», με ανάπτυξη, ανατροπές στο κράτος, στήριξη μεσαίας τάξης. Διαφωνώ με λογικές Μητσοτάκη για οριζόντιες περικοπές, θα πλήξει τομείς όπως η υγεία και η παιδεία. Αυτοί είναι οι κύριοι στόχοι, μπορούμε να το επιτύχουμε».

Ο Σταύρος Θεοδωράκης τόνισε: «Η ενότητα είναι μια πολύ ωραία λέξη, όπως και η παγκόσμια ειρήνη. Αυτός που θα εκλεγεί θα οδηγήσει στις εκλογές. Ένας θα είναι ο αρχηγός και όχι δύο, αυτές τις αποφάσεις τις πήραμε και θα αναγνωριστούν. Εγώ μπορώ να είμαι και στρατηγός και στρατιώτης και αυτό πρέπει να απαντηθεί από όλους. Δηλαδή δεν θα προσπαθήσω να μπω βουλευτής Επικρατείας. Κάναμε μια επιλογή με την Φώφη Γεννηματά η οποία θα έπρεπε να επικροτηθεί χωρίς μεμψιμοιρίες.Δεν είμαστε απλώς κεντροαριστερά. Είμαστε η παλιά μεγάλη παράταξη που ίδρυσε ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Ο Τσίπρας μέσα σε ένα αδιέξοδο πολιτικής θέλει να κλέψει τον κόσμο της κεντροαριστεράς. Ο χώρος που οραματίζομαι είναι ένας χώρος με νέο όνομα, κίνημα, κόμμα με νέα ηγετικά ομάδα, με στελέχη όχι μόνο από το παρελθόν, που θα κοιτάξει τολμηρά τους πολίτες και θα δώσει λύσεις από το μέλλον. Στο συνέδριο του νέου φορέα την ‘Ανοιξη θα αποφασίσουμε πως θα είναι το κόμμα».

Κατά τον Γιώργο Καμίνη:  «Πρέπει να ιδρύσουμε μια μεγάλη παράταξη. Θα φέρει ανατροπή στο πολιτικό σκηνικό υπό μια προϋπόθεση, να αποδείξουμε εμπράκτως την ενότητα και να το αποδείξουμε. Για αυτό αντέδρασα στο θέμα των ξεχωριστών κοινοβουλευτικών ομάδων. Είμαστε συνιδρυτές μιας μεγάλης παράταξης. Θα φέρουμε ανατροπή στο πολιτικό σκηνικό υό μία προϋπόθεση: Οτι θα είμαστε όλοι υπέρ της ενότητας και θα το αποδείξουμε. Πρέπει να αφήσουμε στο παρελθόν τους φατριασμούς και τα κλειστά κομματικά συστήματα. Το Συνέδριο πρέπει να λειτουργήσει με ανοικτές διαδικασίες και με ψηφοφορίες εξ αποστάσεως. Ολα τα υπόλοιπα θα τα βρούμε. Σημασία έχει μετά το συνέδριο να καταλήξουμε σε ένα πρόγραμμα που να κατατείνει στις βασικές πολιτικές. Με αυτές θα πάμε στο εκλογικό σώμα. Μα αυτές θα πάμε στις επόμενες εκλογές».

Ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης ο οποίος τάχθηκε υπέρ του διαχωρισμού κράτους-εκκλησίας επεσήμανε: «Οι διαφορές δεν είναι τόσο τερατώδεις. Είμαι πολύ αισιόδοξος. Στις 19 η εκλογή ηγεσίας και το αμέσως επόμενο διάστημα ιδρυτικό συνέδριο που θα αποφασίσει για όλα.  Το πώς θα το καταφέρουμε δεν θα το αποφασίσω ούτε εγώ, ούτε κάποιος άλλος. Θα το αποφασίσουν οι πολίτες που στις 12 και στις 19 Νοεμβρίου θα γίνουν συνιδρυτές και θα καθορίσουν τις αποφάσεις του συνεδρίου. Θα κάνουμε ένα κόμμα θεσμό που θα σέβεται τις αποφάσεις των μελών του.

Ο εκλογικός νόμος δεν μπορεί να είναι απλή αναλογική. Πρέπει να σπάσουν οι περιφέρειες που δεν αφήνουν έναν υποψήφιο χωρίς να έχει σχέση με τον αρχηγό, χωρίς να έχει χρήματα να εκλεγεί. Για τα θέματα ενότητας πρέπει να φτιάξουμε έναν νέου τύπου ενότητας που θα αφορά στις συλλογικότητες, τις αξίες, τις ιδέες μας και το πρόγραμμα μας».

Ο Γιάννης Μανιάτης: «Είμαστε πολλοί και ζητούμε ενότητα την επόμενη ημέρα. Αρνούμαι να μπω στην ατζέντα της συζήτησης για το αν πρέπει να συνεργαστούμε με Τσίπρα ή Μητσοτάκη. Δεν είμαστε συμπλήρωμα κανενός, θα γίνουμε μεγάλη δύναμη του χώρου. Αυτοί πρέπει να ερωτηθούν για το αν συμφωνούν με το εκλογικό μας πρόγραμμα. Για τις δύο Κ.Ο. στέλνουμε λάθος μήνυμα. Ελπίζω Φώφη και Σταύρος να επανορθώσουν ένα πολιτικό λάθος που έγινε. Να υπάρχει ένα μικρό μπόνους στο πρώτο κόμμα, να σπάσουν οι περιφέρειες και να δοθεί δικαίωμα ψήφου στον απόδημο ελληνισμό. (…) Δεν εμπιστεύομαι σε τίποτα την εθνολαϊκιστική κυβέρνηση. Θα ήθελα το μέλλον της χώρας μετά τον Αύγουστο του 2018 να την διαχειριστεί μια άλλη κυβέρνηση,

Γιάννης Ραγκούσης: Το ότι είμαστε εδώ είναι ήδη μια πράξη ενότητας. Η ενότητα είναι ένα κεκτημένο αλλά από την άλλη οφείλω να υπογραμμίσω ότι η ενότητα μόνη της δεν είναι αρκετή. Υπάρχει ανάγκη για αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην πορεία που έχει ξεκινήσει και θα συνεχίσει. Αν η Ελλάδα παραμείνει στο δίλημμα Πάνος Καμμένος ή Άδωνις Γεωργιάδης θα αντιμετωπίζει την μία κρίση πίσω από την άλλη.

Δημήτρης Τζιώτης: Είμαι υπερήφανος για τις διαφορετικές απόψεις γιατί έτσι εκφράζεται η μισή Ελλάδα που είναι ΠΑΣΟΚ

Κωνσταντίνος Γάτσιος:  Έχω βάλει την υπογραφή μου σε ένα ενιαίο φορέα, αν στηθεί σωστά θα πρέπει οι άλλοι να δεχθούν το πρόγραμμα μας εναντίον του παρασιτισμού που υπηρετούν τα άλλα κόμματα. Η απλή αναλογική είναι ο δρόμος της καταστροφής. Να φτιαχτεί ένα νέο πολιτικό προσωπικό που θα είναι σοβαρό και θα συζητήσουμε τότε για την απλή αναλογική.

Απόστολος Πόντας: Η ενότητα του χώρου είναι ο βασικός παρονομαστής αλλά θα ήθελα να τονίσω ότι είμαι υπέρ της απλής αναλογικής. Δεν είναι δρόμος προς την καταστροφή. Πρέπει να φτιάξουμε ένανφορέα που θα εκφράζει τους πολίτες. Που θα κυβερνά και δεν θα κυβερνάται.

 

ΣΧΟΛΙΑ