Αιφνίδια αυλαία για την «Ισορροπία του Nash»
  Παρασκευή, 29 Ιαν 2016      15:27      0

Αιφνίδια αυλαία για την «Ισορροπία του Nash»

Να σταματήσει την παρουσίαση της παράστασης «Ισορροπία του Nash» αποφάσισε το Εθνικό Θέατρο μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε το περιεχόμενό της...

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Θεάτρου Τέχνης οι απειλές έφτασαν σε σημείο που να αφορούν στη σωματική ακεραιότητα του κοινού, των καλλιτεχνών και των εργαζομένων του χώρου.

«Η παράσταση Ισορροπία του Nash που παίζεται στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου ξέφυγε από τον καλλιτεχνικό της στόχο και μοιάζει, χωρίς να το επιδιώκει, να εξαντλεί τις αντοχές μιας κοινωνίας» αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.

«Η παράσταση έγινε αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης σε μια δύσκολη συγκυρία και παρερμηνεύτηκε η ιδεολογική της πρόθεση. Δέχτηκε τη σκληρή και απολύτως δογματική κριτική ανθρώπων που, ως επί το πλείστον, δεν την έχουν παρακολουθήσει» καταλήγει.

Για τους λόγους αυτούς και κυρίως για να μην προκαλέσουν τη «στρεβλή», όπως την χαρακτηρίζει η ανακοίνωση, εντύπωση ότι στηρίζουν εγκληματίες το εθνικό επέλεξε να κατεβάσει την παράσταση.

Οι αντιδράσεις συνεχίζονται

Η απόφαση αυτή προκάλεσε έντονες αντιδράσεις αυτή τη φορά του καλλιτεχνικού κόσμου. Η Εταιρία Ελλήνων Σκηνοθέτων αναφέρει ότι  η Τέχνη πρέπει να αντιμετωπίζεται με αισθητικά κριτήρια και καθαρό μυαλό» και προσθέτει ότι η ίδια «έχει ως πάγια αρχή την υπεράσπιση της ελευθερίας της έκφρασης, έχει δώσει μακροχρόνιους αγώνες γι' αυτό και έχει πολεμήσει για την κατάργηση κάθε μορφής λογοκρισίας. Στηρίζει πάντα την ελευθερία του δημιουργού και διαφωνεί στο να καταλύεται ο ρόλος του με οποιαδήποτε μορφή παρέμβασης».

Στο ίδιο κλίμα βρίσκονται και οι ανακοινώσεις από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. Με ανακοίνωσή του το γραφείο τύπου του κόμματος χαρακτηρίζει θλιβερή την εξέλιξη αυτή τονίζοντας ότι η συμπαράσταση στις οικογένειες των θυμάτων της 17 Ν είναι αυτονόητη αλλά η υπεράσπιση της ελευθερίας της καλλιτεχνικής έκφρασης είναι ένα άλλο θέμα. Το τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ στάθηκε απέναντι σε αυτή την απόφαση ακόμη πιο επικριτικά μιλώντας για αυτολογοκρισία του Εθνικού Θεάτρου αναφέροντας σχετικά: «Η καλλιτεχνική διεύθυνση του Θεάτρου δέχτηκε να απεμπολήσει την υποχρέωσή της να προστατεύει την ελευθερία της καλλιτεχνικής έκφρασης και υποχώρησε στις απειλές αντί να υποστηρίξει με κάθε τρόπο τις επιλογές της».

Το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού πήρε θέση λέγοντας ότι «για την πολιτιστική ζωή της χώρας, είναι θλιβερό και ανησυχητικό το γεγονός πως το Εθνικό Θέατρο, στο κλίμα που δημιουργήθηκε, βρέθηκε αντιμέτωπο με τέτοιου είδους απειλές, ώστε εντέλει υποχρεώθηκε να κατεβάσει το επίμαχο έργο πριν από την προγραμματισμένη λήξη των παραστάσεων».

Με την απόφαση αυτή διαφώνει και το Διοικητικό Συμβούλιο του Εθνικού Θεάτρου διοτί όπως τονίζει σε επιστολή του προς τον Τύπο «το Θέατρο είναι τόπος ελεύθερης έκφρασης και ελεύθερου διαλόγου. Κατανοούμε τη δύσκολη θέση στην οποία βρέθηκε ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής αλλά πιστεύουμε ότι έπρεπε να ολοκληρώσει τον κύκλο της και διαφωνούμε με το κατέβασμα του έργου». 

Κάλεσμα διαμαρτυρίας απόψε στις 19:30

Με κοινή ανακοίνωση τα σωματεία και οι ενώσεις καλλιτεχνών καλούν όλους τους πολίτες, δημιουργούς και κοινό να δώσουν δυναμικό παρών απόψε στις 19:30 στο κτίριο της Αγίου Κωνσταντίνου 22, διότι όπως επισημαίνουν βρίσκονται απέναντι σε ό,τι ελέγχει, λογοκρίνει και εκφοβίζει την ελεύθερη έκφραση της Τέχνης.

 

ΣΧΟΛΙΑ