Ασφαλιστικό: Τριγμοί στο κουαρτέτο από το σχέδιο Κατρούγκαλου
  Πέμπτη, 7 Ιαν 2016      17:05      0

Ασφαλιστικό: Τριγμοί στο κουαρτέτο από το σχέδιο Κατρούγκαλου

Αποφασισμένος ο Αλέξης Τσίπρας να προστατεύσει τον ελληνικό λαό...

ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ ΝΙΚΑ

 

Με την κατάθεση της πρότασης της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό ξεκίνησε και η μάχη τόσο μεταξύ Αθήνας και δανειστών όσο και μεταξύ των ίδιων των θεσμών. Η κυβέρνηση προσπάθησε με νύχια και με δόντια να τηρήσει τις «κόκκινες γραμμές» της και κυρίως να μην προχωρήσει σε περικοπές στις κύριες συντάξεις, αλλά, πρώτον, πολλές από τις «κόκκινες γραμμές» έχουν ήδη ξεθωριάσει και, δεύτερον, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι οι δανειστές δεν θα επιμείνουν σε ακόμα πιο επίπονες παρεμβάσεις ώστε να διασφαλιστεί η εξοικονόμηση 1,8 δις ευρώ από το ασφαλιστικό άμεσα.

Πάντως, η πρόταση για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση φαίνεται πως δημιουργεί τριγμούς στο εσωτερικό του κουαρτέτου. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ευρωπαϊκό σκέλος των δανειστών δείχνει διάθεση συζήτησης επί των προτάσεων αυτών, καθώς θεωρεί ότι κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Βασικός στόχος του νέου ασφαλιστικού είναι να διασφαλίζει τη μακροχρόνια βιωσιμότητα του συστήματος, ώστε να μην χρειαστεί νέα παρέμβαση σε πέντε δέκα χρόνια.

Στο πλαίσιο αυτό, αρμόδια στελέχη αναφέρουν ότι οι ελληνικές προτάσεις κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση. Ωστόσο, στην Ευρώπη αναγνωρίζουν επίσης και δύο σημαντικά προβλήματα στις προτάσεις. Το ένα είναι ότι δεν καλύπτουν βραχυπρόθεσμα τον δημοσιονομικό στόχο εξοικονόμησης πόρων. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να εντοπιστούν τα μέτρα εκείνα που θα κλείσουν τις υφιστάμενες τρύπες. Το δεύτερο έχει να κάνει με τη δεδηλωμένη πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών τόσο των εργοδοτών όσο και των εργαζομένων. Ειδικά γι’ αυτό το θέμα οι δανειστές είναι «συμπαγείς».

Δεδομένου ότι τα δύο παραπάνω ζητήματα δεν καλύπτονται από την ελληνική πρόταση, στην Ευρώπη φοβούνται ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ή, τουλάχιστον, ορισμένοι από το Ταμείο θα βρουν τη μη τήρηση των συμφωνηθέντων από την ελληνική πλευρά στο 100% ως μια πολύ καλή αφορμή προκειμένου να δημιουργήσουν προσκόμματα στη διαπραγμάτευση μεγαλύτερα από αυτά που πραγματικά υπάρχουν. Η ρίζα αυτής της ανησυχίας είναι ο κρυφός πόθος ορισμένων στο εσωτερικό του ΔΝΤ να αποχωρήσει το Ταμείο από το ελληνικό πρόγραμμα. Γι’ αυτό, άλλωστε, το ΔΝΤ έχει από την αρχή ξεκαθαρίσει ότι για να συμμετάσχει στο νέο πρόγραμμα θα πρέπει να εφαρμοστούν όλες οι μεταρρυθμίσεις και πλήρως, καθώς και να ρυθμιστεί το θέμα του χρέους: για να μπορεί να πιέζει με το χαρτί της αποχώρησης.

Κάτι όμως που οι Ευρωπαίοι –και ιδίως η Γερμανία– δεν επιθυμούν. Στο πλαίσιο αυτό, στο ευρωπαϊκό στρατόπεδο εκφράζονται ανοιχτά οι φόβοι ότι το Ταμείο ενδεχομένως να τηρήσει σκληρή στάση (πιο πολύ απ’ ό,τι συνήθως) στο θέμα του ασφαλιστικού ούτως ώστε να έχει μια πρώτης τάξεως αφορμή για να φύγει από την Ελλάδα ή για να διεκδικήσει κάτι περισσότερο στη μετέπειτα διαπραγμάτευση για το χρέος.

 

Περισσότερα στα Επίκαιρα που κυκλοφορούν την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου.

ΣΧΟΛΙΑ