Απίστευτη πρόκληση Τσαβούσογλου: Αφού η Κύπρος κάνει γεωτρήσεις
θακάνουμε και εμείς
  Τετάρτη, 15 Μάι 2019      18:44      0

Απίστευτη πρόκληση Τσαβούσογλου: Αφού η Κύπρος κάνει γεωτρήσεις θακάνουμε και εμείς

«Αντί να γίνονται δηλώσεις εναντίον της Τουρκίας για την ανατολική Μεσόγειο, το πρόβλημα πρέπει να λυθεί από την ρίζα του», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, εκφράζοντας την αποφασιστικότητα της Άγκυρας να συνεχίσει τις προκλήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ.

«Αφού η ελληνοκυπριακή διοίκηση κάνει μονομερή βήματα, εμείς κάνουμε αυτό που πρέπει και θα το κάνουμε», τόνισε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.

Σε συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ρουμανίας, Ανγκέλ Τιλβάρ, κλήθηκε να αξιολογήσει το γεγονός ότι στις Βρυξέλλες ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, είχε συνάντηση με τον ομόλογό του του Αζερμπαϊτζάν.

Ο Μ. Τσαβούσογλου απάντησε ότι «στις διεθνείς σχέσεις όλοι συναντώνται με όλους».

«Δεν βλέπουμε κανένα περιορισμό σε αυτό. Ο ΥΠΕΞ του Αζερμπαϊτζάν συναντάται και με τον ΥΠΕΞ της Αρμενίας. Για το Κυπριακό μερικές φορές με ανεπίσημο τρόπο κι εγώ συναντώμαι με τον Ε/κ ηγέτη Αναστασιάδη. Και ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ήρθε στην Τουρκία και συναντηθήκαμε. Το σημαντικό εδώ είναι η στάση του Αζερμπαϊτζάν και το Αζερμπαϊτζάν πάντοτε στηρίζει εμάς στο Κυπριακό. Δεν έχουμε καμιά αμφιβολία», ανέφερε.

«Κάνουμε δραστηριότητες γεώτρησης στη δική μας υφαλοκρηπίδα»

Για την ανατολική Μεσόγειο ο Μ. Τσαβούσογλου είπε ότι είχε κάνει ξανά δηλώσεις και πως θα στηρίξουν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων μέχρι τέλους.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι υπήρξαν αντιδράσεις από κάποιες χώρες, προσθέτοντας ότι το τουρκικό ΥΠΕΞ έχει ενημερώσει τους ξένους διπλωμάτες για την ανατολική Μεσόγειο ‘και όλοι είδαν τις πραγματικότητες”, όπως ανέφερε.

Ο Τούρκος υπουργός ανέφερε ότι “η Τουρκία μάλιστα κάνει δραστηριότητες γεώτρησης στη δική της υφαλοκρηπίδα” και πως “δεν σημαίνει πως ισχύει η κήρυξη ΑΟΖ από οποιαδήποτε χώρα την οποία η εμείς δεν αποδεχόμαστε και δεν αποτελούμε μέρος της”.

Ανέφερε ότι η Τουρκία έχει ανακοινώσει στα Ηνωμένα Έθνη την υφαλοκρηπίδα της και επιπλέον θα συνεχίσει τις εργασίες στα τεμάχια τα οποία το ψευδοκράτος έχει ‘αδειοδοτήσει’ την Τουρκία.

“Η Ε/κ διοίκηση παρά τις προειδοποιήσεις μας – και παρόλο που προειδοποιήσαμε και την ΕΕ και τη διεθνή κοινότητα- διεξάγει μονομερείς εργασίες γεώτρησης χωρίς να διασφαλίζει τα δικαιώματα των Τ/Κ. Αυτό το πρόβλημα πρέπει να επιλυθεί. Αντί να γίνονται δηλώσεις εναντίον της Τουρκίας πρέπει να λυθεί το πρόβλημα από τη ρίζα του. Και τότε οι υδρογονάνθρακες γύρω από την Κύπρο μπορούν να αξιολογηθούν και να διοχετευτούν μέσω της Τουρκίας στη διεθνή αγορά. Αν αντί να υιοθετούν αυτή την λογική προσέγγιση κάνουν μονομερή βήματα τότε κι εμείς κάνουμε αυτό που πρέπει και θα το κάνουμε”, ανέφερε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Για τους S-400, ο Τούρκος υπουργός είπε ότι δεν είναι στην ημερήσια διάταξη τη αναβολή ή η ακύρωση της συμφωνίας. “Γιατί να συζητούμε την αναβολή μιας συμφωνίας που έχει τελειώσει;”, είπε ο Τούρκος υπουργός προσθέτοντας ότι “δεν είναι δυνατή συμφωνία με προϋποθέσεις. Η Αμερική εάν είναι εποικοδομητική και έχει καλή πρόθεση ας αξιολογήσει αυτές τις καταστάσεις”.

Οι χάρτες με τις τουρκικές διεκδικήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο

Μια σειρά από χάρτες στους οποίους περιλαμβάνονται οι τουρκικές θέσεις και διεκδικήσεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, παρουσίασε σε διπλωματικές αποστολές ο Γενικός Διευθυντής Διμερών Πολιτικών και Ναυτιλιακών Αερομεταφορών και Συνόρων, πρέσβης Τσαγατάι Ερτσιγές.

Η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι οι εργασίες γεώτρησης από τον «Πορθητή» γίνονται στην υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας και στις περιοχές που αδειοδοτήθηκε η κρατική εταιρεία πετρελαίου από την κυβέρνηση των Κατεχομένων, ενώ σε χάρτες που δημοσίευσε το Independent Balkan News Agency εμφανίζονται οι περιοχές της φερόμενης τουρκικής υφαλοκρηπίδας, οι περιοχές που η «ΤΔΒΚ» αδειοδότησε την κρατική εταιρεία πετρελαίου της Τουρκίας και τα τεμάχια της Κυπριακής Δημοκρατίας τα οποία -όπως τόνισαν- δεν αναγνωρίζουν και έδειξαν ότι συμπίπτουν με τις δικές τους περιοχές.

Σύμφωνα με τις τουρκικές θέσεις υπάρχουν γκρίζες περιοχές στις οποίες κάνουν δραστηριότητες γεώτρησης ξένες εταιρείες, κάτι που η Άγκυρα δηλώνει πως είναι απαράδεκτο.

Παράλληλα, υποστηρίζει ότι σε αυτές τις περιοχές έχουν δικαιώματα και οι Τουρκοκύπριοι και πως δεν πρέπει να γίνονται εργασίες εκεί μέχρι να λυθεί το Κυπριακό.

Χαρακτηριστικός των τουρκικών ισχυρισμών είναι ο χάρτης που εμφανίζει τις περιοχές της φερόμενης τουρκικής υφαλοκρηπίδας καθώς και της «δικαιοδοσίας» των Τουρκοκυπρίων, ο οποίος καταλαμβάνει σχεδόν εξ ολοκλήρου την κυπριακή ΑΟΖ.

Με πληροφορίες από: hellasjournal.com, ibna.gr

ΣΧΟΛΙΑ