Αντωνοπούλου: Δώσαμε περισσότερες θέσεις όπου υπήρχε μεγαλύτερη
ανεργία
  Τρίτη, 14 Μάρ 2017      12:46      0

Αντωνοπούλου: Δώσαμε περισσότερες θέσεις όπου υπήρχε μεγαλύτερη ανεργία

«Είχαμε 14 αιτήσεις για κάθε θέση στους 17 δήμους, που είναι οι πλέον ευάλωτοι της χώρας, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τους υπόλοιπους 273, ήταν 1 προς 9»...

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό "Πρακτορείο 104,9 fm", σχετικά με την πορεία υλοποίησης του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας στους δήμους, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Ράνια Αντωνοπούλου είπε πως «ο τρόπος που προγραμματίσαμε την κοινωφελή εργασία είναι απόλυτα στοχευμένος, έχουμε δώσει περισσότερες θέσεις εργασίας στις περιοχές που γνωρίζαμε εκ των προτέρων ότι έχουν μεγαλύτερο πρόβλημα ανεργίας».

«Είχαμε 14 αιτήσεις για κάθε θέση στους 17 δήμους, που είναι οι πλέον ευάλωτοι της χώρας, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τους υπόλοιπους 273, ήταν 1 προς 9» ανέφερε η αν. υπουργός Οικονομίας. Διευκρίνισε δε ότι «όλες οι παρεμβάσεις που είναι υποστηρικτικές για τους ανέργους έχουν ημερομηνία λήξης, καθώς δεν υπάρχουν πόροι για να μπορέσει κανείς να υποστηρίξει 200.000 και 300.000 ανέργους επ' αόριστον, μέχρι να βρουν μία θέση εργασίας».

Σε ό,τι αφορά στις παρεμβάσεις του υπουργείου Εργασίας υπέρ της απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα είπε: «Υποστηρίζουμε τις πολύ μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να κάνουν προσλήψεις μέσα από επιδότηση των θέσεων εργασίας -λέμε αν προσλάβεις έναν άνεργο, εμείς θα πληρώνουμε κάθε μήνα από 381 ευρώ μέχρι και 500 ευρώ ανάλογα με την κατηγορία. Αυτό δίνει μία ρευστότητα στον ιδιωτικό τομέα να κάνει προσλήψεις. Έχουμε επιτρέψει στους ανέργους να χρησιμοποιούν το επίδομα ανεργίας σαν επίδομα εργασίας, δηλαδή αν είναι κάποιος άνεργος και παίρνει 360 ευρώ επίδομα από το Ταμείο Ανεργίας και τον προσλάβει μία επιχείρηση, τα 360 ευρώ θα επιδοτούν μία θέση η οποία θα του δίνει 800 ευρώ τον μήνα σαν εισόδημα».

Κληθείσα να σχολιάσει την απόκλιση των ποσοστών ανεργίας που εμφανίζουν οι δείκτες της ΕΛΣΤΑΤ και της ΙΝΕ- ΓΣΕΕ η κ. Αντωνοπούλου εξήγησε ότι «ο δείκτης της ΕΛΣΤΑΤ, είναι ο δείκτης που η Eurostat χρησιμοποιεί για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες», ενώ αντίστοιχα της ΓΣΕΕ προσθέτει δείκτες ανεργίας, αντίστοιχους με αυτούς που καταγράφονται στις ΗΠΑ, π.χ. προσθέτει στους ανέργους, τους ημιαπασχολούμενους ή τους ανέργους που δηλώνουν ότι έχουν απελπιστεί και δεν αναζητούν πλέον μία θέση εργασίας.

Εξάλλου, σε ό,τι αφορά στη β' αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος η κ. Αντωνοπούλου επισήμανε: «φιλοδοξούμε να κλείσει όσο γίνεται πιο σύντομα, αλλά όταν μπαίνουν θέματα όπως είναι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και πρέπει να σπρώξουμε και να το υποστηρίξουμε όσο γίνεται περισσότερο, δεν θα έπρεπε κανείς να έχει την απαίτηση η υπουργός να κλείσει άρον- άρον, θα πρέπει να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των εργαζομένων».

ΣΧΟΛΙΑ