Αντιδράσεις για το «λουκέτο» στο Μουσείο Κινηματογράφου
Θεσσαλονίκης
  Πέμπτη, 14 Οκτ 2010      17:58      0

Αντιδράσεις για το «λουκέτο» στο Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

H οικονομική κρίση, εκτός από τις μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, επηρέασε από ό,τι φαίνεται και την Έβδομη Τέχνη. Στα πλαίσια των περικοπών που προέβη η κυβέρνηση τον περασμένο Ιούνιο για τη μείωση των δαπανών και την εξοικονόμηση πόρων σε δημόσιους φορείς συγκαταλέγεται και το Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης...

Το μουσείο συνέβαλλε με τη δράση του στα πολιτιστικά δρώμενα, πέρα από τη συμπρωτεύουσα, της Βόρειας Ελλάδας και ολόκληρης της χώρας, παρόλο που οι ετήσιες λειτουργικές του δαπάνες ήταν χαμηλές. Όπως αναφέρει ο κ. Απόστολος Παπαγιαννόπουλος, ο πρώτος άμισθος πρόεδρος της ΔΕ του μουσείου με επιστολή του στα «Επίκαιρα», το συγκεκριμένο ζήτημα «εμπίπτει στο χώρο του πολιτισμού και αφορά τον τομέα του κινηματογράφου που αποτελεί πανελλήνιο πολιτιστικό θεσμό με διεθνή προβολή». Ο ίδιος, μάλιστα, έχει στείλει επιστολή διαμαρτυρίας σε βουλευτές της Θεσσαλονίκης, σε κόμματα, σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και στα πολιτιστικά ιδρύματα της πόλης. Σημειώνεται ότι «η πρώτη κινηματογραφική προβολή έγινε στη Θεσσαλονίκη το 1897, μόλις δύο χρόνια από την πρώτη εμφάνιση του κινηματογράφου στο Παρίσι από τους αδελφούς Λιμιέρ. Έκτοτε η πόλη συνδέθηκε στενά με τον κινηματογράφο, ο οποίος αποτέλεσε την κύρια λαϊκή ψυχαγωγία των κατοίκων της για μεγάλο χρονικό διάστημα, γεγονός που επιβεβαιώνουν οι πολλοί κινηματογράφοι που λειτούργησαν κατά καιρούς στο κέντρο και στις γειτονιές της Θεσσαλονίκης και άφησαν εποχή».

Σε άλλο σημείο της επιστολής, αναφέρεται το πώς ξεκίνησε να λειτουργεί το Μουσείο Κινηματογράφου: «Η ανάγκη να στεγαστεί ένα πολύτιμο κινηματογραφικό υλικό που είχε συγκεντρωθεί από αγορές και δωρεές, αλλά και η επιθυμία των ανθρώπων του κινηματογράφου απ’ όλη την Ελλάδα να υπάρξει στην πόλη ένας φορέας παράλληλος με το φεστιβάλ, ο οποίος να έχει ως αντικείμενο γενικά τη λεγόμενη Έβδομη Τέχνη, επέβαλαν να ιδρυθεί το 1995 στη Θεσσαλονίκη ενόψει της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας “Θεσσαλονίκη ’97” Μουσείο Κινηματογράφου με αφορμή την παγκόσμια επέτειο για τα “100 Χρόνια Κινηματογράφου”. Μετά από δύο χρόνια θεσμοθετήθηκε από την Πολιτεία ως ανεξάρτητος πολιτιστικός φορέας με διοίκηση και δικό του προϋπολογισμό. Στη συνέχεια, εγκαταστάθηκε στην Αποθήκη Α' του λιμανιού και ξεκίνησε η λειτουργία του».

Από τους πρώτους φορείς, ωστόσο, που ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Θεόδωρος Πάγκαλος προανήγγειλε την κατάργησή τους ήταν και το Μουσείο Κινηματογράφου. «Και αυτό παρά το ότι οι ετήσιες δαπάνες λειτουργίας του που επιβαρύνουν το υπουργείο Πολιτισμού δεν ξεπερνούν τα 300.000 ευρώ, το προσωπικό του είναι μόλις 2-3 άτομα, ενώ πρόσφατα, με επιχορήγηση της ΕΕ, δαπανήθηκε ποσό 600.000 ευρώ για τον εκσυγχρονισμό του», επισημαίνει μεταξύ άλλων ο κ. Παπαγιαννόπουλος με έμφαση. Καταλήγοντας, ο ίδιος εκφράζει το παράπονό του για την κίνηση αυτή της κυβέρνησης, κάνοντας λόγο για μια απόφαση βεβιασμένη, ατεκμηρίωτη και χωρίς ουσία, που θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην εικόνα της Θεσσαλονίκης, με δεδομένο ότι σε λίγο καιρό «καλείται να γιορτάσει τα 100 χρόνια από την Απελευθέρωσή της το 1912». 

 

Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Επίκαιρα στις 14/10/10

ΣΧΟΛΙΑ