Ανέβηκε η «Ισορροπία του Nash» για μία και τελευταία φορά
  Δευτέρα, 1 Φεβ 2016      17:39      0

Ανέβηκε η «Ισορροπία του Nash» για μία και τελευταία φορά

Είσοδος με δελτία χωρίς αντίτιμο - προηγήθηκε συγκέντρωση έξω από το REX...

Σε πείσμα πολλών ανέβηκε για μία και τελευταία φορά την Κυριακή το βράδυ, στο Εθνικό Θέατρο, η παράσταση «Ισορροπία του Nash», παρά την περί του αντιθέτου απόφαση της Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης του Θεάτρου.

Νωρίτερα πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση «ενάντια στη λογοκρισία» έξω από το Rex ενώ στον κόσμο που βρισκόταν συγκεντρωμένος και περίμενε να μπει στο Θέατρο διανεμήθηκαν περιορισμένα δελτία εισόδου (χωρίς αντίτιμο).

Πριν από την έναρξη της παράστασης προηγήθηκε συζήτηση - τοποθέτηση των διευθυντών της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου Ανέστη Αζά και Πρόδρομου Τσινικόρη καθώς και της σκηνοθέτου Πηγής Δημητρακοπούλου. 

Μετά το πέρας της, ακολούθησε προαναγγελθείσα (από την Πειραματική Σκηνή) δημόσια συζήτηση με το κοινό και τους καλλιτέχνες, σχετικά «με την υπεράσπιση της ελευθερίας της τέχνης στην Ελλάδα».

Οι ηθοποιοί της παράστασης είχαν εκδώσει την ακόλουθη ανακοίνωση για την απόφαση να πέσει η αυλαία πρόωρα λόγω των πολλαπλών αντιδράσεων - ακόμη και των απειλών που δέχθηκαν οι συντελεστές της σύμφωνα με τη διοίκηση του ΕΘ:

«Οι ηθοποιοί της παράστασης "Η ισορροπία του Nash", που παρουσιάστηκε και κανονικά θα συνέχιζε να παρουσιάζεται έως την 31η Ιανουαρίου στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, θεωρούμε την απόφαση της Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης του Εθνικού, την οποία πληροφορηθήκαμε το μεσημέρι της Πέμπτης, λίγο πριν την επίσημη ανακοίνωση, ως πράξη καθαρής λογοκρισίας. 

Η απόφαση αυτή μας προσβάλλει και ταυτόχρονα ξεπερνά σε διάσταση τη συγκεκριμένη παράσταση και τον συγκεκριμένο θίασο. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους όσους μας συμπαρίστανται και κυρίως όλους όσους αντιδρούν σ’ αυτήν την απόφαση και αντιλαμβάνονται πως με αφορμή την παράστασή μας έχει εγερθεί ένα μείζον πολιτικό και καλλιτεχνικό ζήτημα. Αυτονόητα στηρίζουμε κάθε παράσταση διαμαρτυρίας ενάντια στη λογοκρισία.

Η απόφαση της Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης του Εθνικού Θεάτρου, μια απόφαση με ιδιαίτερο ειδικό βάρος, εάν περάσει, αποτελεί σκοτεινή παρακαταθήκη λογοκρισίας και αυτολογοκρισίας για όλες τις μελλοντικές καλλιτεχνικές δραστηριότητες εντός δημοσίων οργανισμών και όχι μόνον».


ΣΧΟΛΙΑ