«Άλωση» των Βαλκανίων επιχειρεί η Γερμανία
  Παρασκευή, 24 Ιούλ 2015      00:42      0

«Άλωση» των Βαλκανίων επιχειρεί η Γερμανία

Η Γηραιά Ήπειρος έρμαιο της τιμωρητικής πολιτικής της Μέρκελ...

ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ ΣΙΔΕΡΗ

 

Απευθυνόμενη με φωνή γεμάτη πάθος στην Κοινοβουλευτική Ομάδα των Χριστιανοδημοκρατών την Πέμπτη 16 Ιουλίου, η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, διακήρυξε, αναφερόμενη στη συμφωνία με την Ελλάδα, ότι «επιβάλαμε τη δική μας φιλοσοφία στις διαπραγματεύσεις», σύμφωνα με τις ανταποκρίσεις από το Βερολίνο. Την ίδια μέρα ο κορυφαίος Γερμανός διανοούμενος και υπέρμαχος της ευρωπαϊκής ενοποίησης Γιούργκεν Χάμπερμας, σχεδόν σοκαρισμένος από τις εξελίξεις, επιτίθετο στην καγκελάριο, δίνοντας τη δική του ερμηνεία στη «δική μας φιλοσοφία» της Μέρκελ. Η Γερμανία «ανερυθρίαστα αυτοπαρουσιάστηκε ως η δύναμη που επιβάλλει την πειθαρχία πανευρωπαϊκά και για πρώτη φορά διεκδίκησε ανοιχτά τη γερμανική ηγεμονία στην Ευρώπη», υπογράμμισε ο 86χρονος Χάμπερμας, επισημαίνοντας επίσης ότι «η ΕΕ βρίσκεται πιασμένη στην αρπάγη μιας “πολιτικής παγίδας”» και ότι «η προσπάθεια πενήντα ετών να αποκατασταθεί το όνομα της Γερμανίας κατέρρευσε σε μια νύχτα». Αν τα λόγια αυτά τα εκστόμιζε ο οποιοσδήποτε άλλος θα κρίνονταν ως αντιγερμανική στάση. Αλλά τα λέει ο Χάμπερμας, κι αυτό επιβεβαιώνει την ανησυχία πολλών για την πολιτική του Βερολίνου.

 

Νέος «ζωτικός χώρος»

Αυτή η «φιλοσοφία», η βαθύτατα αντιδημοκρατική και τιμωρητική, έχει ενσωματωθεί στην εξωτερική πολιτική της Γερμανίας με όρους γεωπολιτικής, για την ακρίβεια του «ζωτικού χώρου» («Lebensraum»). Η αίσθηση κυριαρχίας ήταν, άλλωστε, εμφανής στην περιοδεία που πραγματοποίησε η Άνγκελα Μέρκελ την επομένη της συμφωνίας με την Ελλάδα, στις 13 Ιουλίου, σε Αλβανία, Σερβία και Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η περιοδεία αυτή ήταν η συνέχεια πολλών παρεμβάσεων που προωθεί τα τελευταία χρόνια το Βερολίνο στην περιοχή. Υπ’ αυτό το πρίσμα, έχει μεγάλο ενδιαφέρον και για την Ελλάδα η Σύνοδος Κορυφής που δρομολογείται με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων στη Βιέννη στο τέλος Αυγούστου. Η πρωτοβουλία αυτή ξεκίνησε και ελέγχεται πλήρως από τη Γερμανία, καθώς μέσω αυτής η γερμανική πολιτική ηγεσία επιβάλλει την κυριαρχία της στη Νοτιοανατολική Ευρώπη γενικότερα. Σημειώνεται ότι, αμέσως μετά την καγκελάριο, περιοδεία στην Αλβανία, το Κόσοβο και τη Βοσνία πραγματοποίησε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, με πενιχρά, αν όχι μηδαμινά, αποτελέσματα. Η επιρροή του Βερολίνου είναι, σύμφωνα με διπλωματικούς παράγοντες, εμφανής σε κάθε συζήτηση...

Όπως ανέφερε καλά ενημερωμένη διπλωματική πηγή, όλες οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων είναι ήδη προσδεμένες στο γερμανικό άρμα, καθώς το Βερολίνο αφήνει να εννοηθεί ότι επεξεργάζεται το δικό του «Σχέδιο Μάρσαλ» προκειμένου να δελεάσει τις χώρες της περιοχής – όχι μόνο για να τις εμποδίσει να προσεγγίσουν τη Ρωσία ή την Κίνα, αλλά και για να επιβάλλει εκβιαστικά, όπως το συνηθίζει, τη δική του πολιτική, διαμηνύοντας ότι οποιαδήποτε παρέκκλιση θα καταστήσει απαγορευτική την ευρωπαϊκή τους προοπτική. Όσες χώρες αρνηθούν την πρόσδεση με το Βερολίνο δεν θα κάνουν ούτε βήμα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, με δεδομένο το πάγωμα της διεύρυνσης που έχει επιβάλει επίσης η Γερμανία μέχρι το 2020, προκειμένου μέχρι τότε να ελέγξει πλήρως την περιοχή. Κατά συνέπεια, οι δηλώσεις στήριξης της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή πορεία των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων σχετική αξία έχουν πλέον.

 

Περισσότερα στα Επίκαιρα που κυκλοφορούν την Παρασκευή 24 Ιουλίου.

ΣΧΟΛΙΑ