Αλ. Τσίπρας: Το μέλλον της Ευρώπης δεν είναι υπόθεση τεχνοκρατών
  Πέμπτη, 14 Απρ 2016      10:45      0

Αλ. Τσίπρας: Το μέλλον της Ευρώπης δεν είναι υπόθεση τεχνοκρατών

«Το μέλλον της Ευρώπης δεν είναι υπόθεση των τεχνοκρατών» έγραψε στο twitter ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναχωρώντας από τη «φίλη της Ελλάδας, Γαλλία με ικανοποίηση», όπως αναφέρει...

Το γεγονός των κοινών πεποιθήσεών τους σε θέματα αρχών που αφορούν στην Ευρώπη, επισημαίνει με ανάρτησή του στο twitter ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος πραγματοποιεί προγραμματισμένο γεύμα εργασίας με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, στην έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο.

Κατά τη διάρκεια γεύματος εργασίας, τους δύο πολιτικούς θα απασχολήσουν τα δύο νομοσχέδια, φορολογικό και ασφαλιστικό, που προετοιμάζει η κυβέρνηση, καθώς και η πορεία της ελληνικής οικονομίας. Στο γεύμα παρακάθεται και ο υπουργός επικρατείας Νίκος Παππάς.

Στόχος του πρωθυπουργού είναι να εξηγήσει, επί της ουσίας, τα δύο νομοσχέδια και να επαναλάβει την ελληνική θέση, ότι ο τρόπος κατανομής των βαρών είναι υπόθεση της κυβέρνησης, στο βαθμό που η συμφωνία εφαρμόζεται πλήρως.

Σε δεύτερο διαδοχικό tweet του, ο πρωθυπουργός υπογραμμίζει ότι «το δικαίωμα των εκλεγμένων κυβερνήσεων να επιλέγουν τα μέσα εκπλήρωσης συμφωνημένων στόχων είναι ζήτημα δημοκρατίας και κυριαρχίας».

Συγκεκριμένα, στις δύο αναρτήσεις του, ο πρωθυπουργός αναφέρει:

«Συνάντηση με τον πρόεδρο Σουλτς, με τον οποίο έχουμε κοινές πεποιθήσεις σε θέματα αρχών που αφορούν στην Ευρώπη».

«Το δικαίωμα των εκλεγμένων κυβερνήσεων να επιλέγουν τα μέσα εκπλήρωσης συμφωνημένων στόχων είναι ζήτημα δημοκρατίας και κυριαρχίας».

Ο κ. Τσίπρας πρόκειται, επίσης, να συναντήσει τον πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι, ο οποίος παρακολουθεί το ελληνικό πρόγραμμα.

Η συζήτηση με τον κ. Γκουαλτιέρι θα επικεντρωθεί γύρω από την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Στη συνέχεια, ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, προκειμένου στις 7 μ.μ. να συμμετάσχει ως προσκεκλημένος ομιλητής σε προγραμματισμένο δείπνο εργασίας με ανώτατα στελέχη του Ιδρύματος Άξελ Σπρίνγκερ με θέμα την κατάσταση και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Χθες Τετάρτη ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε συνάντηση στο Παρίσι με τον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συζήτησή τους οι κ. Τσίπρας και Ολάντ στάθηκαν στην ανάγκη να κλείσει την ερχόμενη εβδομάδα η συμφωνία για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Η συνάντηση διήρκεσε μια ώρα περίπου και κατά ένα μέρος, οι κ.κ. Τσίπρας και Ολάντ είχαν συνομιλία τετ-α-τετ, χωρίς την παρουσία των συμβούλων.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο Γάλλος πρόεδρος έδειξε κατανόηση για τις ελληνικές θέσεις, αποδέχθηκε ότι η Ελλάδα εφαρμόζει πλήρως τις υποχρεώσεις της και ότι είναι πλέον θετική η πορεία της ελληνικής οικονομίας.

ΣΧΟΛΙΑ