Αλ. Τσίπρας: Αισιόδοξος για ανάπτυξη ακόμη και 2% το 2017, μετά τα
στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για αύξηση 0,8% του ΑΕΠ
  Παρασκευή, 1 Σεπ 2017      14:08      0

Αλ. Τσίπρας: Αισιόδοξος για ανάπτυξη ακόμη και 2% το 2017, μετά τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για αύξηση 0,8% του ΑΕΠ

Ευοίωνα είναι τα στοιχεία για την ανάκαμψη της οικονομίας καθώς σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ η ανάπτυξη το δεύτερο τρίμηνο του έτους διαμορφώθηκε στο 0,8%. Στην κυβέρνηση επικρατεί κλίμα αισιοδοξίας, καθώς ο στόχος είναι η οριστική έξοδος από τα μνημόνια το 2018, ενώ οι προσπάθειες επικεντρώνονται τώρα στη δίκαιη ανάπτυξη με κοινωνικό πρόσημο αλλά και στην οικοδόμηση του νέου παραγωγικού μοντέλου.

 

 

Ο πρωθυπουργός υποδεχόμενος το προεδρείο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών σχολιάζοντας τα στοιχεία εξέφρασε την αισιοδοξία του πως αν συνεχιστούν οι θετικοί ρυθμοί είναι πιθανόν το 2017 η ανάπτυξη να φθάσει το 2%.

«Τα σημερινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ είναι ενθαρρυντικά, διότι δείχνουν ότι αν συνεχίσουμε σε αυτούς τους θετικούς ρυθμούς που είχαμε στα πρώτα τρίμηνα, τα δύο και ιδιαίτερα το τρίτο που απ’ ό,τι φαίνεται είναι πάρα πολύ ενθαρρυντικό -όλοι το νιώθουμε αυτό και με την πολύ μεγάλη απόδοση του τουρισμού- μπορούμε να φτάσουμε στο 2017 σε μεγέθη ανάπτυξης κοντά στο 2% που έχει να δει η ελληνική οικονομία πάνω από μια δεκαετία» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε: «Αυτό που χρειάζεται, κατά την εκτίμησή μου βεβαίως, είναι να διατηρήσουμε τη δημοσιονομική ισορροπία, ταυτόχρονα όμως να δώσουμε και εργαλεία ρευστότητας και να αυξήσουμε και τη ζήτηση για να μπορέσει να εκτιναχθεί η ελληνική οικονομία».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου τύπου του πρωθυπουργού «τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το δεύτερο τρίμηνο του έτους αποδεικνύουν πέραν πάσης αμφιβολίας ότι η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα. Η δυναμική ανάκαμψη ακόμη και την περίοδο που η δεύτερη αξιολόγηση δεν είχε ολοκληρωθεί είναι περισσότερο από εμφανής».

Και η ανακοίνωση συνεχίζει: Τη στιγμή που η ΝΔ κινδυνολογούσε και προέβλεπε την επερχόμενη καταστροφή, η ελληνική οικονομία αναπτυσσόταν με ρυθμούς 0,5% σε σχέση με το 1ο τρίμηνο του 2017 και με 0,8% σε σύγκριση με το 2ο τρίμηνο του 2016. Η τάση αυτή ενισχύθηκε μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, την επιτυχή έξοδο της χώρας στις αγορές χρήματος και τις αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης.  Συνεχίζουμε την προσπάθεια για δίκαιη ανάπτυξη με προστασία της εργασίας και για την οικοδόμηση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ), κατά το δεύτερο τρίμηνο 2017 με βάση τα διαθέσιμα εποχικά διορθωμένα στοιχεία, παρουσίασε αύξηση 0,8% σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο 2016.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, με βάση μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ), κατά το δεύτερο τρίμηνο 2017 παρουσίασε αύξηση κατά 0,7% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο 2016.

Επισημαίνεται ότι το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου 2017 έχει αναθεωρηθεί λόγω ενημερωμένων στοιχείων Γενικής Κυβέρνησης και ενημερωμένων στοιχείων Βραχυχρόνιων Δεικτών.

Παραδοσιακά το Γ’ τρίμηνο του έτους, είναι καλύτερο λόγω του τουριστικού κύματος καθώς στο Δ’ και τελευταίο τρίμηνο.

Ο στόχος του μεσοπρόθεσμου προβλέπει ανάπτυξη 1,8% του ΑΕΠ το 2017.

ΣΧΟΛΙΑ