Ακροδεξιά στην Ευρώπη: Άνοδος από τον Βορρά μέχρι τον Νότο
  Παρασκευή, 27 Μάι 2016      00:01      0

Ακροδεξιά στην Ευρώπη: Άνοδος από τον Βορρά μέχρι τον Νότο

ΤΗΣ ΑΛΙΚΗΣ ΚΟΤΖΙΑ

Το φάσμα του ακροδεξιού λαϊκισμού πλανάται πάνω από την Ευρώπη. Οι προεδρικές εκλογές στην Αυστρία και οι βουλευτικές στην Κύπρο διέλυσαν και τις τελευταίες ψευδαισθήσεις εκείνων που θεωρούσαν την ακροδεξιά επιλογή ως προσωρινή αντίδραση στη μεγάλη κρίση του Προσφυγικού ή της τζιχαντιστικής τρομοκρατίας.

Αν και στην Αυστρία ο νικητής των προεδρικών εκλογών δεν είναι ο ακροδεξιός Νόρμπερτ Χόφερ, αλλά ο κεντροαριστερός Αλεξάντερ βαν ντερ Μπέλεν, που προέρχεται από το κόμμα των Πρασίνων, το μήνυμα της κάλπης παραμένει ανησυχητικό. Ο αυστριακός λαός εμφανίζεται εντελώς διχασμένος –για μόλις 31.000 ψήφους έχασε ο Χόφερ στον β’ γύρο–, αφού αποδέχεται σε ποσοστό σχεδόν 50% το λαϊκιστικό, ξενοφοβικό και άκρως ευρωσκεπτικιστικό πρόγραμμα της Ακροδεξιάς.

Οι εξελίξεις στην Αυστρία απλώς επιβεβαίωσαν την επικίνδυνη στροφή πολλών χωρών και την ενίσχυση του αντιευρωπαϊκού ρεύματος σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, που προαναγγέλλει το τέλος των ανεκτικών, δημοκρατικών μεταπολεμικών ευρωπαϊκών κυβερνήσεων. Όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν πια το δικό τους «αβγό του φιδιού». Τελευταία, υπέκυψε η Κυπριακή Δημοκρατία, όπου στις βουλευτικές εκλογές της προηγούμενης Κυριακής εισήλθε στη Βουλή το νεοεμφανιζόμενο Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (ΕΛΑΜ), αδελφό κόμμα της Χρυσής Αυγής.

 

Περισσότερα στα Επίκαιρα που κυκλοφορούν την Παρασκευή 27 Μαΐου.

ΣΧΟΛΙΑ