Αισιόδοξοι για την επίτευξη συμφωνίας με την Τουρκία Τσίπρας,Μέρκελ
και Ολάντ
  Πέμπτη, 17 Μάρ 2016      15:52      0

Αισιόδοξοι για την επίτευξη συμφωνίας με την Τουρκία Τσίπρας,Μέρκελ και Ολάντ

Ολοκληρώθηκε πριν λίγο η τριμερής συνάντηση των ηγετών Ελλάδας, Γερμανίας και Γαλλίας η οποία διήρκησε 45 λεπτά...

Θετικά αποτιμά η ελληνική πλευρά τη συνάντηση Τσίπρα-Μέρκελ-Ολάντ, πρν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. Όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές, οι τρεις ηγέτες εκτίμησαν πως έχουν σημειωθεί σημαντικά βήματα για μια καλή, λειτουργική και αποτελεσματική συμφωνία με την Τουρκία.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Ελλάδα ζήτησε πίστωση χρόνου για την εφαρμογή της συμφωνίας και τεχνική υποστήριξη έτσι ώστε να λειτουργήσει με αξιόπιστο τρόπο το ελληνικό σύστημα ασύλου, ενώ συμφωνήθηκε πως όλες οι διαδικασίες που θα απορρέουν από τη συμφωνία θα είναι νόμιμες, συμβατές με το διεθνές δίκαιο και τη συνθήκη της Γενεύης.

O Αλέξης Τσίπρας, προσήλθε στην τριμερή συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άγγελα Μέρκελ και τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ με τέσσερις βασικούς άξονες, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Πρώτον, την άσκηση πίεσης στην Τουρκία για μείωση των ροών μέσα από την εφαρμογή του σχεδίου δράσης και την αποτελεσματικότερη λειτουργία της επιχείρησης του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο. Δεύτερον, την εφαρμογή του διμερούς πρωτοκόλλου επανεισδοχής. Τρίτον, την επιτάχυνση της μετεγκατάστασης και την εφαρμογή ενός αξιόπιστου συστήματος επανεγκατάστασης από την Τουρκία. Τέταρτον, τη στήριξη της Ελλάδας μέσω παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας και οικονομικής ενίσχυσης.

Αξιόπιστη συμφωνία για το προσφυγικό

Προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει αξιόπιστη συμφωνία για το προσφυγικό.

Ο κ. Τσίπρας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη να προχωρήσει το πρόγραμμα μετεγκατάστασης, καυτηριάζοντας και πάλι τη στάση ορισμένων χωρών που προχώρησαν σε μονομερείς ενέργειες με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί το πρόβλημα στα βόρεια σύνορα.

Την ταχύτητα εφαρμογής της υπό διαμόρφωση συμφωνίας με την Τουρκία αναμένεται να συζητήσουν σε κατ' ιδίαν συνάντηση ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ. 

ΣΧΟΛΙΑ